Politika

Rasplet političke situacije u Srbiji između priče o izborima i novog paketa mera: Dva dana za "strateške odluke"

Komentari

Autor: Nevena Zdravković

07/06/2023

-

18:17

Rasplet političke situacije u Srbiji između priče o izborima i novog paketa mera: Dva dana za "strateške odluke"
Aleksandar Vučić i Ana Brnabić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovaće u četvrtak sednici Vlade na kojoj će biti donete, kako je najavljeno, "važne, strateške odluke koje će odrediti budućnost države". I dok se u javnosti spekuliše se da bi na njoj moglo da bude reči o raspisivanju novih izbora, rekonstrukciji vlade ili smeni pojedinih ministara, uoči same sednice, najavljeno je da će Vučić večeras zajedno sa premijerkom Anom Brnabić predstaviti novi paket mera, koje nisu samo političke prirode, već pre svega ekonomske. 

Upravo zato, iako se mesecima govori o tome da bi građani mogli ponovo na glasanje već ove godine, što je donekle obećavalo i uzavrelo političko proleće, analitičari smatraju da će rasplet ove situacije koji je još neizvestan, možda najglasnije odjeknuti na polju ekonomije. 

Vučić bi, naime, večeras, trebalo da izađe u javnost sa novim planovima i programima, a najavljeno je da građane Srbije "očekuju važne političke i ekonomske vesti". On je u utorak razgovarao i sa ministrom spoljnih poslova i liderom Socijalističke partije Srbije Ivicom Dačićem. I premijerka Srbije potvrdila je da je imala razgovore i sa Vučićem i sa ministrom finansija Sinišom Malim i da je "radila kalkulacije i proračune da se vidi šta može dodatno da se preduzme od ekonomskih i političkih mera i da će građani biti zadovoljni merama koje će u sredu da budu objavljene".

Kako je za Euronews Srbija rekao izvršni direktor Cesida Bojan Klačar, očekuje da će Vučić ovih dana zapravo saopštiti neku važnu odluku koja je više iz socio-ekonomskog paketa, nego iz političkog.

"Moja očekivanja su prevashodno da će on da najavi neku vrstu važnih ekonomskih vesti i čini mi se da će on i tu da ponovi ono što ponavlja već nekoliko dana unazad, a to je poziv na politički dijalog. Mislim da on to očekuje, da mu se možda i neko od političkih predstavnika na taj dijalog i odazove u nekom doglednom periodu", rekao je Klačar.

To, međutim, ne znači i kraj za spekulacije o raspisivanju vanrednih parlamentarnih izbora. Sam Vučić je ranije izjavio da će se videti da li će se "ići na rekonstrukciju vlade, pa izbore ili odmah na izbore", a potom je otvorio mogućnost da se glasanje održi "najkasnije u septembru". Odluka o tome, ipak, ne bi bila doneta sada, smatraju analitičari, a politikolog Nikola Parun kaže za Euronews Srbija da bi očekivanja bila zapravo kadrovske promene u Vladi.

Jednačina sa mnogo nepoznatih

Sigurno je jedino da, gledano strogo po rokovima, građani Srbije moraju na birališta 2024. godine kada na red dolaze redovni lokalni i pokrajinski izbori. Da će sa njima biti spojeni vanredni parlementarni i gradski izbori u Beogradu mnogo se spekulisano u javnosti praktično odmah nakon što je priča oko izbora održanih aprila prošle godine zatvorena.

Pričalo se o tome i zato što je i sam Vučić, saopštavajući ko će činiti novu vladu, na neki način oročio njen mandat na dve godine, posle kojih je ostalo nedorečeno da li bi se išlo na rekonstrukciju vlade i novog premijera ili na vanredne izbore, ali i zbog zahteva opozicije da se izbori u Beogradu ponove.

Situacija je posebno "usijana" otkako su se u Srbiji dogodila dva masovna ubistva, što je dovelo do protesta i niza oštrih optužbi između vlasti i opozicije. Vučić poručuje: mogu da se organizuju beogradski izbori, "ali će se onda organizovati i neki drugi".

"Nikakav problem nije, kad god hoće izbore dobiće izbore, ako mi kažu da hoće izbore u Beogradu, imaće izbore u Beogradu, ali će da imaju i neke druge izbore, a ne samo one koje oni hoće. Da li će da budu samo izbori u Beogradu ili će da budu i pokrajinski i republički, pa polako. Niste vi jedini učesnik političkog života u Srbiji. Sve što hoćete mi ćemo da ispunimo, ali ne baš uvek u formi u kojoj baš vi hoćete", rekao je Vučić.

Instagram/buducnostsrbijeav

 

Ne čini se realnim da će sada da bude donesena odluka o izborima, čini se da će se ipak to neko licitiranje sa izborima nastaviti i u budućnosti, kaže Klačar.

"Mislim da u ovom momentu prosto vladajuća koalicija nema toliki motiv da danas zakazuje neke izbore imajući u vidu da su protesti i dalje prisutni. To je na neki način zakazivanje izbora u nekom nepredvidivom okruženju. Pod dva, vrlo je verovatno da će se ostaviti mogućnost promena u vladi, nisam siguran čak ni da će biti najavljena ni rekonstrukcija sad u četvrtak, ali mislim da će ta mogućnost da bude vrlo jasno otvorena. Još jedna verovatna stvar je da će se Vučić dotaći barem jednim delom i funkcionisanja njegovog novog pokreta za državu", rekao je Klačar.

Raspisivanje izbora u ovom trenutku ne očekuje ni Parun jer je, kako kaže, leti teško animirati ljude u svakom smislu - od aktivista i kampanje, preko ikakvog fokusa na politike i poruke pa do samog izlaska na birališta.

"Takva odluka bi minimizovala potencijal vladajućih struktura. Očekivanja bi bila kadrovske promene u vladi i najava izbora za jesen ili zimu. Ispunjenja dela zahteva opozicionog protesta i protok vremena SNS-u idu na ruku jer izduvava građanski bes", rekao je Parun.

Kome (ni)su potrebni izbori?

Kako je ranije saopštavano, SPS, na primer, nije za vanredne parlamentarne izbore, ali su uvek, kažu, spremni da građani ocene njihov rad.

Poslanik Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić mora da ispuni jasne zahteve protesta "Srbija protiv nasilja" i da o tome "nema razgovora". Kako je dodao, nema razgovora o izborima, jer su sada ljudi na ulicama i zahtevi su jasno postavljeni, a od njega se očekuje da ih spuni.

Zahtev opozicije je, međutim, i da lokalni i parlamentarni izbori budu održani odvojeno. 

"Tražio sam upravo nove izbore u Beogradu jer je opozicija dobila više glasova a oni imaju vlast na osnovu broja odbornika i tražio sam drugu stvar tada, a to je smanjivanje tenzija u društvu. da se to prihvatilo, da smo imali Skupštinu bez vređanja, da krenemo u borbu protiv vršnajčkog nasilja, možda bismo imali neke živote sačuvane. O parlamentarnim izborima pričam već osam meseci - kriza je tolika imate ogroman rast cena, inflaciju, krimina, korupcija... to mora da se reši parlamentarnim izborima", rekao je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas. 

Fonet

 

Teorija i nauka, kako ističe Klačar, kažu da su najlogičniji izlaz iz svake političke krize izbori. Međutim, trenutno oni nisu idealno rešenje ni za jednu od strana iz različitih razloga, dodaje. 

"Prevremeni izbori odgovaraju SNS, ali njihovo raspisivanje u momentu dok traju protesti je upitno. S druge strane, opoziciji u ovom momentu više odgovaraj protesti nego izbori zato što opozicija nije spremna. Čini mi se da ćemo mi zapravo svedočiti barem još neko vreme nekim sličnim odnosima na političkoj sceni, da će se protesti nastaviti, da će postojati ta neka vrsta polarizacije i konfrontacije između vladajuće koalcije i opoziije, da će se licitirati sa izborima i rekonstrukcijom vlade, ali da mi zapravo, barem kratkoročno, nećemo imati nikakvo konkretno rešenje za izlazak iz krize", rekao je Klačar.

Kako dodaje, stvari će ostati nepromenjene u jednom kratkoročnom periodu, a nakon toga će odluka o tome da li će se ići u pravcu rekonstrukciej ili izbora presvashodno biti bazirana na tome da li će SNS proceniti da je bolje da se izbori odlože za sledeću godinu i da budu zajedno sa lokalnim izborima ili da eventualno preuzmu rizik i da raspišu vanredne parlamentarne izbore za ovu godinu, a da lokalni izbori budu odvojeni.

"Najiskrenije dok nije Aleksandar Vučić pomenuo da postoji septembar kao opcija, gotovo da je bilo izvesno da će ti izbori biti sledeće godine, ja i dalje verujem da postoje velike šanse da izbori budu sledeće godine iz prostog razloga što bi to značilo njihovo spajanje sa lokalnim i pokrajinskim izborima", rekao je on.

On dodaje da je jedan od važnih faktora koji bi mogli da utiču na tajming njihovog održavanja i situacija na Kosovu.

"Izvesno je da implementacija Ohridskog sporazuma ide i da će ići mnogo sporije nego što se očekivalo. U tom pogledu, neki brzi izbori za SNS mogu da budu rešenje, kako bi amortizovali kritike koje su dobili na račun prihvatanja Ohridskog sporazuma. Ako se čekaju izbori za sledeću godinu onda se na neki način očekuje i da jedan deo ili dobar deo tog sporazuma bude implementiran. Samim tim SNS ima veći izazov od strane desničarskih stranaka nego što bi imala da ti izbori budu u septembru, tako da je moje mišljenje da zbog najava Vučića i zbog Kosova ne treba isključiti da ti izbori budu, ako ne u septembru, onda barem u ovoj godini. Ali, mi ipak ovde govorimo o odluci koja dominatno zavisi od stranačke procene. Ne postoji kriza parlamentarne većine, ovo je stranačka procena", zaključio je Klačar.

Komentari (0)

Srbija