Politika

Stano za Euronews Srbija: Članicama EU podeljen nacrt mera protiv Kosova

Komentari

Autor: Euronews Srbija

13/06/2023

-

21:43

Stano za Euronews Srbija: Članicama EU podeljen nacrt mera protiv Kosova
Aljbin Kurti i Žozep Borelj - Copyright Tanjug AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Kabinet visokog predstavnika Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Džozepa Borelja je podelio članicama predlog paketa mera ako kosovska vlada i premijer Aljbin Kurti ne preduzmu adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija, naveo je portparol Evropske komisije Peter Stano za Euronews Srbija.

Stano je naveo i da je Borelj primio Kurtijevo pismo i da će kako i uvek na njega odgovoriti odgovarajućim kanalima. Kurti je danas izjavio je da je međunarodnim predstavnicima predao svoj predlog od pet tačaka za rešenje situacije na severu Kosova i Metohije.

Stano je dodao  da EU dosad nije videla nikakve odlučne i hitne korake premijera Kurtija potrebne za deeskalaciju situacije.

"Najnovija dešavanja na severu Kosova samo dokazuju da se eskalacija i dalje nastavlja, a to je protiv interesa Kosova i svih ljudi na Kosovu. Podelili smo sa državama članicama EU nacrt mera koje treba preduzeti, ako premijer Kurti ne preduzme adekvatne i hitne korake za deeskalaciju situacije i smanjenje tenzija", naveo je Stano.

Kako Radio Slobodna Evropa (RSE) saznaje iz diplomatskih izvora, među predloženim merama koje je sačinio Boreljov kabinet je obustavljanje slanja pozivnica na događaje na visokom nivou i bilateralne posete (Kosovu) osim onih koje su usmerene na rešavanje krize na severu zemlje.

Takođe, predlaže se smanjenje prisustva na javnim događajima vezanim za finansijsku saradnju EU, koji uključuju članove Vlade Kosova.

Predlaže se i obustava značajnog finansiranja od strane EU počev od suspenzije odobravanja i implementacije predloga koje je Kosovo podnelo na poslednjoj rundi Investicionog Fonda za Zapadni Balkan te suspenzija nekih pododbora između EU i Kosova u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Diplomatski izvori iz više država članica su za RSE potvrdili da države članice EU nisu obavezane da sprovedu predložene mere, ali se od njih svakako očekuje da ih poštuju. Neki diplomatski izvori su, javlja RSE, nagovestili da su pojedine države EU "već preduzele neke svoje mere" koje su slične sa nekim elementima u paketu predloga koji je sastavio kabinet Džozepa Borelja.

Američki državni sekretar Antoni Blinken i visoki predstavnik Evropske unije Đuzep Borelj su prethodno naveli rekli da će nesprovođenje zahteva međunarodne zajednice imati posledice u odnosima Kosova sa međunarodnom zajednicom.

Tako je jedan od prvih koraka bilo suspendovanje Kosova s vojne vežbe  "Defender Europe '23". 

Takođe, danas je i albanski premijer Edi Rama otkazao za sutra zakazanu zajedničku sednicu vlada Kosova i Albanije.

"Ovaj sastanak ne može da bude održan u očekivanom formatu, nakon što sam razgovarao sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Džozepom Boreljom", objasnio je Rama na konferenciji za štampu.

On je dodao da sastanak dve vlade nije moguć pošto se Kosovo kreće ka sankcijama.

Komentari (0)

Srbija