Politika

Rama otkazao sastanak vlada Albanije i Kosova: Sastanak nije moguć pošto se Kosovo kreće ka sankcijama

Komentari

Autor: Kosovo onlajn

13/06/2023

-

20:08

Rama otkazao sastanak vlada Albanije i Kosova: Sastanak nije moguć pošto se Kosovo kreće ka sankcijama
Aljbin Kurti i Edi Rama - Copyright EPA/MALTON DIBRA

veličina teksta

Aa Aa

Albanski premijer Edi Rama saopštio je večeras da se za sutra planirani sastanak vlada Albanije i Kosova otkazuje, jer ne postoji dogovor sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem, prenosi Kosovo onlajn.

"Nalazimo se u uslovima zaoštravanja odnosa između Kosova i cele evroatlantske zajednice, ovaj sastanak ne može da bude održan u očekivanom formatu, nakon što sam razgovarao sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Džozepom Boreljom", objasnio je Rama na konferenciji za štampu.

Kaže da je zamolio Kurtija da se sutra u Đakovici sastanu u užem formatu i razgovaraju o ovoj situaciji koja je dramatična po odnose Kosova i evroatlantske zajednice.

"Moram da kažem da se nismo dogovorili sa Kurtijem o promeni formata, on je tražio da se sastanak održi kako je bilo planirano, i da onda razgovaramo o tome, ali to nije moguće jer nije trenutak da se pravi sastanak kao da se ništa ne dešava. Možda to nije konačan odgovor premijera", rekao je on.

Rama je istakao da sastanak dve vlade nije moguć pošto se Kosovo kreće ka sankcijama. Preneo je i da je zapadne vlasti zamolio da za sada ne primenjuju sankcije protiv kosovskih vlasti.

"Mi smo 100 odsto protiv načina na koji deluje kosovska vlada", poručio je on.

Vlada Kosova: Najviše će izgubiti građani

Vlada u Prištini saopštila je danas, povodom otkazivanja sednice sa albanskom vladom, da je to prvi prvi put da je jednostrano otkazan zajednički sastanak i za to okrivila premijera Albanije Edija Ramu.

"Sutra je trebalo da bude potpisano 13 novih sporazuma. Najviše će izgubiti građani. Nažalost, otkazivanjem sastanka od strane premijera Rame, uskraćena nam je mogućnost da ih potpišemo", navodi se u saopštenju i dodaje da bilateralni sastanci poput onog koji je Rama zatražio, mogu da se održavaju svakodnevno, prenosi Koha.

Dve vlade trebalo je da održe zajedničku sednicu sutra u Đakovici i da potpišu nekoliko sporazuma.

Komentari (0)

Srbija