Politika

Prijem u ruskoj ambasadi povodom Dana Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

14/06/2023

-

16:54

Prijem u ruskoj ambasadi povodom Dana Rusije
Prijem u ruskoj ambasadi povodom Dana Rusije - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

U ambasadi Rusije u Beogradu danas je organizovan prijem povodom državnog praznika Dana Rusije, a ambasador Aleksandar Bocan-Harčenko izjavio je da je za Moskvu poštovanje nacionalnog interesa Srbije najbolja šansa za razvoj bilateralnih odnosa.

Bocan Harčenko dočekao je na prijemu brojne goste, među kojima i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministra spoljnih poslova Ivicu Dačića, ministarku enrgetike Dubravku Đedović, pravde Maju Popović, zamenika načelnika generalštaba VS Petra Cvetkovića.

Pozdravljajući goste Bocan Harčenko je podsetio na reči predsednika Rusije Vladimira Putina da je ovo dan nacionalnog i narodnog jedinstva koji simbolizuje odanost patriotizmu i da je to "sveto nasleđe".

Bocan Harčenko je rekao i da je uz svoje strateške ciljeve koji su poznati, Srbija kandidat za članstvo u EU, a uz to, ima dosledan i veoma određen stav neutralnosti i neuključivanja u vojno-političke organizacije.

On je dodao da je veoma važna i saradnja prema istoku sa Rusijom i Kinom.

"Za nas je poštovanje nacionalnog interesa Republike Srbije najbolja šansa i najbolja opcija za razvoj bilateralnih odnosa", istakao je Bocan-Harčenko.

On je dodao da bez obzira na ono što se može čuti svakoga dana, ne postoji nijedna naznaka za promenu stava Srbije prema Rusiji, da neće biti priznanja Kosova i da nema promene saradnje sa Rusijom.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Mi smo svesni da se Srbija ne pridružuje sankcijama protiv Rusije što stvara priliku da idemo dalje. Ne mogu da kažem da je za Srbiju to lako budući da se nalazi u okruženju zemalja koje su uvele sankcije, ali bez obzira na to ima uspeha i koraka unapred, a biće ih i više", ocenio je Bocan-Harčenko.

Govoreći o odnosu između Beograda i Moskve, ambasador je istakao da je najvažnije da postoji poverenje i cilj, kao i zajednički interesi koji odgovaraju nacionalnom interesu i Srbije i Rusije u smislu razvoja odnosa i jačanja duhovnih, istorijskih, kulturnih veza, ali i privrede.

Ambasador Rusije istakao je da je jedinstvo ruskog naroda sada od presudnog značaja zbog dešavanja povodom specijalne vojne operacije, a da bi novi međunarodni red kome teže trebalo da predstavlja "suverenu jednakost ili jednaki suverenitet svih država", poštovanje i uvažavanje vrednosti i bezbednosti svakog naroda na globalnom nivou.

 Dan Rusije ustanovljen je u čast usvajanja deklaracije o državnom suverenitetu Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike 12. juna 1990. godine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija