Politika

Vučić posle sastanka sa ruskim ambasadorom: Srbija će zahtevati hitne mere koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2023

-

12:18

Vučić posle sastanka sa ruskim ambasadorom: Srbija će zahtevati hitne mere koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM
Vučić posle sastanka sa ruskim ambasadorom: Srbija će zahtevati hitne mere koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM - Copyright Instagram.com/buducnostsrbije

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom sastanka sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom da će Srbija, uprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, raditi na očuvanju mira i stabilnosti, zahtevajući hitno donošenje i sprovođenje mera koje bi garantovale sigurnost Srba na KiM, a što je preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini.

Vučić je na Instagramu naveo da je Harčenka obavestio o eskalaciji nasilja i brutalnoj diskriminaciji Srba na KiM. 

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rešen je da diplomatskim putem reši problem na Kosovu i Metohiji, spreman je za pregovore, ali zaһteva neutralnost Zapada", izjavio je danas ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko posle sastanka s Vučićem.

''Rešavanje kosovskog problema Vučić u celini vidi isključivo uz pomoć diplomatije, i spreman je za pregovore. Istovremeno zahteva da se postigne zaista veća neutralnost Zapada, i što je najvažnije, poštenje Zapada'', rekao je Bocan-Harčenko za rusku televiziju ''Rusija24''.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa ambasadorom Rusije Aleksandar Bocan-Harčenkom o najnovijoj eskalaciji nasilja nad srpskom zajednicom na Kosovu i Metohiji, obavestio ga o jučerašnjim dešavanjima i izrazio zabrinutost zbog ekstremnog nasilja i podmukle diskriminacije Srba, sa zebnjom da se situacija razvija u veoma lošem smeru, saopštila je pres služba predsednika Srbije.

Bocan-Harčenko je tom prilikom, kako se navodi u saopštenju, istakao da zvanična Moskva prati sva događanja i da će preneti sve informacije koje su mu danas predočene. On je istakao da Rusija razume svu delikatnost situacije i da primećuje porast agresivnosti Prištine, koja može da ima ozbiljne posledice.

"Moskva ima najozbiljniji pristup u praćenju razvoja situacije i shvatamo da ovakav razvoj događaja može da izazove ozbiljnu krizu, čak eksploziju u celom regionu", rekao je Bocan-Harčenko.

Vučić se prethodno sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije, a jedina tema razgovora bila je najnovija eskalacija nasilja na Kosovu i Metohiji. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija