Politika

NAPETO NA SEVERU KOSOVA NATO šalje dodatne trupe na Kosovo i Metohiju, Srbi najavljuju svakodnevno okupljanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/05/2023

-

07:59

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Na severu Kosova noć je protekla mirno nakon što je u ponedeljak KFOR nasilno, uz šok bombe i suzavce, rasterao Srbe koji su bili okupljeni kod zgrade opštine Zvečan. Pripadnici KFOR-a i jutros se nalaze oko zgrade opštine u Zvečanu, a počelo je okupljanje zaposlenih u opštini. U kliničko-bolnički centar u Kosovskoj Mitrovici primljeno je 53 ljudi povređenih tokom akcije. KFOR je saopštio da je povređeno 25 pripadnika te vojne misije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da Srbija neće dozvoliti "nikakav pogrom na KiM". On se danas sastao sa ambasadorima Kvinte.

Ključni događaji:

  • KFOR nasilno rasterao građane u Zvečanu
  • Noć protekla mirno, pripadnici KFOR-a i dalje oko zgrade opštine Zvečan
  • KBC u Kosovskoj Mitrovici: Primljena 53 povređena, jedan životno ugrožen
  • KFOR: Oko 25 naših pripadnika povređeno u Zvečanu
  • NATO osudio "napade na pripadnike KFOR-a"
  • Hovenijer, Abot i Sunjog osuđuju "nasilne akcije demonstranata" i "napad na KFOR"
  • Hovenijer: Gradonačelnici da ne rade iz opštinskih zgrada
  • Stoltenberg: NATO šalje 700 dodatnih vojnika na KiM, jedan bataljon u pripravnosti
  • Vučić razgovarao sa Boreljom i Tajanijem
  • Vučić danas sa predstavnicima Kvinte 

Dešavanja na severu Kosova pratite u našem LIVE blogu:

Euronews/Vladislav Ćup

 

23.48 Manastir Dečani: Protesti Srba nisu protiv Kfora, već protiv kosovske policije i uzurpacije srpskih opština

Bratstvo manastira Visoki Dečani je u današnjem saopštenju istaklo da jučerašnji incidenti u kojima su povređeni Srbi i pripadnici italijanskog kontigenta Kfora nisu bili usmereni protiv Kfora i italijanske vojske, već protiv nasilne okupacije opštiina na severu Kosova od strane teško naoružane kosovske policije.

Manastir Visoki Dečani je već 24 godine pod zaštitom Kfora, prvenstveno italijanskih vojnika.

"Izražavamo našu srdačnu zahvalnost na ovoj zaštiti, jer bez nje ne bismo mogli normalno da živimo usred četiri posleratna napada ekstremista i teških uslova sa kojima se suočavamo 24 godine, od oružanog sukoba na Kosovu 1999. godine", navodi se u saopštenju.

Podseća se da je italijanska vojska 2005. godine odlikovana najvišim odličjem Srpske pravoslavne crkve, medaljom Svetog Save, kao priznanjem za njihov značajan doprinos u zaštiti pravoslavnih mesta na Kosovu od uništenja.

 

 

23.31 Američki senatori: Razočarani jednostranom odlukom Vlade Kosova da pristupi opštinskim zgradama na severu upotrebom sile

Američki senatori Džin Šahin i Pit Rikets, predsjedavajući i član Senatskog podkomiteta za spoljne odnose za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, istakli su da su razočarani jednostranom odlukom Vlade Kosova da pristupi opštinskim zgradama na severu Kosova upotrebom nepotrebne sile i pozvali su Srbiju i Kosovo da preduzmu hitne mere za deeskalaciju situacije na severu Kosova.

„Veoma smo zabrinuti zbog značajnog pogoršanja bezbednosne situacije na severu Kosova. Razočarani smo jednostranom odlukom Vlade Kosova da pristupi opštinskim zgradama na severu Kosova upotrebom nepotrebne sile. Eskalacija nasilja dovela je do ozbiljnih i neprihvatljivih povreda pripadnika mirovnih snaga iz NATO-a na Kosovu. Osuđujemo nasilje i pozivamo vlade Kosova i Srbije da preduzmu hitne mere za deeskalaciju situacije. Kosovo i Srbija su na ivici unapređenja svojih diplomatskih i ekonomskih odnosa međusobno i sa Evropom, ali članovi Kongresa i međunarodne zajednice sve više su zabrinuti zbog alarmantnog nazadovanja koje je u toku. Lideri obe zemlje moraju da deluju u najboljem dugoročnom interesu svojih nacija umesto da dozvole da stalni sporovi ometaju mir i stabilnost i, posledično, njihove aspiracije za članstvo u EU“, istakli su Šahin i Rikets u zajedničkom saopštenju.

23.05 Borelj pozdravio odluku o raspoređivanju još 700 vojnika NATO na KiM

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je večeras odluku generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga da rasporedi još 700 vojnika na Kosovu i Metohiji.

"Nastavićemo blisku koordinaciju i saradnju sa misijom NATO Kfor, uključujući kroz našu misiju Euleks", napisao je Borelj na Tviteru i poručio da mir mora da se ponovo uspostavi.

21.29 Srpska lista: Kod opštine Zvečan najverovatnije bačena petarda

Nakon saznanja da se u medijima pojavila informacija da je večeras na vojnike KFOR-a bačena nekakva eksplozivna naprava u neposrednoj blizini zgrade opštine Zvečan, predstavnici Srpske liste su se odmah uputili na lice mesta i u razgovoru sa predstavnicima KFOR-a na terenu saznali da je u pitanju najverovatnije petarda, saopšteno je iz Srpske liste. Srpska lista je u saopštenju pozvala građane da ne ugrožavaju bezbednost vojnika KFOR-a, jer svako ko to radi, radi protiv interesa srpskog naroda.

20.40 Kosovska policija: Bezbednost krhka, uglavnom mirno

Kosovska policija objavila je da je bezbednosna situacija na severu Kosova danas bila krhka, ali uglavnom mirna, kao i da su u popodnevnim satima protesti Srba ispred opština na severu prestali, osim ispred opštine Leposavić, gde je ostala manja grupa ljudi.

"Bezbednosna situacija na severu Kosova danas je bila krhka, ali uglavnom mirna, osim u opštini Leposavić, gde je s vremena na vreme bila napeta, jer su demonstranti/ kriminalne grupe ometali i napali raznim predmetima novinare različitih medija", navodi se u saopštenju policije objavljenom na Fejsbuku.

U saopštenju, koje prenosi Kosovo onlajn, dodaje se da su tvrdim predmetima napadnuta i oštećena vozila nekih medija, koja su bila parkirana na različitim lokacijama u Leposaviću.

Kosovska policija navodi da su ometanje novinara, narušavanje slobode izražavanja, ometanje prikazivanja realne situacije i oštećenje vozila krivična dela, zbog kojih će policija obaviti istragu.

"U popodnevnim satima protesti kod zgrada opština u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu su završeni, osim malog broja demonstranata koji se i dalje zadržava u blizini opštine Leposavić. Nadgledanje situacije i angažovanje policije, u koordinaciji sa nadležnim bezbednosnim institucijama, su nastavljene na svim lokacijama", saopštiila je Kosovska policija.

20.17 Kurti odgovorio SAD: Demokratija se ne može suspendovati ili držati kao talac

Kosovski premijer Aljbin Kurti rekao je danas, nakon što su SAD preduzele mere protiv Prištine zbog dešavanja na severu KiM, da se ''demokratija ne može suspendovati ili držati kao talac''. 

Kurti je u video obraćanju na Fejsbuku rekao da je Priština pojačala komunikaciju sa međunarodnom zajednicom i da je smirivanje situacije zajednički cilj, ali je ponovio stav da albanski gradonačelnici opština na severu KiM, uprkos slaboj izlaznosti na izborima zbog bojkota Srba, "i dalje jedini imaju legitimitet da budu u zgradama opština i na usluzi građanima" i da imaju punu podršku vlasti u Prištini.

On je za nasilje još jednom optužio, kako je naveo, grupe ekstremne desnice, koje je povezao sa Milanom Radoičićem i Zvonkom Veselinovićem, ali i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, šefom BIA  Aleksandrom Vulinom i ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, koj je nazvao njihovim "gazdama iz Beograda", prenosi Koha.

Ocenio je da protest tokom kojeg se napadaju policija i Kfor "nije protest za opštinu, već za vlast" i dodao da se na Kosovu vlast može dobiti samo putem izbora, a ne nasiljem i zločinom".

Ponovio je i da je Kosovo "najdemokratskija zemlja na Zapadnom Balkanu".

19.57 Zaharova; Zapad da prekine da za incidente krivi Srbe

"Pozivamo Zapad da konačno ućutka svoju lažnu propagandu, da prestane da krivi za incidente na Kosovu očajne Srbe koji mirno, bez oružja u rukama, pokušavaju da brane svoja legitimna prava i slobode", navela je Marija Zaharova,portparolka mruskog ministarstva spoljnih poslova..

 

 

18.53 Episkop istočnoamerički Irinej pisao Blinkenu i Salivenu povodom nasilja na KiM

Episkop istočnoamerički Irinej poslao je povodom nasilja na severu KiM pismo američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu i savetniku Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejku Salivenu, saopšteno je danas iz Eparhije istočnoameričke.

U pismu je vladika primetio da se u sukobu albanskih policijskih snaga i Srba, KFOR neprimereno stavio na stranu agresora - albanskih vlasti na Kosovu i Metohiji. Takođe, indikativno je da se nasilje dogodilo dan pošto je Blinken pokušao da smiri tenzije nedvosmislenom osudom nasilja koje su počinile albanske vlasti nad Srbima na KiM.

'Vladika je naglasio da nam iskustvo proteklih godina ukazuje na činjenicu da privremene prištinske institucije ne poštuju niti međunarodne sporazume niti sopstvene zakone i ustav tzv. Kosova kada je u pitanju srpski narod. Iz nasilja koje se dogodilo u ponedeljak jasno se vidi i da su Albanci sada u stanju da drsko ignorišu i SAD i njene saveznike, dodaje se u saopštenju. 

18.52 Stoltenberg: NATO šalje 700 dodatnih vojnika na KiM, jedan bataljon u pripravnosti

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas u Oslu da će Alijansa poslati dodatnih 700 vojnika na Kosovo i Metohiju, a da će još jedan bataljon biti stavljen u stanje visoke pripravnosti.

Stoltenberg je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa norveškim premijerom Jonasom Garom Storeom objasnio da će Kfor „preduzeti neophodne korake da normalizuje i obezbedi bezbednost”.

Generalni sekretar NATO pozvao je Beograd i Prištinu da preduzmu mere kako bi sprečile dalju eskalaciju situacije.

"I Priština i Beograd moraju preduzeti konkretne korake za deeskalaciju situacije, uzdržati se od daljeg neodgovornog ponašanja i angažovati se u dijalogu, uz podršku EU, koji je jedini put ka trajnom miru", naveo je on.

Istakao je da su "ovakvi napadi neprihvatljivi i moraju prestati". "KFOR, snage NATO-a, će preduzeti sve neophodne radnje za održavanje bezbednog okruženja za sve građane Kosova i nastaviće da deluje nepristrasno, u skladu sa našim mandatom Ujedinjenih nacija", poručio je Stoltenberg. 

18.31 Hovenijer: Moguć protektorat na severu Kosova

Ambasador SAD na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je danas da postoji velika opasnost da stranci uspostave de fakto, a možda čak i de jure, protektorat nad severom Kosova, prenosi prištinska Gazeta Blic.

"Više NATO trupa na Kosovu znači više stranih trupa, a to znači manje moći i ovlašćenja za Kosovo. Više stranog prisustva na Kosovu znači manje mogućnosti za lokalno stanovništvo i Albance da sami odlučuju", istakao je Hovenijer.

Upozorio je da postoji veoma ozbiljan rizik da će stranci uspostaviti de fakto, a možda i de jure protektorat nad severom i da kratkovida politika u najgorem slučaju stvara Palestinu, a u najboljem slučaju Kipar.

Dodao da je neophodno razgovarati sa Sjedinjenim Američkim Državama da bi se stvari smirile, preneo je Kosovo onlajn.

profimedia

 

 

17.24 SAD zahtevaju da gradonačelnici napuste opštinske zgrade

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da SAD imaju dva zahteva od Vlade Kosova - da ne insistira da gradonačelnici rade iz opštinskih zgrada i da se policajci povuku iz tri zgrade opštine na severu.

"Ne razumemo zašto se alternativne lokacije, ili druge javne zgrade, ne mogu koristiti za obavljanje svojih funkcija", rekao je Hovenijer.

Američki ambasador je naveo primer da su se gradonačelnici na severu zakleli na alternativnim lokacijama.

„Smatramo da je prisustvo kosovske policije u zgradama, koje je nasilno ušlo, veoma izazovno, pa smo zatražili od Vlade da povuče policiju iz ove tri opštinske zgrade“, rekao je američki diplomata.

Prema Hovenijeru, preduzimanje ove dve akcije će pomoći u smanjenju tenzija.

17.00 U Leposaviću još traje protest

U Leposaviću protest nije završen, kao što je to slučaj u Zvečanu i Zubinom Potoku, javlja novinar Tanjuga.

U toku noći ispred opštine su dežurali građani Leposavića, a pretpostavlja se da će tako biti i večeras.

Građani su i dalje ispred opštine i njih od pripadnika Kfor-a dele barikade na koje su okačene srpske trobojke. Protest protiče bez incidenata. Pretpostavlja se da je gradonačelnik Ljuljzim Hetemi i dalje u opštini. Sa druge strane, protesti u Zvečanu i Zubinom Potoku završeni su oko 16 časova, gde će se narod ponovo okupiti sutra u jutarnjim časovima. 

16.56 Hovenijer: Prva sankcija za Kosovo otkazivanje zajedničkih vojnih vežbi, razmišljamo o narednim potezima

Američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer rekao je da je otkazivanje učešća Kosova u vežbi "Defender Evropa 2023", prva posledica za Vladu Kosova, koja je odbacila pozive Vašingtona da eskalira situaciju na severu, prenosi Kosovo onlajn.

Američki državni sekretar Entoni Blinken upozorio je 26. maja da će akcije Vlade Kosova u severnim opštinama imati posledice po bilateralne odnose.

„Prvi pokazatelj toga bila je odluka koju je sinoć doneo američki komandant za Evropu da otkaže učešće Kosova u Defender Europe 2023, što se dogodilo preko noći“, rekao je Hovenijer na sastanku sa nekoliko novinara u Prištini.

Za Kosovo su ove vežbe završene, dodao je Hovenijer.

"Moram da kažem da u ovom trenutku SAD nemaju mnogo entuzijazma da reaguju na neke interese Kosova, poput angažovanja sa zemljama koje ne priznaju Kosovo, ili aktivnog rada na unapređenju Kosova na evroatlantskom putu. Veoma nam je žao što je situacija došla do ovoga, ali moram da budem iskren, takva je situacija. Nadamo se da će premijer Kurti poslušati naš savet i odmah preduzeti korake za smanjenje tenzija na severu”.

SAD su kritikovale Vladu Kosova, rekavši da su 26. maja novi albanski gradonačelnici u severnim opštinama nasilno ušli u zgrade opština na severu.

Hovenijer je rekao da SAD razmišljaju i o drugim odlukama koje će doneti u tom pravcu.

15.27 NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu

Komanda združenih snaga NATO u Napulju saopštila je da je počelo raspoređivanje dodatnih snaga na Kosovu kao podrška snagama KFOR-a.

"NATO raspoređuje dodatne snage na Kosovu, kao odgovor na nedavne nemire i ranjavanje 30 pripadnika snaga NATO-a za Kosovo. NATO je naredio raspoređivanje Operativne rezerve svojih snaga (ORF) za zapadni Balkan, koje su bile u sedmodnevnoj pripravnosti", navodi se u objavi Komande združenih snaga na Tviteru.

Dodatnom multinacionalnom bataljonu rezervnih snaga naređeno je da smanji svoj status pripravnosti za raspoređivanje od četrnaest dana na sedam dana, kako bi bili spremni da pojačaju KFOR ako bude potrebno.

EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

 

15.03 Milosavljević: Okupljanja svaki dan dok se ne ispune zahtevi

Bivši predsednik skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević je rekao da će današnji protest biti završen u 16 časova i da će se građani sutra i svakog narednog dana ponovo okupljati između sedam i osam sati dok se ne ispune njihovi zahtevi. 

14.36 Miščević: Imam informaciju da će specijalne snage biti povučene do 15 časova

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, izjavila je posle otvaranja izložbe u Stokholmu "Primenjena nostalgija", da ima informacije da će do 15 časova specijalne snage biti povučene sa Kosova i Metohije, kao i da se očekuje oslobađanje preostale dvojice uhapšenih Srba, javlja reporterka Euronews Srbija. 

Mišćević je o situaciji na Severu Kosova razgovarala i sa švedskim kolegama.

"Na nesreću ja sam u Stokholmu kada se juče i danas dešavaju stvari koje se dešavaju na Severu Kosova i Metohije. Svakako da smo o tome razgovarali sa ministarkom za spoljne poslove Jesikom Rosvel, koja je juce odavde otišla na sastanak Saveta ministara", navela je Tanja Miščević. 

14.31 Srbi stavili zastave na bodljikavu žicu i prepreke u Leposaviću

Srbi u Leposaviću, koji protestuju drugi dan zaredom, stavili su srpske trobojke na bodljikave žice i prepreke Kfora ispred zgrade opštine. Bivši predsednik opštine Leposavić Zoran Todić i član predsedništva Srpske liste Slavko Simić prethodno su danas preneli komandantu američkog Kfora zahteve građana koji od juče protestuju ispred lokalne samouprave – da se specijalne jedinice kosovske policije povuku i da gradonačelnik Ljuljzim Hetemi napusti opštinu.

14.25 Vučić otkazao put u Bratislavu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da otkazuje svoj dvodnevni boravak u Bratislavi zato što mu je, kako je naveo, važnije da bude sa svojim narodom.

"I danas ću da obilazim naše vojnike, junake, njih više hiljada koji su raspoređeni na najvažnijim mestima. Uveren sam da će istina i pravda i Srbija na kraju pobediti", reka je Vučić u objavi na Instagramu. Opširnije u posebnoj vesti

13.37 Milosavljević poziva na proteste ukoliko se ne puste iz pritvora dvojica Srba

Bivši predsednik skupštine opštine Zvečan Srđan Milosavljević pozvao je građane da se sutra u svim opštinama okupe u velikom broju ukoliko do tada ne puste dvojicu Srba koji se nalaze u pritvoru u južnom delu Kosovske Mitrovice. 

Milosavljević je, obraćajući se okupljenim građanima, ponovio da protesti moraju da budu mirni, kao što su bili oni juče, ali je, kako je naveo, neko jučerašnje proteste namerno pretvorio u nasilne.

On je ponovio zahteve Srba da specijalne jedinice kosovske policije napuste sve četiri opštine i da albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština.

Od četvorice Srba uhapšenih posle jučerašnjih sukoba u Zvečanu, dvojica su i dalje u pritvoru i prebačeni su u južni deo Kosovske Mitrovice.

12.56 Vučić apelovao na Kinu da utiče na međunarodnu zajednicu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je danas na Kinu da svojim ogromnim međunarodnim ugledom utiče na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao hitan prekid nasilja nad Srbima i osigurali mir i bezbednost na KiM.

Vučić je posle sastanka s ambasadorkom Kine u Srbiji na instagramu objavio da je zamolio ambasadorku Čen Bo da rukovodstvu Narodne Republike Kine prenese ozbiljnu zabrinutost Srbije po pitanju opstanka i bezbednosti Srba na KiM. 

"Apelovao sam na prijatelje iz Kine da svojim ogromnim međunarodnim ugledom utiču na međunarodnu zajednicu kako bi se postigao hitan prekid nasilja nad Srbima i osigurali mir i bezbednost na KiM", napisao je predsednik Vučić posle sastanka sa Čen Bo.

12.42 Stano: Pozivamo na deeskalaciju

Portparol EU Peter Stano je na brifingu za novinare rekao da se na kosovu vidi veoma opasna eskalacija od petka i da su se dogodili sukobi, povrede i da je nastala šteta na javnom vlasništvu.

"Zato EU i međunarodni pratneri snažno osuđuju ove incidente i nasilje i pozivaju na deeskalaciju i smirivanje situacije.  To je ono što visoki predstavnik Žozep Borelj radi. Bio je u kontaktu s premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem. Napori se odigravaju na terenu i među evropskim prestonicama, u kooperaciji sa međunarodnim partnerima. Neću govoriti o detaljima", rekao je Stano i dodao da će biti izdato saopštenje i da će Borelj govoriti o tome. 

12.14 Vučić: Srbija će zahtevati hitne mere koje bi garantovale sigurnost Srba

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tokom sastanka sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom da će Srbija, uprkos najbrutalnijem kršenju svih međunarodnih sporazuma, raditi na očuvanju mira i stabilnosti, zahtevajući hitno donošenje i sprovođenje mera koje bi garantovale sigurnost Srba na Kosovu, a što je preduslov za svaki dalji razgovor sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini.

Vučić je na Instagramu naveo da je Bocan Harčenka obavestio o eskalaciji nasilja i brutalnoj diskriminaciji Srba na Kosovu.

12.04 Kakva je trenutno situacija u Zvečanu?

Situacija u Zvečanu od jutros je nepromenjena, javlja dopisnica Euronews Srbija. Pripadnici KFOR-a se ispred opštinske zgrade smenjuju na svakih sat vremena, a u odnosu na jučerašnji dan su napravili malo širi prsten. 

Kada je reč o prilazima gradu, otvorena su dva, dok su dva potpuno zatvorena. 

Pripadnici Kosovske policije još se nalaze u opštinskoj zgradi, a ispred se nalaze tri vozila za razbijanje demonstracija. 

Dopisnica Euronews Srbija jvlja i da je dobila invormacije da predsednik privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić pregovara sa predstavnicima KFOR-a o tome da kosovska specijalna policija napusti opštinske zgrade. 

Tanjug

 

11.44 Ko je sve reagovao na društvenim mrežama povodom jučerašnjih incidenata na severu Kosova?

Euronews

11.41 Petković: Tražimo hitno puštanje na slobodu uhapšenih

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da od međunarodne zajednice zahteva da hitno pusti na slobodu Dušana Obrenovića i Radoša Petrovića, koji su juče uhapšeni u Zvečanu. On je za Tanjug rekao da je reč o licima koja su mirno protestovala i nisu činila nikakvo nasilje.

"Želim da obavestim javnost da je Dušan Obrenović, ono što smo čuli od njegovog advokata, brutalno pretučen tokom hapšenja, ali i tokom večeri i noći, s obzirom da se Dušan i Radoš nalaze sada u južnom delu Kosovske Mitrovice. Bukvalno su kosovski policajci Albanci pretukli Boga u malom Dušanu i kad to kažem, mislim čak i bukvalno, jer su mu se dodatno svetili zbog toga što je 2016. godine prešao u pravoslavlje, pa je svoje ime Sulejman zamenio imenom Dušan, što mu je kršteno ime", izjavio je Petković.

10.46 Kosovska policija: Situacija mirna, ali krhka

Kosovska policija ocenila je da je situacija u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu mirna, ali krhka. Kosovska policija navodi da je njeno angažovanje na osiguranju bezbednosti tokom protesta u gradovima na severu KiM nastavlja u koordinaciji sa Kforom, prenosi "Koha".

U saopštenju se za jučerašnje sukobe u Zvečanu ponovo optužuju građani koji protestuju, tražeći da se specijalne jedinice kosovske policije povuku sa severa i da novi albanski gradonačelnici ne ulaze u zgrade opština. 

Tanjug/AP/Marjan Vučetić

 

10.38 Završen sastanak Vučića i predstavnika Kvinte

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom delegacije Evropske unije, a jedina tema razgovora bila je najnovija eskalacija nasilja na Kosovu i Metohiji. 

Vučić je izrazio veliko nezadovoljstvo i snažnu zabrinutost zbog činjenice da jedan deo međunarodne zajednice nastavlja da toleriše jednostrane poteze Prištine, koji dovode do nasilja nad srpskom zajednicom, što za posledicu ima sve manji broj opcija koje bi mogle da dovedu do trajnog mira i stabilnosti u regionu, navodi se u saopštenju kabineta predsednika. 

"Vučić je poručio da je krajnje vreme da deo međunarodne zajednice napokon oštro, jasno i nedvosmisleno reaguje na politiku prištinskih institucija i da zaštiti Srbe od sve jačih pritisaka i brutalnog nasilja koje se vrši naočigled svih mehanizama, čija uloga, između ostalog, jeste da tu zajednicu zaštiti", navodi se u saopštenju kabineta predsednika. Opširnije u posebnoj vesti.

10.18 Drecun: Dosad nije bilo pritisaka na Kurtija, prevashodno Kvinte

Šef skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun rekao je za Euronews Srbija da na kosovskog premijera Aljbina Kurtija dosad nije bilo pritisaka, prevashodno Kvinte, a ono što se verbalno čuje od Kvinte, SAD i EU očito nije uticalo na Kurtijevo ponašanje.

"Kada sprovodite gotovo vojnu akciju, vi to morate da pripremite, te pripreme ne ostaju nezapažene, Kvinta kao da to ne primećuje. Mislim da je sve sprovedeno u dogovoru sa Kvintom, njemu je to izlazna strategija za formiranje ZSO. Kvinti to odgovara, da se preko nasilja nad Srbima na severu vrši pritisak na Beograd", rekao je Drecun. 

Euronews

10.09 Bilt: Posle najnovijih događaja, neće biti lako obnoviti dijalog BG i PR

Bivši švedski premijer i nekadašnji visoki predstavnik za BiH Karl Bilt ocenio je da posle najnovijih incidenata na Kosovu i Metohiji, neće biti lako da se obnovi dijalog Beograda i Prištine.

"Neće biti lako obnoviti dijalog Beograda i Prištine nakon događaja od prethodnih nekoliko dana. Važno je da se nastavi velika mirovna misija KFOR-a, ali je još važnija jaka diplomatska akcija Evropske unije i SAD kako bi se sprečilo dalje pogoršanje situacije", naveo je Bilt na Tviteru. On je dodao da će tek onda, u nekom trenutku, stvari biti vraćene na bolji put.

09.52 Uhapšenom Radošu Petroviću određen pritvor od 48 sati

Tokom jučerašnjeg sukoba između pripadnika KFOR-a i lokalnih Srba u Zvečanu uhapšeni su Radoš Petrović iz Mitrovice i Dušan Obrenović iz Zvečana. Advokat privedenog Petrovića Dejan A. Vasić potvrdio je da se njegov branjenik nalazi u Policijskoj stanici u Južnoj Mitrovici i da je sinoć ispitan.

Kako je rekao advokat, uhapšeni je ispričao da su ga pripadnici KFOR-a vukli dok je sedeo na asfaltu zajedno sa ostalim demonstrantima.

"U tom metežu je zgažen čizmom od strane vojnika, a kad su bačeni suzavac i šok bombe kosovska policija ga je izvukla i praktično zaštitila od nekih težih posledica“, rekao je Vasić.

Petroviću je određen pritvor od 48 sati, ali se još uvek ne zna koje mu se krivično delo stavlja na teret.

Vasić je rekao da je sinoć video i uhapšenog Obrenovića, ali da sa njim nije uspeo da razgovara.

Pored Petrovića i Obrenovića, uhapšena su još dvojica Srba nakon jučerašnjeg sukoba sa KFOR-om.

09.44 Begaj: Nema izgovora za sprečavanje pune primene sporazuma iz Brisela i Ohrida

Predsednik Albanije Bajram Begaj ocenio je da nikakav izgovor ne može da se koristi za sprečavanje pune implementacije Briselskog i Ohridskog sporazuma, koji pokazuje pravi put za rešavanje otvorenih problema i normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.

On je pozvao prištinske vlasti na više strpljenja i razboritosti, kao i na koordinaciju sa partnerima, prenosi albanski portal Panorama.

"Najoštrije osuđujem zlostavljanje srpskog stanovništva na severu Kosova i neprihvatljivo nasilje nad mirovnim trupama KFOR-a na Kosovu. Niko ne može da dovede u pitanje suverenitet i integritet Kosova, kao i njegovo pravo da gradi i konsoliduje demokratske i multietničke institucije. Ali isto tako, javno ponavljam bratski poziv kosovskim vlastima na više strpljenja i opreznosti i posebno blisku koordinaciju sa našim partnerima", rekao je Begaj.

09.25 U potpunosti blokiran prilaz zgradi opštine Zvečan

Kako javlja reporterka Euronews Srbija iz Zvečana, prilaz zrgadi je u potpunosti blokiran jer je postavljena još jedna ograda koja onemogućava prilaz i novinarima. U Zvečanu se nalaze predstavnici Srpske liste Goran Rakić i Igor Simić.

Euronews

09.21 KFOR: U Zvečanu povređeno 30 italijanskih i mađarskih pripadnika mirovnih snaga 

KFOR je saopštio da je povređeno ukupno 30 pripadnika mirovnih snaga koje predvodi NATO na Kosovu, i to 11 pripadnika te misije iz italijanskog i 19 iz mađarskog kontigenta, koji su zadobili višestruke povrede, uključujući prelome i opekotine od improvizovanih eksplozivnih zapaljivih naprava. Opširnije u posebnoj vesti.

09.04 Euleks: Najnovija eskalacija na KiM zabrinjavajuća i neprihvatljiva

Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEKS) saopštila je da je najnovija eskalacija nasilja na severu Kosova zabrinjavajuća i neprihvatljiva.

"Bezbednosna situacija tamo je i dalje napeta i to je razlog za veliku zabrinutost. Pozivamo sve da se ponašaju razborito, da izbegnu nasilje i da preduzmu mere za deeskalaciju ove napete situacije. Treba hitno da se vrati mir u interesu svih zajednica koje žive na severu Kosova", navodi se u pisanom odgovoru Euleksa Tanjugu.

Kako se navodi, Euleks će, u okviru okvira svog mandata, nastaviti da radi "sa odlučnošću na podršci stabilnosti Kosova", kao i bezbednosti svih zajednica na KiM kroz pojačane izviđačke patrole i u "bliskoj saradnji sa Kosovskom policijom i Kforom".

08.55 Petković: Balkanski piroman Kurti juče je hteo da zapali ceo region

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da je za jučerašnji incident u Zvečanu odgovoran isključivo premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i da su pripadnici Kfora, umesto da zaštite Srbe, asistirali da "lažni gradonačelnik uđe u srpsku opštinu".

"Balkanski piroman Kurti juče je hteo da zapali ne samo KiM, već i ceo region. Rezultat tog sukoba u koje je hteo sve da nas gurne jeste da je na srpskoj strani povređeno 52 civila, od toga tri teže, 41 vojnik Kfora od čega troje teže. Ističem ime Dragiše Galjaka koji je primio dva metka iz vatrenog oružja na njega je pucao ROSU. Pogođen je u stomak kada je trčao da se skloni od suzavca, nakon što je mirno sedeo i protestvovao", rekao je Petković za RTS.

Petković je naglasio da Srbi nikada nisu želeli sukob sa Kforom i da je onaj koji je čeznuo za sukobom Aljbin Kurti.

"Pogledajte šta se dešavalo za vikend, i u petak. Uvođenje lažnih gradonačelnika na četiri opštine na KiM. Svima je jasno da on želi sukobe, on želi nemire i da izazove rat - jer je to jedini način da izbegne svoje obaveze iz Briselskog sporazuma, formiranje zajednice srpskih opština", ocenio je Petković.

Od Zapada su svi dobili ozbiljne garancije, dodaje Petković, da neće biti dozvoljen ulazak, kako je rekao, lažnih gradonačelnika u srpske zgrade opštinske uprave na severu KiM. "Međutim, šta se zapravo desilo? Postavili su bodljikavu žicu, kordone svojih pripadnika da bi očigledno asistirali tzv. gradonačelnicima da mogu da udju u srpske zgrade opštinskih uprava. Oni su trebali da budu tu u petak, oni su tim žicama trebali da spreče ulazak onih koji su doveli do sukoba", rekao je Petković.

08.46 Borelj: Momentalno i bezuslovno da se smiri situacija

Šef evropske diplomatije Žozep Borelj saopštio je da EU najoštrije osuđuje "šokantno nasilje" u Zvečanu.

"Nasilni akti protiv pripadnika KFOR-a, novinara, građana i policije su apsolutno neprihvatljivi", naveo je Borelj noćas na Tviteru.

Prema njegovim rečima, EU zahteva od prištinskih vlasti i učesnika protesta da odmah i bezuslovno smire situaciju.

"Momentalno očekujemo od svih strana da se ponašaju odgovorno i pronađu političko rešenje kroz dijalog", naveo je Borelj.

08.42 Nedeljković: KFOR obećao povlačenje specijalnih jedinica do 15 časova

Predstavnik Privremenog organa opštine Zvečan Dragan Nedeljković izjavio je da još nisu pušteni Srbi koji su juče privedeni u Zvečanu dodajući da bi, prema obećanjima Kfora, svi pripadnici specijalnih kosovskih jedinica trebalo da se povuku danas do 15 časova.

Nedeljković je obavestio novinare da su sinoć oko 21.30 časova predstavnici Srpske liste ponovo razgovarali sa komandantom Kfora koji im je rekao da se čekaju papiri da bi privedeni Srbi bili oslobođeni.

"Prema informacijama koje imam, još nisu pušteni. Stvar je u tome da ih je Kfor odmah predao Albancima", rekao je Nedeljković, prenosi Kosovo online.

Dodao je da je komandant Kfora saopštio da će deo specijalnih jedinica da se povuče iz Zvečana u toku noći, a da će se danas do 15 časova povući u potpunosti.

"Došli smo da sačekamo, čekamo 15 časova da svi odu", naveo je Nedeljković.

08.40 Pogledajte uključenje reporterke Euronews Srbija iz Zvečana

Kako javlja naša reporterka, raspored pripadnika KFOR-a drugačiji je u odnosu na juče. Oni se nalaze oko 100 metara niže od opštine, ali je ograđen čitav deo ispred Doma kulture. Ispred same opštine su tri vozila soecijalne kosovske policije za razbijanje demonstracija.

Euronews

08.37 Sijarto: Mađarski vojnici pri Kforu obavljali dužnost pod italijanskom komandom

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je da je Budimpešta zainteresovana za mir i spokoj na Zapadnom Balkanu i dodao da tome doprinose stotine mađarskih vojnika raspoređenih na KiM i u Bosni i Hercegovini.

On je naveo da su mađarski vojnici pri Kforu u Zvečanu u ponedeljak obavljali svoju dužnost pod italijanskom komandom, kao i da ih je prilikom nemira nekoliko povređeno.

"Mađarski vojnici koji služe u Kforu na Kosovu pod italijanskom komandom raspoređeni su u naselju Zvečan. Mađarski vojnici su obavljali svoje dužnosti po naređenju koje su dobili, pri čemu je nekoliko njiһ povređeno", napisao je Sijarto na Fejsbuku. Šef mađarske diplomatije je dodao da ranjenim vojnicima medicinsku negu pružaju Kfor i Oružane snage Mađarske.

08.33 Radosavljević: Situacija napeta, ali mirna

Situacija na severu Kosova je od juče napeta, ali mirna, kaže za Euronews Srbija Jovana Radosavljević iz Nove društevene inicijative iz Kosovske Mitrovice. Noć je protekla mirno, a građani tri opštine su od jutros počeli da se okupljaju i ne odustaju od svojih zahteva koji se odnose na mogućnost ulaska u ove institucije, ali i povlačenje kosovske policije iz ovih objekata.

Kako je ona naglasila, posle invcidenata koji su se dogodili u Zvečanu, došlo je do brzih reakcija međunarodne zajednice koja je osudila nasilje koje se dogodilo. 

"Sada se većina medija bavi posledicama, a ne uzrokom, a to je da je u petak kosovska policija došla sa novoizabranim gradonačelnicima i nasilno ušli u ove zrgade. Od juče ujutru građani su se okupili da pokušaju da dođu na posao", rekla je ona i dodala da je gradonačelnik Leposavića u zgradi opštine od juče u pet sati ujutru.

Ona je dodala i da ukoliko se želi smirivanje situacije, biće neophodan mnogo jači pritisak oredstavnika Kvinte u ovom trenutku.

Euronews

08.32 Dvojici od četvorice Srba određen pritvor do 48 sati

Od četvorice uhapšenih Srba, dvojica su i dalje u policiji i prebačeni su u južni deo Mitrovice. Terete se za huliganizam i određen im je pritvor do 48 sati, javlja RTS.

08.18 Janjić: Vesti jesu dramatične, ali će se brzo ući u pregovaranje

Ono što se dešavalo na Kosovu i Metohiji deo je nove faze koja se zove eskalacija militarizacije situacije, ocenio je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić i dodao da se desilo ono što je najgore, a to je da imamo ranjene i povređene na strani i Srba i KFOR-a.

"To je moglo i da se pretpostavi da će se dogoditi, ali kada se desi, postaje nova činjenica i u igru uvodi nove parametre", rekao je on za Tanjug.

Prema njegovim rečima, sada dogovor ne može da bude samo o izvlačenju policijaca nego i šta se povlači sa KiM, i o mehanizmima povratka Srba u institucije.

"Može se reći da smo se na način na koji možda nije trebalo, konačno približili poslu koji je izbegavan mesecima, a to je da se rešava pitanje bezbednosnog i institucionalnog vakuuma. Vesti jesu dramatične, ali ja mislim da će ovo vrlo brzo ući u kanale pregovaranja, pre svega o stabilizaciji institucija", rekao je Janjić.

Istakao je da to znači i novo, drugačije ponašanje Srpske liste.

08.10 Situacija u Zvečanu u fotografijama

08.09 Vučić se sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa ambasadorima zemalja Kvinte – Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i šefom delegacije Evropske unije. Sastanku prisustvuje ministar odbrane Miloš Vučević, nacelnik Generalstaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

08.03 Nemačka osudila napade na severu KiM, pozvala na hitnu deeskalaciju

Nemačko ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napade na severu KiM u kojima su povređeni vojnici Kfora i civili i pozvalo na hitnu deeskalaciju.

"Najoštrije osuđujemo neprihvatljive nasilne napade na severu Kosova... u kojima su povređene desetine vojnika KFOR/NATO i nekoliko civila. Naše misli su sa povređenima, kojima želimo brz oporavak", navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Nemačke. Dodaje se da je potreban hitan prekid svakog nasilja i svih akcija koje podstiču tenzije.

"Pozivamo Kosovo i Srbiju da se uključe u pregovore, bez ikakvog daljeg odlaganja i da nastave da rade na primeni Sporazuma o normalizaciji, postignutog u februaru i martu, uključujući i Zajednicu opština sa srpskom većinom", ističe se u saopštenju.

07.55 Francuska: Vratiti se pregovorima, Priština da smiri napetosti

Ministarstvo spoljnih poslova Francuske pozvalo je strane, posebno privremenu prištinsku administraciju, da preduzmu mere za smirivanje napetosti na severu Kosova.

"Francuska najodlučnije osuđuje nasilje i poziva strane, posebno vladu Kosova, da odmah preduzme mere neophodne za smanjenje napetosti", navodi se u saopštenju ministarstva objavljenom na Tviteru.

U saopštenju se, takođe, izražava solidarnost sa vojnicima Misije KFOR koji su juče povređeni u Zvečanu.

"Francuska izražava punu solidarnost sa vojnicima Misije KFOR, čijih je nekoliko pripadnika povređeno tokom sukoba na severu Kosova kada su intervenisali, u obavljanju svoje misije, između srpskih demonstranata i kosovskih policijskih snaga", navedeno je u saopštenju francuskog ministarstva. Ministarstvo je pozvalo strane da se vrate za pregovarački sto, i da kompromisnim stavovima, u okviru dijaloga pronađu rešenje.

07.47 Kurti: Osuđujem napade na kosovsku policiju, KFOR i novinare

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je, nakon sastanka sa ambasadorima zemalja Kvinte i Evropske unije, da je zabrinut zbog napada na kosovsku policiju, pripadnike KFOR-a i novinare.

"Delim zabrinutost zbog nasilja i osuđujem napade na kosovsku policiju, Kfor i novinare. Ultranacionalistički srpski grafiti na NATO vozilima su mračni podsetnik na Kosovu. Zalažemo se za mir i sigurnost", napisao je Kurti na Tviteru.

07.46 Đurić: Kurti odgovoran za krv prolivenu na severu KiM

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić poručio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti lično odgovoran za ljudsku krv koja je u ponedeljak prolivena na severu Kosova i Metohije.

"Došao je poslednji čas da međunarodna zajednica preduzme odlučnu akciju protiv destruktivne agende Aljbina Kurtija", napisao je Đurić na Tviteru.

On je dodao da je sada ključno sprečiti dalji sukob i zaštititi nevine živote.

"Zatvaranje očiju pred situacijom nije opcija", poručio je Đurić.

07.43 Zbog situacije na severu KiM danas nema vežbi "Defender Europe 2023"

Zbog situacije na severu KiM otkazane su za danas planirane aktivnosti u okviru velike međunarodne vojne vežbe "Defender Europe 2023", saopštilo je ministarstvo odbrane privremenih prištinskih institucija, prenosi Reporteri.

07.40 Radnici opštine Zvečan se okupljaju i danas, traže povratak na radna mesta

Radnici Opštine Zvečan i ovog jutra okupili su se ispred zgrade te institucije kako bi zatražili povratak na svoja radna mesta. Njih je trenutno oko stotinak i još pristižu, piše Kosovo online.

07.36 Počelo okupljanje građana na severu Kosova

U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom potoku jutros je počelo okupljanje građana koji potestuju zbog boravka prištinske specijalne policije na severu Kosova i Metohije. Građani traže da specijalna policija odmah napusti sever pokrajine kao i da gradonačelnici Albanci, izabrani na izborima na koje Srbi nisu izašli, ne ulaze u zgrade srpskih opština.

07.30 U Gračanici zapaljena zastava Srbije

Zastavu Republike Srbije, koja se nalazi pored spomenika Milošu Obiliću u Gračanici, zapalili su u ranim jutarnjim časovima nepoznati počinioci.

07.23 Kako je počela nasilna intervencija KFOR-a na građane ispred opštine Zvečan 

Nakon što između 200 i 300 Srba nije ispunilo ultimatum KFOR-a da se udalje od vozila kosovske policije, koja su bila okružena srpskim narodom, KFOR je silom krenuo na demonstrante, koristeći pendreke, šok bombe i suzavac. Usledila je reakcija okupljenih koji su uzvratili kamenicama, flašama i drugim predmetima koji su im se našli pri ruci. 

No Comment • Euronews Serbia
07.15 Vučić danas sa ambasadorima Kvinte i EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se sa ambasadorima zemalja Kvinte - SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, kao i sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Sastanak je zakazan za 8 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, saopštila je pres služba predsednika.

On je sinoć pozvao međunarodnu zajednicu da urazumi premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, ali ne besmislenim saopštenjima posle kojih mu daju viznu liberalizaciju i članstvo u Savetu Evrope bez formiranja Zajednice srpskih opština.

"Pozivam još jednom zemlje Kvinte da urazume svoje čedo, jer to čedo može da izazove takvo čudo kakvo niko drugi nije izazvao. Zato i beskrajno molim da to urade, jer Srbi i Srbija hoće mir i ne tražimo ništa više", rekao je sinoć Vučić u vanrednom obraćanju javnosti. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/Sava Radovanović

 

07.13 KFOR napravio novi kordon

Vojnici KFOR-a sa opremom sa razbijanje demonstracija postavili su novi kordon nekoliko stotina metara udaljen od zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, mnogo dublje u ulici koja vodi prema objektu opštine u odnosu na juče kada su mu bili mnogo bliže, javlja RTS.

U kordonu je 20 policajaca sa štitovima. Zatvoreni su i ostali prilazi zgradi lokalne samouprave. 

Komentari (0)

Srbija