Politika

Vučić se sastao sa predsednicom Slovenije: "Podrška Srbiji ka EU, Kosovo da ispuni svoj deo posla"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/06/2023

-

11:02

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, koja boravi u radnoj poseti Srbiji. On je, posle sastanka u Beogradu rekao da su odnosi Srbije i Slovenije veoma dobri i da veruje da mogu da budu još mnogo bolji.

Vučić je rekao da je za njega velika čast što je imao priliku da ugosti predsednicu Slovenije. Istakao je da su i ekonomski odnosi Srbije i Slovenije izuzetno dobri i da se ove godine očekuje da spoljnotrgovinska razmena dostigne blizu dve milijarde evra. To čini Sloveniju jednim od najznačajnijih partnera Srbije, istakao je Vučić.

"Hvala slovenačkim kompanijama na velikim ulaganjima, pošto je Slovenija jedan od najvećih investitora u Srbiji. Verujem da je sve više i naših privrednika koji žele da ulažu u Sloveniju", rekao je Vučić.

Preneo je novinarima da su razgovarali o bilateralnoj agendi u vezi sa sukcesijom i kulturnim nasleđem i izrazio uverenje da dve zemlje i po tim pitanjima može da se postigne napredak.

"Od ključnog značaja su bili naši razgovori o evropskom putu Srbije i stanju na Zapadnom Balkanu. Upoznao sam je sa viđenjem Srbije svega što se zbiva u našem okruženju i želji Srbije da se sačuvaju mir i stabilnost i slobodan protok ljudi, robe, usluga i kapitala", naglasio je Vučić.

Vučić je izjavio da je sa predsednicom Slovenije Natašom Pirc Musar razgovarao o komplikovanosti situacije sa Prištinom, o neophodnosti deeskalacije i da joj je zahvalan, jer je želela da čuje našu argumentaciju.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je potvrdio da će Srbija i dalje učestvovati u procesu Brdo Brioni i da će on posetiti Skoplje 11. i 12. septembra.

Tanjug/Zoran Žestić

 

"Ono što je za nas važno jeste dalje infrastrukturno povezivanje Srbije i Slovenije. Srbija je uvek bila za to da se brzom prugom i dobrim vozovima povežemo sa Ljubljanom preko Zagreba, da za to 2015. godine nismo naišli na razumevanje u Hrvatskoj, ali sada čini mi se duvaju neki drugi vetrovi i možemo da uspostavimo dobre infrastrukturne veze", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima posebno je sa slovenačkom koleginicom razmatrao evropski put Srbije.

"Uz sve ono što nam danas uzima mnogo više vremena je briga oko KiM, ali vodimo računa i o vladavini prava i neophodnim reformama da bismo nastavili naš evropski put i brže napredovali i obezbedili bolji život za nas. Zahvalan sam na podršci koju pruža Srbiji i Zapadnom Balkanu", rekao je on.

On je istakao i da je tokom razgovora istakao da u Srbiji na svakom mestu Slovenci mogu da se osete kao kod kuće i vide prijateljski stav našeg naroda.

"Tako se i mi osećamo u Sloveniji. Dodatno unapređenje je nešto što će svi ljudi osetiti i videti gde god da se nalaze", zaključio je on.

Slovenija će davati podršku Srbiji ka EU

Predsednica Slovenije Nataša Pirc Musar izjavila je da će Slovenija nastaviti da pruža podršku Srbiji na njenom evropskom putu, a da Kosovo treba da učini svoj deo posla i da dođe do imlementacije sporazuma o osnivanju Zajednice sprskih opština.

"Kao pravnik, ne mogu drugačije da kažem nego da apelujem da se pravo poštuje, da svi zajedno radimo na vladavini prava. Nesumnjivo želim da dođe do implementacije sporazuma o osnivanju Zajednice srpskih opština, kako je dogovoreno 2013. godine. Ne vidim razlog da do toga ne dođe", rekla je Pirc Musar na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Ona je dodala da "u ovim teškim trenucima za Beograd i Prištinu" apeluje da se mora nastaviti sa dijalogom, da se situacija smiri.

"Kosovo mora da učini svoj deo posla. U oktobru putujem u Prištinu, tamo ću sa Vjosom Osmani razgovarati o ovim temama. Dijalog, dijalog i samo dijalog - ne želimo konflikte na Zapadnom Balkanu, mislim da bi zacrtani put trebalo da bude jasan", istakla je slovenačka predsednica.

Tanjug/Zoran Žestić

 

Ona je dodala da veruje u evropski put, i da joj je srpski predsednik "garantovao da i Srbija vidi taj put".

"Hvala na prijatnom razgovoru i prijemu, predsednica sam zemlje pet meseci, sa zadovoljstvom sam došla u Beograd, nakon posete Severnoj Makedoniju gde je bilo reči o Kosovu. Pokušavam da razumem situaciju", rekla je Pirc Musar.

Ona je izrazila i saušečće zbog žrtava ubijenih u školi Vladislav Ribnikar, kao i u Mladenovcu.

"To što se desilo, može bilo gde da se desi, ne samo u Beogradu, Srbiji. Zato ne sme u medijima da bude neprijateljskih reči, govora mržnje", istakla je Pirc Musar.

Ona je zahvalila Vučiću što će doći na Brione u septembru.

"Izuzetno je značajno da na tom nivou gajimo dijalog. Oblast Zapadnog Balkana je oblast koju EU želi unutar svojih granica, a Brioni mogu da dopresu tome. Zagovornik sam priključenja mnogih država Uniji i Slovenija će ih podržavati na tom putu. Ubeđena sam da je evropski put pravi put", napomenula je ona.

Govoreći o privrednoj saradnji, ona je rekla da Srbija ima 70 odsto ekonomske razmene sa zemljama EU. Takođe, dodala je da se tokom razgovora sa Vučićem dotakla pitanja sukcesije i da su mnoga pitanja između država bivše Jugoslavije rešena.

"Zamolila sam predsednika Vučića da rešimo pitanje arhiva, predsednik mi je obećao da će se postupak ubrzati. Pomogla je i digitalizacija arhiva, ona se uveliko odvija, nadam se da će se taj proces ubrzati", navela je ona i na kraju čestitala na uspehu košarkašu Nikoli Jokiću za osvajanje NBA prstena, napomenuvši da u Denveru igra i Slovenac Vlatko Čančar.

"Pamtim košarkaško finale Evropskog prvenstva između Srbije i Slovenije 2017. godine, želela bih da opet dođe do takvog susreta, sigurno je da ću još koji put doći u Beograd", rekla je Pirc Musar.

Komentari (0)

Srbija