Politika

Vučić: Razgovor sa Kurtijem je besmislen dok ne pusti uhapšene Srbe i povuče besmislene norme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/06/2023

-

10:17

Vučić: Razgovor sa Kurtijem je besmislen dok ne pusti uhapšene Srbe i povuče besmislene norme
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je tokom obraćanja naciji izjavio da je Beograd pod pritiskom međunarodne zajednice nakon hapšenja trojice kosovskih specijalaca na teritoriji Srbije i da je MUP Euleksu ponudio da poligrafski ispita policajce koji su izvršili hapšenje o tome na kojoj su teritoriji oni uhapšeni. Takođe je naveo da će o tome da li će učestovati na dijalogu u Briselu javnost ubuduće obaveštavati 24 sata ranije jer je dijalog u ovakvim okolnostima besmislen. Situacija je, kako je istakao, komplikovana, najsloženija u našoj savremenoj istoriji, a "naš narod je pod žestokim udarom ubica, lažova i prevaranata".

Vučić je zajedno s kosovskim premijerom dobio poziv viskog predstavnika za spoljnu politiku Žozepa Boreljea da naredne nedelje nastave dijalog u Briselu, ali kako je rekao, Srbija će sama donositi odluke, neće se konsultovati ni sa kim i nema obaveze ni prema kome.

"Srbija će ubuduće 24 sata ranije obavestiti da li će se pojaviti na nekom dijalogu, a suštinski od ta posla nema ništa", naveo je Vučić.

"Što se tiče naših odluka – donosićemo ih sami, nećemo se konsultovati ni sa kim. Jedino ćemo poštovati ono što sam obećao komandatnu Rastućiju koji je bio korektan i što sam obećao Jensu Stoltenbergu. Prema bilo kome drugom, nikakvih obaveza nemamo", rekao je Vučić.

Tanjug/Tara Radovanović

 

On je ponovio da je dijalog s Kurtijem besmislen.

"Taj čovek želi rat po svaku cenu, samo razmišlja o tome kako će da izazove rat. Razgovaraćemo kada i drugi budu spremni da razgovaraju. Do tada - nećemo. Ne pada mi na pamet da razgovaramo o ne znam čemu, sve dok uhapšeni Srbi ne budu pušteni, a znam da im to ne pada na pamet, sve dok ne povuku besmislene norme u kojima svi ćute u svetu i ne govore ništa", naveo je Vučić.

Pored puštanja uhapšenih Srba, predsednik je naveo da treba da se ukine “besmislena odredba tome da ne puštate kamione nečije sa robom negde gde misle da izgladnjujete ljude na severu" i podsetio da je to kršenje Cefte i svih mogućih sporazuma.

"Besmisleno je da o bilo čemu razgovaramo dok lažni gradonačelnici ne podnesu ostavke i ne povuku se sa severa ili dok se ne povuku specijalne kosovske policijske snage iz tih opština. Kada se to bude rešilo, onda će razgovor imati smisla. Da li ćemo tehnički da se pojavimo na nekom dijalogu ili ne, o tome ću da odlučim i obavestiću vas 24 sata ranije. Suštinski od tog posla nema ništa, a tehnički to je pitanje naše taktike i ničeg više“, rekao je Vučić.

On je naveo da je Srbija dosad činila sve da bude pouzdan partner zapadnim slilama.

"Međutim, koliko god smo se trudili da budemo ozbiljni partner zapadnim silama, nikada nas nisu na takav način posmatrali ukoliko ne bismo bespogovorno i bezuslovno postupali po njihovim zahtevima. Uvek smo mi bili krivci, i krivice nema", naveo je Vučić.

Kako je naveo, kosovski premijer Aljbin Kurti ima podršku pojedinih zemalja zapada da kreira kriminalnu situaciju i maltretira građane srpske zajednice.

"Na KiM su upucali šestoricu Srba i niko nije pritvoren, Euleks kaže da pomno prati situaciju, a ne prati ništa sem da Srbi budu proterani, a za hapšenje trojice Albanaca preti se posredno i direktno Srbiji", rekao je Vučić.

"Pogledajte šta oni rade, Kurti kreira kriminalnu situaciju u kojoj maltretira sve građane srpske nacionalnosti. Mislio sam da to radi sam, sada znam da ima podršku pojedinih zemalja zapada. Dovodi neke bezveznjakoviće koji nikakav legitimitet nemaju sa jedan posto u Leposaviću. Dovedu bulumentu svojih novinara da tamo provociraju ljude. Spasić pušta muziku dečko, radi honorarno u bolnici. Usudio se da kaže omiljenom novinaru Aljbina Kurtija da skloni telefon, pipnuo ga nije. Zato je uhapšen i određen mu je pritvor. A Euleks "pomno prati!". Lažovi jedni, jedino što hoćete da pratite je kako Srbi da budu proterani", rekao je Vučić.

On se osvrnuo i na pritiske međunarodne zajednice nakon hapšenja trojice kosovskih specijalaca ponovivši da nikada naši organi nisu prešli administrativnu liniju, da bi o tome obavestili Kfor i da se ne bi nu vraćali. On je naveo da je MUP ponudio Euleksu da poligrafski ispita naše policajce koji su uhapsili kosovske specijalce na teritoriji pod kontrolom Srbije.

"Već pet dana po 24 sata prete posredno i prete direktno našoj zemlji, a onda su čak rekli da će od toga da prave mali Račak. Pa su onda krenuli sa pričom kako oni (uhapšeni kosovski specijalci) imaju loš tretman, a imaju odličan tretman, ništa im ne fali, niko ih nije pipnuo, nijednu modricu nemaju. Mi smo uputili pismeno Euleksu, da mi njihove laži ne možemo da sprečimo. Euleks i svi ostali koji sa njima rade, u izveštaju su dobili sve - policijiski službenici MUP-a Srbije koji su uhapsili lica, spremni su da se poligrafski testiraju. Dovedite vašu mašinu iz Euleksa, ako prođu poligrafsko testiranje, pitajte ih gde su ih uhapsili, gde i na kojoj teritoriji", rekao je Vučić.

"Na Vidovdan se sve vidi"

On je dodao da je siguran da su "stvari dovedene gotovo do kraja".

“Razgovarao sam sa predstavnicima Srba, očajnim predstavnicima Srba, i ljudi bi da sačuvaju mir, a ne znaju kako da sačuvaju, ali sam sasvim siguran da u narednom periodu oni voditi aktivne poteze. Vidovdan je važan dan u srpskoj istoriji. Na Vidovdan se sve vidi, kako naš narod kaže i na Vidovdan će Srbi, sasvim sam uveren, na miran način preduzimati svoje korake na putu za svoju slobodu“, rekao je Vučić.

Što se nas tiče, poručuje, "više nikoga nećemo obaveštavati, sem onoga što smo oko podizanja ili spuštanja borbene gotovosti".

“Osim svojih obaveza koje imamo prema NATO-u i koje ćemo uvek u potpunosti da ispunimo u skladu sa Rezolucijom 1244. Trudićemo se da sačuvamo mir, ali upozoravamo sve one kojima očigledno nije stalo do mira i koji žele da Srbi budu malo tiše, a ne ovako glasno iseljeni sa severa Kosova, da se to neće dogoditi. To je sve što imam da im kažem. Neka razmišljaju ili neka tvrde da je u pitanju blef, realnost, ovako i onako potpuno mi je svejedno“, poručio je Vučić.

Samo od početka godine, kako je rekao, nijedan Albanac nije upucan, ranjen niti teže povređen.

"Bilo je međusobnih zadevica i tuča srpskih i albanskim mladića kada su prelazili most preko Ibra, ali im se nikad ništa ozbiljnije nije dogodilo", naveo je Vučić.

On je naveo da kada je u pitanju Srbija ne postoji ni Povelja ni rezolucija Ujedinjenih nacija.

On je istakao da su juče  brat i sestra Dara i Krtisijan u selu Žitkovac opština Zvečan napadnuti od strane Kosvoske policije.

"Kristijana su oborili na zmlju i udarali, Daru su oborili na zemlji. Kada je došla njihova majka s kojom sam razgovarao zatekla je sina kako ga drže s kolenima na zemlji i ćerku bosu koja je od stresa nekoliko puta kolabirala. Ti lažni kažni policajci su rekli da su zaustavljali sve s kacigama i kapama, ta deca su imala kacige i vozili su kvad pa su valjda rešili da se obračunaju s opasnim teroristima", rekao je Vučić.

Kazao je da ta deca imaju i manjeg brata i da je to bio veliki šok za njega.

On je podsetio na brojne incidente i napade na Srbe koji su se prethodnih meseci dešavali na Kosovu i Metohiji.

On je podsetio da nema istrage po pitanju pucanja na Dragišu Galjaka, a uhapšeni Radoš Petrović i Obrenović koji su isprebijani su i dalje u pritvoru.

"Marljivije pristupiti borbi s poplavama"

Vučić je od Vlade Srbije zahtevao odgovorniji i marljiviji pristup u borbi sa poplavama.

"Zahtevam od Vlade odgovorniji i marljiviji pristup povodom poplava, svi treba da idu na teren, od predsednice vlade do drugih, molim da se izađe sa većim naplatama za ljude koji su pretrpeli štetu", rakao je predsednik. 

Ukazao ke i da će on obići poplavljena mesta, ali da je to posao za Vladu Srbije, da će se on baviti Kosovom i Metohijom, da će u Srbiju doći Orban, ali i predsednik Kube.

"Molim ljude da radimo i da radimo, da možemo sve da izdržimo i da zemlja ide napred", rekao je Vučić.

"Da je nama to neko tražio, bili bismo uz bratsku Crnu Goru"

Vučić je, odgovarajući na novinarsko pitanje povodom ponude crnogorskih zvaničnika da ta zemlja bude domaćin razgovora između Beograda i Prištine poručio da se ne hvale time da ne poštuju teritorijalni integritet Srbije.

Na pitanje da li bi prihvatio ponudu Dritana Abazovića i Jakova Milatovića da Crna Gora bude domaćin sledeće runde dijaloga, Vučić je rekao da bi u slučaju da Srbiji to neko traži, odgovor bio da je Srbija uz bratsku Crnu Goru.

“Interesantno, pitate se dokle ide nečija bezobzirnost i bezobrazluk, pitate se ima li to granice i onda ustanovite da nema granice. Zamislite da Crnoj Gori neko otme deo teritorije, a mi onda kažemo, vi i vaši partneri, evo mi ćemo da vas ugostimo, imamo lepu vilu na Zlatiboru. Ajde, manite se domaćinstva, nije nama do vašeg mora, ni do planina. Nama neko to da traži, mi bismo rekli - mi smo uz bratsku Crnu Goru i ne damo na teritorijalni integritet Crne Gore, a to što vi ne poštujete teritorijalni integritet Srbije, barem nemojte time da se hvalite”, rekao je Vučić.
 

Komentari (1)

str

19.06.2023 08:06

A sto on poligrafski ne ispita uhapsene kosovske policajce da li su teroristi ili su zalutali, kad mu je taj poligraf toliko mio?

Srbija