Politika

Trojica kosovskih policajaca uhapšena u centralnoj Srbiji, srpska roba i kamioni zaustavljeni na prelazima

Komentari

Autor: Tanjug, RTS, Novosti, Koha

14/06/2023

-

14:29

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Pripadnici specijalnih jedinica srpske policije uhapsili su danas, na teritoriji centralne Srbije trojicu naoružanih pripadnika kosovske policije. Oni su uhapšeni na teritoriji opštine Raška, saopštio je direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i naglasio da srpska policija nije prešla administrativnu liniju. Iz Prištine dolaze optužbe za otmicu trojice specijalaca. Portparol KP Baki Keljani tvrdi da su pripadnici kosovske pogranične jedinice navodno „kidnapovani“ u Leposaviću. Brisel i Vašington apeluju na hitnu deeskalaciju u odnosim Beograda i Prištine. Istovremeno, Priština je uvela blokadu za robu iz centralne Srbije, a portparol Vlade Kosova Prparim Kruezi je za Radio Slobodna Evropa rekao da je zabranjen ulazak vozila sa registarskim tablicama Republike Srbije.

22.30 Borelj poziva Kurtija na deeskalaciju

Portparol Evropske komisije objavio je na svom Tviter nalogu integralni tekst odgovora Žozepa Borelja, visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, na pismo premijera Kosova Aljbina Kurtija kome je nedvosmisleno predočio da će izostanak deeskalacije rezulturati negativnim posledicama o kojima su obaveštene sve države članice EU.  Zatražio je od Kurtija da preduzme neophodne korake na deeskalaciji situcije i otvori put za nove lokalne izbore.Opširnije u odvojenoj vesti.

22.24 EU i SAD pozvale sve strane da preduzmu korake za deeskaliranje situacije

EU i SAD zabrinute su zbog kontinuirano napete situacije na severu KiM i pozvale sve da preduzmu trenutne radnje za bezuslovno deeskaliranje situacije. 

"Pozivamo sve da se maksimalno uzdrže, da preduzmu trenutne radnje za bezuslovno deeskaliranje situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji ili zastrašivanja. Radimo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem na nalaženju političkog rešenja, kako bi se smanjile tenzije i dogovorio dalji put u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica", navodi se u dokumentu EU u koji je Tanjug imao uvid.

Kako se ističe, EU i SAD pozdravljaju uveravanja rukovodstva Kosova kojima se potvrđuje da ne postoje nikakvi spiskovi za hapšenje ili krivično gonjenje srpskih građana sa KiM zbog učešća u mirnim protestima i barikadama.

Istovremeno, dodaje se u dokumentu, mora da se poštuje vladavina prava, a svaki oblik nasilja je neprihvatljiv i neće biti tolerisan. 

"SAD će podržati rad EU preko njene misije vladavine prava na KiM (Euleks). Euleks će u skladu sa svojim mandatom nastaviti da pomno prati sve istrage i postupke koji iz njih proizilaze, kako bi se unapredilo poštovanje ljudskih prava", stoji u dokumentu.

Ovo posebno obuhvata garancije za fer suđenja, kao i zaštitu i jednak tretman pripadnika nevećinskih zajednica na KiM. 

Takođe, EU i SAD očekuju da se Priština i Beograd vrate podsticanju okruženja pogodnog za pomirenje, regionalnu stabilnost i saradnju na dobrobit svojih građana.

"Sve obaveze iz dijaloga moraju u potpunosti, bez odlaganja, da se sprovedu", ističe se u dokumentu.

21.32 Vozilima sa srpskim registracijama zabranjen ulazak na Kosovo

Vlada Kosova je saopštila u sredu, 14. juna, da su nakon "otmice trojice kosovskih policajaca od strane srpskih snaga" institucije odlučile da zabrane ulazak vozila sa registarskim tablicama Republike Srbije.

To je za Radio Slobodna Evropa potvrdio je portparol Vlade Prparim Krueziu, koji je rekao da su kosovske institucije nakon poslednjih dešavanja odlučile da povećaju nivo graničnih kontrola.

"Iz bezbednosnih razloga, institucije su odlučile da povećaju nivo graničnih kontrola. Zbog toga je, kao hitan korak, odlučeno da se zabrani ulazak vozila sa srpskim tablicama na Kosovo, dok se nastavlja analiza situacije od strane bezbednosnih institucija. Sledeće radnje biće preduzete na osnovu preporuka institucija za sprovođenje zakona“, rekao je Krueziu.

Ova odluka Vlade Kosova stupa na snagu odmah.

21.42 Edi Rama: Čekamo saopštenje Kfora, podržavamo deeskalaciju sukoba

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas povodom hapšenja naoružanih kosovskih specijalaca, da će sačekati rezultate istrage Kfora i da podržava hitnu deeskalaciju sukoba.  

"Ko kaže da ćutimo ili ko hoće da optužbama dolijemo ulje na vatru, dok Kfor istražuje slučaj, ne brine ni za Kosovo ni za Albaniju, već samo za mutnu političku borbu sa mnom ili izmišljenu ratnu politiku sa Srbijom", napisao je Rama na Tviteru.

On je istakao da je Albanija deo evroatlantske zajednice, sa kojom stoji na istoj liniji.  

 “Zato moram još jednom da ih podsetim da je Albanija deo evroatlantske zajednice i da je na istoj liniji kao i ova zajednica koja je bombardovala Srbiju i stvorila državu Kosovo”, istakao je Rama.

21.10 Svečlja: Zabrana za kamione iz Srbije

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja izjavio je danas da kamioni sa srpskim tablicama ne mogu da uđu u Kosovo, dok se drugačije ne odluči.

Svečlja je rekao da na Kosovo mogu da uđu kamioni sa drugim registarskim oznakama, ukoliko ne prevoze srpsku robu, piše portal Reporteri.net.

"Do druge odluke, svi kamioni sa srpskim tablicama neće moći da uđu na Kosovo“, rekao Svečlja novinarima na Barama, mestu gde kosovske vlasti tvrde da su "kidnapovana trojica policijskih službenika".

"Kamion sa drugim registarskim oznakama moći će da uđu ako u njima nema srpske robe“, kazao je Svečlja. 

20.15 Vučić: Nijedan srpski vojnik ili policajac nije prešao administrativnu liniju 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras gostujući na RTS da u međunarodnoj zajednici i Kforu znaju da uhapšeni nemaju šta da traže na području Tresava- Batnjik, posebno sa dugim cevima. 

"Garantujem da nijedan vojnik Vojske Srbije i nijedan policajac nije ušao preko administrativne linije. Niko nije prišao ni milimetar administrativnoj liniji, pripadnici kosovske policije uhapšeni su na 1,8 kilometara u našoj teritoriji. Spremni smo da pružimo sve dokaze, mi smo ozbiljna država", naveo je Vučić. Opširnije u odvojenoj vesti.

Printscreen/RTS

 

19.34 Brisel apeluje na hitnu i odlučnu deeskalaciju

Brisel je – hitno – u kontaktu sa obe strane, kao i sa KFOR-om, kako bismo utvrdili šta se i kako tačno dogodilo, rekao je Peter Stano, portparol Evropske komisije.

"Pozivamo i Kosovo i Srbiju da se uzdrže od bilo kakve akcije ili reakcije koja bi mogla dodatno doprineti jačanju tenzija. Ponavljamo poziv EU na hitnu i odlučnu deeskalaciju", naveo je Stano.

19.20 Kosovska vlada zabranila ulaz srpske robe na KiM

Kosovska vlada zabranila je ulazak kamiona sa srpskom robom na teritoriju Kosova i Metohije, pišu mediji u Prištini, dok vlada Kosova još nije svoju odluku zvanično saopštila.

Prema informacijama Euronews Srbija iz Kosovske policije, zabranjen je ulazak kamiona sa srpskom robom, kao i praznih kamiona sa registarskim oznakama Republike Srbije. 

Odluka važi za sve administrativne prelaze, a kako javlja dopisnica Euronews Srbija s Kosova, na prelazu Merdare kamioni sa srpskom robom nisu vraćeni, već su parkirani sa strane, a vozačima je rečeno da sačekaju.

18.22 Osmani: Policajci moraju odmah biti pušteni

Predsednica Kosova Vjosa Osmani kaže da je "Srbija izvršila agresiju kada je u sredu kidnapovala trojicu kosovskih policajaca na teritoriji Kosova". Ona je zatražila jedinstvenu akciju međunarodne zajednice protiv, kako je navela, sklonosti Srbije da destabilizuje region.

„Otmica trojice policajaca na teritoriji Republike Kosovo je agresija od strane Srbije. Ovaj čin još jednom dokazuje da Srbija nije zainteresovana za mir i stabilnost u regionu, već za destabilizaciju Kosova i celog regiona. Današnji čin dokazuje da Srbija nastavlja da deluje logikom prošlosti, čije su hegemonističke tendencije izazvale strašne zločine i mnoge žrtve", kazala je Osmani.

Kazala je da policajci moraju biti pušteni odmah i bez ikakvih uslova kao i da Institucije Kosova neće odustati od svoje posvećenosti vladavini prava.

17.46 Kosovska policija tvrdi da su "kidnapovani" službenici granične patrole

Kosovska policija danas je saopštila da su trojicu njenih pripadnika "kidnapovale" srpske specijalne policijske jedinice, kao i da nije reč o specijalcima, već o službenicima granične patrole. Prema rečima portparola policije Kosova Bakija Keljanija, oni nisu uhapšeni na teritoriji centralne Srbije, već na teritoriji KiM.

"Policija ističe da je granična patrola bila na službenoj dužnosti, na mestu duboko na teritoriji Kosova. Obavljala je svoju službenu dužnost sprečavanja prolaska kriminalnih grupa i zaustavljanja šverca", rekao je Keljani, prenosi Koha.

17.09 MUP: Pripadnici MUP nisu prelazili administrativnu liniju

"Danas u 12.38 sati u administrativnom pojasu, daleko u dubini teritorije Centranlne Srbije locirana su trojica pripadnika kosovske policje R.Z,B.S I .M.Š. Oni su imali puške, GPS, i drugu opremu. Oni su službenim vozilom marke "dačia daster" došli do altrenativnog prelaza Tresava Batnjik ostavili vozilo i nastavili pešaka ka Orahovu gde su locirani i uhapšeni od strane antiterorističke jedinice policije MUP-a", rekao je na konferenciji za novinare MUP državni sekretar u Ministarstvu Željko Brkić.

Kako je dodao mesto hapšenja se nalazi u reonu sela Gnjilice, opština Raška, na više od jednog kilometra u dubini teritorije centralne Srbije.

"Srbija je ozbiljna država, naši pripadnici nisu prelazili administrativne linije, nisu prekršili Rezoluciju 1244, kao ni vojnotehnički sporazum i nisu preduzeli nikakav protivpravni akt", naveo je  Brkić.

Tanjug

16.50 Ristuća na sastanku sa Vučićem izrazio zabrinutost zbog dešavanja na KiM

Na današnjem sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, komandant Kfora general Anđelo Mikele Ristuća izrazio je duboku zabrinutost zbog najnovijih dešavanja u opštinama na severu Kosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju misije. Dodaje se da se nakon sastanka sa Vučićem, komandant Kfora sastao sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem sa kojim se složio da sve strane moraju da deeskaliraju tenzije.

"Kfor je spreman da se suoči sa svakim scenarijem i nastavlja da prati situaciju na terenu. Nastavlja da deluje nepristrasno, u okviru strogih Pravila angažovanja i preduzima sve neophodne mere da sprovede svoj mandat na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244 iz 1999. godine, kako bi obezbedio sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu", navodi se u saopštenju misije.

Dodaje se da Kfor ostaje u bliskom kontaktu sa svojim glavnim sagovornicima, uključujući predstavnike institucija i bezbednosnih organizacija na KiM, Generalštaba Vojske Srbije i Euleksa, zajedno sa drugim predstavnicima međunarodne zajednice.

 

16.45 Kurti: Ovo je osveta Srbije, tražimo oslobađanje uhapšenih

Premijer Kosova Aljbin Kurti izjavio je da su "tri službenika kosovske policije kidnapovana danas u Leposaviću na mestu gde je nekada bila ilegalna ruta za šverc, koja se nalazi oko 300 metara unutar teritorije Kosova".

"Sumnjamo da ih je kidnapovala vojska Srbije, jasno da je ovo osveta Srbije za jučerašnje hapšenje zloglasnog kriminalca Miluna Milenkovića - Luneta, koji predstavlja jednog od vođa organizovanog kriminala i šverca", naveo je Kurti i zatražio oslobađanje uhapšenih. 

16.20 Petković: Kurti iz dana u dan čini sve da izazove haos

Petar Petković je naveo da su uhapšeni pripadnici kosovske policije sprečeni da izvrše opasno krivično delo.

"Naša policija i naravno, naši državni organi se isključivo odnose u skladu sa propisima i zakonima, tako da ovi teroristi niti će biti mučeni, niti tučeni, niti prebijani, ništa od onoga što se upravo dešavalo i desilo i dakle, Lunetu i ostaloj dvojici Srba koji su uhapšeni", rekao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Naveo je da kosovski premijer Aljbin Kurti iz dana u dan sve čini da izazove haos i stvori sukobe. "Želi da jednostavno natera srpski narod da neodmereno reaguje jer je to ono što je potrebno Kurtiju - sukobi, sukobi i samo sukobi. To mu je samo u glavi i to mu je cilj", rekao je. 

16.00 "Srpska policija nije ni milimetar prešla administrativnu liniju"

Direktor Vladine kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je na konferenciji za novinare rekao da su pripadnici kosovske policije uhapšeni u 12.38, duboko na teritoriji Centralne Srbije, na području opštine Raška.

"Želim da napomenem da pripadnici naše policije nogom nisu kročili na teritoriju Kosova, niti su prekršili Rezoluciju 1244 niti vojno-tehnički sporazum.Oni koji su to prekršili su ovi albanski teroristi, pripadnici kosovske policije", rekao je Petković. 

Kako je rekao Petković, Beograd je spreman da ponudi sve dokaze i da se otvori međunarodna istraga, "da čak i Amerikanci i Britanci dostave slike sa satelita". "Da se jasno vidi šta govorimo, a to je da srpska policija ni milimetar nije prešla administrativnu liniju", naveo je Petković. 

Dodao je da je to važno da se kaže zbog toga što u Prištini tvrde da su kosovski policajci "kidnapovani".

"Ne, oni su pronađeni duboko na teritoriji centralne Srbije, šta oni traže sa dugim cevima, sa automatskim oružjem, mapama, GPS uređajima, drugim oruđem za osmatranje u centralnoj Srbiji, šta je bio njihov plan? Istraga će to utvrditi i jednostavno i naša policija i drugi organi daće sve rezultate ove istrage", rekao je.

Tanjug/Miloš Milošević

 

15.15 Šta kaže Kosovska policija?

Ranije je Kosovska policija saopštila da su jedinice granične patrole bile na dužnosti u statičnoj tački na mestu zvanom Tresave/Bare, kako tvrde, "duboko unutar teritorije Republike Kosova, kako bi sprečila korišćenje ilegalnih puteva, koji su bili korišćeni od kriminalnih grupa za ilegalni prelazak i krijumčarenje". 

"Danas, u podne, od strane policijske jedinice koju su činila tri granična službenika saopšteno je da su u blizini statične tačke primetili maskirano/a i naoružano lice/a, u ovom slučaju u pravcu ove tačke za asistenciju su upućene dodatne jedinice PK-a", navedeno je. 

Dodaje se da su jedinice za asistenciju pri dolasku na lokaciju primetile samo službeno vozilo, ali ne i policijske službenike. "U pravcu ove lokacije odmah su krenule i druge policijske jedinice, a obaveštene su i druge bezbednosne institucije, među kojima je i KFOR, jer se sumnja da su policajce kidnapovale srpske snage", navedeno je u saopštenju. 

14.45 Uhapšeni kosovski policajci sa automatskim puškama i opremom za osmatranje

Na fotografijama koje su objavljene vide se trojica pripadnika kosovske polciije koji su uhapšeni, kao i automatske puške, oprema za osmatranje, radio veze, mape...

MUP

 

14.30 Trojica pripadnika KP uhapšeni na teritoriji Centralne Srbije

U saopštenju MUP-a koje je preno Tanjug se navodi da su pripadnici Antiterorističke grupe posebne jedinice policije, locirali i uhapsili trojicu pripadnika kosovske policije R. Z. B.S. i M.Š. u administrativnom pojasu prema Kosovu i Metohiji, daleko u dubini teritorije centralne Srbije.

Sva trojica uhapšenih bili su naoružani automatskim oružjem i u punoj ratnoj opremi sa GPS uređajima, mapama i drugom opremom.

Kako se navodi, "uspešno je sprečen pokušaj Kosovske policije da upadom na teritoriju centralne Srbije izvrše akciju koja po svim parametrima predstavlja teroristički akt u cilju dodatne destabilizacije i eskalacije sukoba uperene protiv Republike Srbije". 

Policija će u saradnji sa nadležnim tužilaštvom nastaviti dalji rad, piše u saopštenju.

 

Komentari (1)

Joca

14.06.2023 20:41

Ne razumem kako jedna strana govori da je hapšenje na teritoriji Centralne Srbije, a druge na tzv. Kosovu. Ko ovde koga pravi lud?

Srbija