Politika

Potpisano 12 sporazuma između Srbije i Mađarske, Vučić: Napravili smo istorijski iskorak, mnogo smo zajedno uradili

Komentari

Autor: Tanjug,euronews Srbija

20/06/2023

-

10:39

Potpisano 12 sporazuma između Srbije i Mađarske, Vučić: Napravili smo istorijski iskorak, mnogo smo zajedno uradili
Potpisano 12 sporazuma između Srbije i Mađarske, Vučić: Napravili smo istorijski iskorak, mnogo smo zajedno uradili - Copyright Instagram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijerka Srbije Ana Brnabić sastali su se sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsednicom Mađarske Katalin Novak na Paliću. Istovremeno su održani bilateralni sastanci ministara u vladi dve države, a potpisano je 12 bilateralnih sporazuma.  Vučić je posle održane sednice Starteškog saveta za saradnju, govoreći o tim razgovorima, rekao da su Srbija i Mađarska napravile istorijski korak i da je pređena granica koja je mogla da bude očekivana kada se grade najbolji odnosi.

"Pod jedan, naši odnosi danas su na istorijskom maksimumu. Najbolji su u sveukupnoj istoriji Srbije i Mađarske. Pod dva, naši ekonomski odnosi su na maksimalnoj razini. Trgovnska razmena je gotovo pet puta viša nego pre deset godina. Mađarska je danas peti trgovinski partner Srbije.To govori da smo mngoo toga zajendički uradili", rekao je Aleksandar Vučić. 

Navodi da su potpisani i sporazumi iz oblasti odbrane i bezbednosti.

"Mađarska je čalnica NATO, Srbija nije. Mađarska je članica EU a Srbija nije. Ali smo došli do takvog nivoa međusobnih odnosa da u takvoj oblasti za saradnju možemo da budemo najbliži", rekao je Aleksandar Vučić. 

Poručuje da ima mnogo planova i da je sinoć sa gostima iz Mađarske o tome kako da se zaštite zemlje, nezavisnost i suverenitet.

"To je ogroman strateški iskorak, upravo preko linije koja je mogla da bude očekivana", rekao je i zahvalio mađarskim prijateljima što su pomogli Srbiji u oblasti energetike. 

Kako je rekao, zahvaljujući tome smo mirno prezimili bez sumnji da li imamo dovoljno gasa u skladištima.

"I u ovom trneutku nemao problem upravo zahvalajujući našim mađarskim prijateljima, imamo ukupšno 560 miliona kubnih metara gasa, što u Srbiji što u Mađarskoj", rekao je Vučić.

Novak: Razmišljamo strateški, želimo da nastavimo saradnju

Predsednica Mađarske Katalin Novak je poručila da joj je drago što se nalazi u prijateljskoj zemlji i da joj je posebno drago što se radi na tome da odnosi Srbije i Mađarske budu još sadržajniji.

"Sa prijateljima se zajedno smejemo i plačemo, i mislim da je to tako u odnosu Mađara i Srba. Imamo mnogo uspeha iza sebe u prethodnih 10 godina i posebno se zahvaljujem za to", navela je.

Pomenula je tri teške stvari za koje je rekla da Mađarska u njima stoji uz Srbiju. Povodom masovnih ubistava koja su se dogodila, navela je da Mađarska izazila svoje saučešće i da je bilo teško preživljavati sve što se dešavalo u Srbiji.

"Isto tako je tšeko preživljavati sve što se događa na Kosovu, razgovarali smo da nam je i u interresu da se sve učini u cilju mira", poručila je. 

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Dodala je i da Mađarska saoseća sa Srbima koji su pogođeni poplavama u poslednjih nekoliko dana.

"Tu smo da pomognemo u dobrim i zlim vremenima, stojimo uz vas i pružićemo vam pomoć  svakoj prilici kada to bude potrebno, ovo je zlatno doba našin odnosa i nastaivćemo da radimo da se to nastavi sa novim poglavljem, sa formiranjem Strateškog saveta. Ja bih istakla reč 'strateški', jer to znači da ovo nisu samo taktičke, već strateške odluke. Razmišljamo dugoročno i želimo da nastavimo mađarsko-srpsku saradnju", poručila je Novak.

Brnabić: Osnivanje Strateškog saveta prvi ovakav događaj u Srbiji

Premijerka Srbije Ana Brnabić je ponovila da je danas istorijski dan za Vladu Srbije i odnsoe Srbije i Mađarske.

"Ovo je nešto na čemu smo radili dugo i marljivo, a nije nešto što dođe samo od sebe. Osnivanje Starteškog saveta za saradnju je prvi ovakav događaj u Srbiji. Nemamo to ni sa jednom drugom zemljom. Toliko su danas bliski naši odnosi i to je nešto na čemu će Vlada predano raditi, da dalje unapređujemo saradnju u svim oblastima", poručila je Ana Brnabić. 

Rekla je da je prva zajednička sednica dve vlade održana 1. jula 2014. godine, da se nepunih devet godina kasnije osniva Stateški savet za saradnju.

" To je devet godina marljivog rada. To pokazuje da možete da prmenite odnose između dve zemlje, Ne samo partnerstvo, veći prijateljstvo koje je zalog za budućnost", rekla je premijerka Srbije. 

Orban: U strateškoj saradnji imaćemo ogromnu energiju na raspolaganju

Mađarski premijer Viktor Orban je rekao da je Mađarska zainteresovana da jača vrednost Srbije zato što je to dobro za Mađarsku. Naveo je da dve zemlje imaju mnogo sličnosti i da su im u DNK sloboda, suverenitet i nezavisnost. 

Kako je rekao. ovo je njegov 32. zajendički susret sa predsednikom Vučićem, a u poltici se prijateljstvo i savez može postići samo tvrdokornim radom. 

"Dobro se sećam našeg prvobitnog razgovora, kada sam bio zainteresovan kako tadašnji predsednik Vlade razmišlja o prošlosti. Da li razmišlja o prošlosti čiji smo taoci, ili o nečemu što je prošlo, a budućnost ćemo da formiramo", rekao je.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Kaok je naveo, Vučić mu je tada rekao da ne želi da budemo taoci istorije i da želi da gleda u budućnost.

"Razlike ne otežavaju našu saradnju nego dodaju vrednost. Kada spojimo dve zmelje u strateškoj saradnji imaćemo ogromnu energiju na raspolganu koju možemo da uložimo za unapređenje položaja naših naroda", rekao je Orban.   

Potpisano 12 bilateralnih dokumenata

Predstavnici Srbije i Mađarske su na Paliću potpisali ukupno 12 bilateralnih dokumenata:

- Zajednička politička izjava o osnivanju Strateškog saveta za saradnju između Republike Srbije i Mađarske 

- Sporazum o saradnji između Nacionalne geenralne direkcije za strance Mađarske i Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije(azil i migracije) 

- Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o izmenama i dopunama Sporazuma o kontroli graničnog saobraćaja u drumskom, železničkom i vodenom saobraćaju 

- Protokol o kolokaciji u Ambasadi Republike Srbije u Kinšasi između Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije i Ministarstva spoljne trgovine Mađarske 

- Memorandum o razumevanju o izgradnji naftovoda Mađarska - Republika Srbija 

- Sporazum između Srbije i Mađarske o razmeni i uzajamnoj zaštiti tajnih podataka 

Printscreen/TV Pink

 

- Godišnji plan rada za 2022-2023. godinu na osnovu memoranduma o razumevanju između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o stručnoj pomoći za pregovore o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji 

- Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o unapređenoj strateškoj saradnji u oblasti odbrane 

- Memorandum o razumevanju između Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije i MInistarstva poljoprivrede Mađarske o modernizaciji i digitalizaciji u oblasti poljoprivrede 

- Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske o saradnji u oblasti razvoja unapređenja putne infrastrukture 

- Izjava o anmeri o elektronskoj razmeni podataka između Uprave carina Ministarstva finansija Republike srbije i Nacionalne poreske i carinske uprave Mašarske 

- Ugovor o osnivanju “Serbhungas” društva sa ograničenom odgovornošću Novi Sad 

Komentari (0)

Srbija