Politika

Vučić se sastao sa šefom alžirske diplomatije, razgovarali o jačanju bilateralnih odnosa

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2023

-

15:45

Vučić se sastao sa šefom alžirske diplomatije, razgovarali o jačanju bilateralnih odnosa
Vučić se sastao sa šefom alžirske diplomatije, razgovarali o jačanju bilateralnih odnosa - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom spoljnih poslova i dijaspore Alžira Ahmedom Atafom o bilateralnim odnosima.

Vučić je na Instagramu naveo da je sa Atafom razgovarao "o dodatnom jačanju već odličnih odnosa". 

"Srbiju i Alžir vezuje tradicionalno prijateljstvo i višedecenijska saradnja, a zajedno ćemo nastaviti da radimo na jačanju privrednih odnosa, trgovinske razmene i svih drugih oblasti od značaja za obe države", napisao je Vučić.

Sa Atafom se nešto ranije sastao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, koji je izrazio zahvalnost Alžiru kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu naše države.

"Alžir nije priznao jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Alžir je poštovalac principa zaštite granica odnosno teritorijanog integriteta zemalja i mi smo tu zaista zahvalni", rekao je Dačić.

"Isto tako, nama je od velikog značaja to što je Alžir izabran za nestalnu članicu Saveta bezbednosti i veoma je bitno da u Savetu bezbednosti imamo našeg prijatelja za člana", dodao je ministar spoljnih poslova.

Dačić: Srbija će imati u vidu interese Alžira

Dačić je rekao da će Srbija imati u vidu interese Alžira kada je reč o regionalnim pitanjima i problemima koje se tiču alžirskih interesa u tom delu sveta. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

"Mi smo spremni da razmenjujemo mišljenje, da jedni drugi informišemo o situaciji u našem regionu i regionu u kojem se nalazi Alžir. Mi smo svi zajedno usmereni ka Ujedinjenim nacijama i u skladu sa tim, mislimo da UN treba da imaju ključnu i glavnu ulogu kada je reč i o pitanju KiM i o pitanju zapadne Sahare i drugih regionalnih pitanja", rekao je Dačić.

Istakao je važnost višedecenijskog prijateljstva i diplomatskih odnosa koji su uspostavljeni sa Alžirom pre 61 godinu.

"Pošto sam poslednji put bio u Alžiru pre devet godina, a mešoviti komitet za saradnju između Alžira i Srbije se ponovo aktivira, na mestu kopredsedavajućeg sa naše strane Vlada Srbije je imenovala ministarku poljoprivrede Jelenu Tanacković, i u tom pogledu je zaista bitno da taj komitet napravi jednu mapu puta kako da se ojača saradnja u raznim oblastima", izjavio je ministar Dačić.

On je istakao da Srbija u ekonomiji sa Alžirom ima oko 200 miliona dolara spoljno trgovinsku razmenu i ona svakako može da bude mnogo veća i da su potencijali veliki i u različitim oblastima, uključujući i odbranu, kulturu, prosvetu, sport i druge.

Komentari (0)

Srbija