Politika

Brnabić sa šefom diplomatije Alžira: "Srbija ceni principijelnu poziciju o KIM"

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2023

-

17:47

Brnabić sa šefom diplomatije Alžira: "Srbija ceni principijelnu poziciju o KIM"
Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa ministrom spoljnih poslova i dijaspore Alžira Ahmedom Atafom i istakla da Srbija visoko ceni čvrstu i principijelnu poziciju prijateljskog Alžira o nepriznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova.

Kako se navodi u saopštenju Vlade Srbije, sagovornici su se saglasili da su odnosi dve zemlje istorijskog karaktera, jer ih vezuje višedecenijsko prijateljstvo i dobri odnosi i da obe strane dele snažno opredeljenje da odnose i praktičnu saradnju energično jačaju. 

Prenoseći pozdrave alžirskom premijeru Ajmanu Benabderahmanu, koji je predvodio delegaciju Alžira na Komemorativnoj konferenciji PNZ oktobra 2021. godine, premijerka je ponovila da Srbiju i Alžir vezuju tradicionalno prijateljstvo i višedecenijska saradnja, utemeljeni u ključnim trenucima antikolonijalne borbe, kada su Beograd i tadašnja Jugoslavija podržavali borbu alžirskog naroda za nezavisnost. 

Brnabić je podvukla trajno opredeljenje Srbije da dodatno jača sveukupne bilateralne odnose i saradnju sa Alžirom. 

Kako se dodaje u saopštenju, prostor za unapređenje saradnje postoji u nizu oblasti, uključujući ekonomiju, kulturu, energetiku, savremene tehnologije, digitalizaciju i drugo. 

Premijerka je ujedno čestitala Alžiru izbor za nestalnu članicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

Komentari (0)

Srbija