Politika

Grupa senatora pisala Bajdenu: "Spremni smo da razmotrimo podršku Prištini"

Komentari

Autor: Kosovo online

27/06/2023

-

07:41

Grupa senatora pisala Bajdenu: "Spremni smo da razmotrimo podršku Prištini"
Tanjug/AP/J. Scott Applewhite - Copyright Tanjug/AP/J. Scott Applewhite

veličina teksta

Aa Aa

Grupa senatora uputila je pismo američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, u vezi sa Kosovom, u kojem su ga pozvali da izvrši diplomatski pritisak, kako bi se okončala trenutna kriza, nastavio dijalog i sprovođenje Ohridskog sporazuma, te konstatovali da na napore SAD za deeskalaciju krize, Kosovo nije uzvratilo, zbog čega su spremni da razmotre dosadašnju podršku Prištini, prenosi Kosovo online.

"Podržavamo predlog Evropske unije Srbiji i Kosovu, koji uključuje: povlačenje gradonačelnika iz opštinskih zgrada na severu Kosova, obustavu policijskih operacija u blizini opštinskih zgrada sa prekidom protesta, raspisivanje novih izbora uz zalaganje za učešće Srba i povratak dijalogu o sprovođenju Ohridskog sporazuma, što uključuje i Zajednicu opština sa srpskom većinom na severu Kosova", poručili su u pismu senatori Džin Šahin, Kris van Holen, Pit Rikets, Kristofer Marfi, Ben Kardin, Tom Tilis, Piter Velč i Ričard Darbin.

Takođe, pozvali su Bajdena i da odloži sve prodaje vojne opreme, kao i produbljivanje bilateralne saradnje u oblasti bezbednosti sa obe strane.

"Zahtevamo da administracija dostavi izveštaj Senatu SAD u kojem se potvrđuje da obe vlade primenjuju svu uzdržanost kako bi izbegle bilo kakve nepotrebne radnje koje podrivaju bezbednost američkih snaga u sastavu Kfora. Takođe smo spremni da revidiramo sredstva pomoći na godišnjem nivou, koja se izdvajaju za obe zemlje, po potrebi", stoji u pismu.

Ukazuju da SAD već dugo igraju konstruktivnu ulogu u regionu i da je i njihova želja da se taj angažman nastavi, ali da odnosi moraju biti izgrađeni na dobroj volji, saradnji i zajedničkim vrednostima.

"Kosovo nije uzvratilo na pozive za deeskalaciju"

"Nedavnu epizodu tenzija ne vidimo kao privremenu u bilateralnim odnosima. Vidimo ovo kao odlučujući momenat u putanji odnosa SAD sa obe zemlje. Ako osnovni gradivni blokovi odnosa nisu uzvraćeni, pozivamo vas da razmotrite dalje korake da ograničite te odnose sa ove dve zemlje", apelovali su senatori.

Oni su naveli da Bajdenu pišu kako bi izrazili iskrenu zabrinutost zbog pogoršanja situacije na severu Kosova, gde je, kažu, nedavno došlo do nasilja Srba nad snagama NATO, odnosno Kfora, kada je, prema navodima, povređeno skoro 40 pripadnika mirovnih snaga.

"Od tih napada, uznemireni smo donetim odlukama i kosovske i srpske vlade koje nastavljaju da eskaliraju umesto da deeskaliraju tenzije. Posebno smo zabrinuti za kontinuiranu bezbednost i dobrobit skoro 600 pripadnika američkog kontigenta Kfora. Cenimo diplomatske napore SAD za deeskalaciju krize, ali na ove napore posebno Kosovo nije uzvratilo. Kao posledica, spremni smo da razmotrimo promenu podrške Kongresa", poručili su senatori.

Podsetili su da SAD imaju dugu istoriju u regionu Zapadnog Balkana, te da su bili ponosni što su SAD igrale ulogu u nezavisnosti Kosova 2008, ali i što su preduzele konkretne korake za izgradnju odnosa sa Srbijom.

"Postoji dvostruka posvećenost održavanju snažnog liderstva SAD u regionu, ali i obezbeđivanje mogućnosti da naš diplomatski kapital može biti efikasan u rešavanju otvorenih pitanja između obe zemlje", naveli su u pismu.

Napisali su i da su "zaprepašćeni nedavnim akcijama koje su preduzele vlade Srbije i Kosova, koje su ugrozile izglede za normalizaciju, donošenjem provokativnih odluka koje prete da potkopaju izglede za unapređenje bilateralnih odnosa".

Kako dodaju, "to uključuje i nedavno hapšenja trojice kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti 14. juna, odluku Srba na Kosovu da odbiju da učestvuju na lokalnim opštinskim izborima, kao i akcije kosovske vlade za pristup opštinskim zgradama kroz nasilni ulazak".

Napominju da je sve rezultiralo dramatičnom eskalacijom tenzija i nasiljem koje sada ugrožava krhki mir u regionu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija