Politika

Ursula fon der Lajen razgovarala s Vučićem i Kurtijem: Nastojanje da se obezbedi deeskalacija situacije na Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2023

-

17:34

Ursula fon der Lajen razgovarala s Vučićem i Kurtijem: Nastojanje da se obezbedi deeskalacija situacije na Kosovu
Ursula fon der Lajen razgovarala s Vučićem i Kurtijem: Nastojanje da se obezbedi deeskalacija situacije na Kosovu - Copyright Instaram/buducnostsrbijeav

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas telefonom sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, saopšteno je na Instagram nalogu buducnostsrbijeav.

"S predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen razgovarao sam o situaciji na Kosovu i Metohiji, posebno na severu Kosova i Metohije. Predsednica Fon der Lajen je izrazila zabrinutost zbog aktuelnog stanja i tražila da učinim sve da bi došlo do deeskalacije", napisao je Vučić.

 

 

Kako je dodao, sagovornicu je upoznao sa stavovima Srba na severu Kosovu i Metohije i zahtevima za poštovanje njihovih prava, koja su svakodnevno ugrožena.

"Razgovarali smo i o saradnji Srbije i Evropske komisije, odnosno Evropske unije, zaključivši da ona donosi korist obema stranama i dogovorili nastavak uspešne saradnje", naveo je Vučić.

Fon der Lajen saopštila je danas da je razgovarala telefonom sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem o ulozi Srbije u deeskalaciji tenzija na severu KiM.

"Zamolila sam predsednika Srbije da uloži sve napore da podrži povratak dijalogu o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova uz pomoć EU", napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

Fon der Lajen je prethodno razgovorala s kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem kome je, kako je navela, ukazala na hitnu potrebu za deeskalacijom situacije na KiM.

 

 

"Razgovarala sam jutros sa premijerom Aljbinom Kurtijem. Istakla sam hitnu potrebu za deeskalacijom i povratkom dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom uz posredstvo Evropske unije. Kasnije danas razgovaraću i sa predsednikom Vučićem", napisala je Fon der Lajen na svom Tviter nalogu.

Juče se s Vučićem i Kurtijem o deeskalaciji situacije na Kasovu razgovarao i američki državni sekretar Entoni Blinken.

Komentari (0)

Srbija