Politika

Stoltenberg pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od dodatne eskalacije

Komentari

Autor: Tanjug

28/06/2023

-

15:48

Stoltenberg pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od dodatne eskalacije
Jens Stoltenberg - Copyright Tanjug/AP/Virginia Mayo

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ukazao je na značaj misije KFOR-a na Kosovu i Metohiji i pozvao Beograd i Prištinu da se uzdrže od akcija koje bi mogle da dovedu do dodatne eskalacije.

"Pozivamo obe strane da se uzdrže od svega što može dodatno da eskalira tenzije i da se odmah vrate dijalogu, uz posredovanje Evropske unije, što je jedini put napred", poručio je Stoltenberg tokom razgovora sa estonskom premijerkom Kajom Kalas, navodi se u saopštenju Alijanse.

On je dodao da KFOR nastavlja da nepristrasno ispunjava svoj mandat utemljen na Rezoluciji 1244 Ujedinjenih nacija.

Govoreći i pobuni ruske paravojne grupe "Vagner", Stoltenberg ju je nazvao "unutrašnjim pitanjem" za Rusiju, ali je istakao da je ona još jednom pokazala da je "ilegalni rat predsednika Putina u Ukrajini velika strateška greška".

On je, istovremeno, upozorio da ne treba potcenjivati Rusiju, rekavši da NATO mora da nastavi da podržava Ukrajinu i da joj pruži jaku odbranu.

Tokom razgovora sa estonskom premijerkom, generalni sekretar NATO je rekao da je Alijansa od 2014. godine značajno pojačala svoje prisustvo na prostoru od Crnog do Baltičkog mora.

Stoltenberg je dodao da su se saveznici dogovorili o novom rotacionom modelu za vazdušnu i protivraketnu odbranu.

"Na Samitu ćemo preduzeti sledeće korake, uz nove regionalne planove i poboljšane programe vežbi, uz podršku više od 300.000 vojnika u visokoj pripravnosti", poručio je Stoltenberg.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija