Politika

Vidovdan u Srbiji dočekan sa nekoliko kriza: Slede li nam tokom leta politički raspleti?

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/06/2023

-

22:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Od krize na severu Kosova do unutarpolitičke krize, najave još jednog protesta opozicije, kao i odgovora vlasti na poteze opozicionih političara, veoma značajan dan za srpsku istoriju - Vidovdan - Srbija je dočekala sa nekoliko nestabilnosti koje značajno mogu oblikovati dalji tok politike. 

Kada možemo da očekujemo izbore, sledi li jačanje ili slabljenje vlasti ili opozicije i postoji li način da se reši kriza na Kosovu pitanja su na koja su odgovore pokušali da daju sagovornici u emisiji Euronews centar - programski direktor Demostata Zoran Panović i istoričar Predrag Marković. 

Panović smatra kako je formiranje Narodnog pokreta pokušaj pravljenja osvežene izborne koalicije, čije formiranje može opoziciji dati vremena da se organizuje, mada, govoreći o izborima postavlja pitanje sposobnosti opozicije da ne ponovi grešku kao kada je na “tacni imala Beograd, a nije ga uzela“.

Govoreći o protestima, kaže kako se vidi atmosfera u kojoj je ispoljeno nezadovljstvo, kao i da je dobar deo Srbije zgađen ponašanjem vlasti i medijskom scenom.

Marković očekuje da će se protesti ugasiti tokom leta, jer nema jasnih ciljeva. Takođe, ocenjuje da je težište protesta prebačeno sa tuge za decom na pretnje i napominje kako su neki od zahteva problematični sa strane demokratičnosti i zakona.

“Protest takođe ima problem sa klasnim karakterom“, rekao je Marković i postavio pitanje “ko je doneo pobedu petog oktobra? Rudari. Gde je sada to?“. 

Čitavu emisiju pogledajte u videu na početku teksta.



 

Komentari (0)

Srbija