Politika

Vučić s premijerima Holandije i Luksemburga: Imamo različit pogled na dešavanja na Kosovu i Metohiji

Komentari

Autor: Tanjug

03/07/2023

-

17:50

Vučić s premijerima Holandije i Luksemburga: Imamo različit pogled na dešavanja na Kosovu i Metohiji
Vučić s premijerima Holandije i Luksemburga: Imamo različit pogled na dešavanja na Kosovu i Metohiji - Copyright Tanjug AP/Darko Vojinović

veličina teksta

Aa Aa

Pojačane napetosti između Beograda i Prištine i nužnost deeskalacije bili su ključna tema današnjih razgovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa holandskim premijerom Markom Ruteom i premijerom Luksemburga Gzavijeom Betelom.

"Rast napetosti Beograda i Prištine izaziva veliku napetost. Važno je da obe strane preduzmu korake ka deeskalizaciji i normalizaciji odnosa, to je bitno za obe strane i ceo region", rekao je Rute.

On je dodao da je s ratom koji besni na kontinentu važnije nego ikada da zemlje zajedno deluju .

"To je i od suštinskog interesa za dalji napredak Srbije i Kosova na evropskom putu. Podržavamo njihovu evropsku budućnost i spremni smo da radimo sa Srbijom dok ona preduzima pozitivne korake", rekao je Rute 

On je dodao da mapa puta mora da bude primenjena i da zahtevaju njenu punu implementaciju.

Kaže da su jačanje vladavine zakona i zaštite manjinskih prava i osiguravanje medijskih sloboda i borba protiv dezinformacija ključni u pogledu napretka ka EU.

Tanjug/AP/Darko Vojinović

 

"Podržavamo evropsku budućnost ovog regiona. Važne su i migracije gde smo videli pozitivne mere oko vizne politike. Važno je nastaviti na tom putu. Ilegalne migracije na Zapadnom Balkanu predstavljaju razlog za zabrinutost. Treba iskoristiti svu podršku koju možemo da dobijemo, i podršku Srbije. Ključno je da se zaustavi ruska agresija i da se suprotstavi njenom negativnom uticaju na našem kontinentu", kazao je Rute.

EU je, napominje Rute, najveći investitor u Srbiji i najveći trgovinski partner, a holandska trgovinska misija predstavlja vezu između Srbije i Holandije.

"Ima mnogo prilika za jačanje te saradnje, na primer u zelenoj tranziciji. Apsolutno sam siguran da možemo nastaviti da gradimo partnerstvo sa Srbijom", kazao je Rute.

Premijer Luksemburga Ksavije Bertel je potvrdio Ruteove reči. On je kao najvažnije istakao razgovore o tenzijama i podsetio da je u ovom regionu počeo Prvi svetski rat i da je poslednji rat na kontinentu pre sukoba u Ukrajini bio u regionu.

"Vidimo da je ovo i dalje bure baruta i ne treba mnogo vatre da bi eksplodiralo. Važno je smiriti u ovom trenutku napetosti između Beograda i Prištine. Znamo da postoji mapa puta koju su izradili gospodin Lajčak i visoki predstavnik Borelj i važno je da se radi na tome. Reči su dobre, ali dela su bolja", naglasio je Betel.

On je rekao da dvojica premijera sutra idu u Prištinu, istakao da je važno da dođe do smirenja i podržao "direktne razgovore između Kosova i Srbije".

"Potrebni su nam konkretni postupci i radnje i ako Beneluks može biti od koristi možete da računate na nas", rekao je Bertel.

Belet je takođe istakao i važnost pitanja migracija.

"Moramo znati da u Srbiji imamo partnera od poverenja i važno je da možemo nastaviti da gradimo to poverenje", naglasio je Betel.

Vučić: Nije lako objasniti našu poziciju

Predsednik Vučić se zahvalio gostima na iskrenosti tokom razgovora.

"Imamo različit pogled na dešavanja na KiM. Priča se o napadima na novinare, a niko ne govori o upucavanju Srba, bilo ih je sedam od početka godine. Naravno i po tome vidite koliko je teška pozicija Srbije i koliko nije lako objasniti našu poziciju. Takođe, govorili smo o problemima u okviru viznog režima ", rekao je Vučić.

Kako kaže srećan je zbog ove posete. 

"Uvek više volim otvorene razgovore, a ne da se nešto krije. Ja sam obećao da će Srbija dati sve od sebe da sačuva mir i stabilnost. Mi imamo dovoljno snage kao najveći u regionu da držimo stvari pod kontrolom, iako sam im rekao da taj stepen neodgovornosti u svojoj karijeri nisam video, kao što sada vidim kod nekih", rekao je predsednik Srbije. 

On je podsetio da Briselski sporazum, koji je još uvek na snazi, nije sproveden u svom najvažnijem delu, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština, kao i da u ovom stadijumu ''nema čak ni nade da će se uskoro formirati''.

"Ako mene pitate za dokument i implementaciju svega što je do sada potpisano moram da vam kažem, bio je, i još uvek je na snazi Briselski sporazum koji smo potpisali pre 10 i više godina, a još nije sproveden u svom najvažnijem delu, a to je uspostavljanje Zajednice srpskih opština", rekao je Vučić, odgovarajući na pitanje holandskog novinara.

Vučić je naveo da je to bio preduslov za sve drugo, a da u ovom stadijumu, kako je rekao, veruje da može da kaže, da nema čak ni nade da ćemo uskoro da vidimo ZSO.

"Verujem da bi trebalo da razgovaramo jedni sa drugima, da se mnogo više razumemo i zbog toga sam duboko zahvalan Marku Ruteu i Gzavijeu Betelu na tome što su želeli da 'protraće' svoje vreme ovde na Balkanu i da razgovaraju sa 'malim ljudima' iz ovog regiona i da vide kako mogu da budu od pomoći, i zbog toga sam ja veoma zahvalan obojici", rekao je Vučić.

Kaže da su razgovarali i o problemima u okviru viznog režima i vizne politike i da je Srbija već uradila ono što je ranije bilo dogovoreno sa Ruteom i De Kroom, ali da veruje da možemo još mnogo toga da uradimo i po pitanju vladavine prava, implementacije medijske strategije, kao i po pitanju prava nacionalnih manjina i pripadnika druge seksualne orijentacije.

Gosti su naveli da su tokom dana razgovarali i sa predstavnicima NVO i LGBTIQ+ organizacija u Srbiji i skrenuli pažnju na prava ove grupe.

Predsednik Vučić je, osvrćući se na ove opaske, kosnatovao da su predstavnici NVO sa kojima su se Rute i Betel sastali bili kritički nastrojeni prema njemu i tvrdili da poštuje prava LGBT osoba i da ona moraju da budu veća i da se 300 dana godišnje obraća javnosti.

"Valjda bi trebalo samo da tvitujem i ništa ne radim", reagovao je Vučić.

On je rekao da se gostima zahvalio na investicijama i podršci na putu ka EU te da je spoljnotrgovinska razmena Srbije i zemalja Beneluksa već prešla dve milijarde evra godišnje i da su njihove kompanije neki od najznačajnijih investitora u Srbiji, kao što je ''Delez''.

"Imamo još veliki broj investiora iz Beneluksa koji žele da ulože u Srbiju", istakao je Vučić.

 

Tanjug/Jadranka Ilić

 


I premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je s premijerima Holandije i Luksemburga  i ocenila da ova poseta predstavlja jedinstven i veoma važan politički događaj.

Brnabić: Evropske integracije predstavljaju spoljnopolitički prioritet Srbije

Brnabić je ukazala da je poseta dvojice premijera pokazuje da su bilateralni odnosi sa te dve države veoma dobri, kao i da je njihovim dolaskom u Beograd posebno intenziviran politički dijalog, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Premijerka je poručila da se sa Holandijom i Luksemburgom, koje su među najvažnijim ekonomskim partnerima Srbije, ostvaruje uspešna ekonomska saradnja i priliv investicija.

Predsednica Vlade je istakla da evropske integracije predstavljaju spoljnopolitički prioritet Srbije, kao i da su podrška Holandije i Luksemburga od ključnog značaja za ubrzanje ovog procesa.

Brnabić je sagovornike informisala o reformama koja Srbija preduzima na ovom putu, posebno u oblastima pravosuđa i slobode medija i bezbednosti novinara.

Brnabić je sagovornicima ukazala da je Beograd u potpunosti posvećen dijalogu sa Prištinom i dodala da je za Beograd podjednako važno pitanje bezrezervne zaštite i osiguranja bezbednosti pripadnika srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. 

"Posvećeni smo očuvanju mira i stabilnosti na Kosovu i Metohiji, kao i pronalaženju rešenja u dijalogu, o čemu svedoči i konstruktivnost koju srpska strana kontinuirano pokazuje", istakla je Brnabić.

Sagovornici su se saglasili oko značaja očuvanja mira i stabilnosti na Balkanu, kao i važnosti evropske perspektive Srbije i čitavog Zapadnog Balkana, dodaje se u saopštenju.
 

 

Predsednik Vučić priredio je večeru u čast predsednike vlada Holandije i Luksemburga.

"Nakon sastanaka, premijerima sam pokazao naš glavni grad sa vode. Razgovarali smo o predstojećem EXPO2027 koji će doneti mnoge projekte i dodatni razvoj Srbiji", napisao objavljeno je na Instagram nalogu buducnostsrbijeav..

 

Komentari (0)

Srbija