Politika

Vučić: Nisam video Ramin predlog o ZSO, Rama: Razvlačenje sa tim pitanjem je strateška greška

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2023

-

20:24

Vučić: Nisam video Ramin predlog o ZSO, Rama: Razvlačenje sa tim pitanjem je strateška greška
Vučić: Nisam video Ramin predlog o ZSO, Rama: Razvlačenje sa tim pitanjem je strateška greška - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras u Beogradu sa predsednikom Vlade Albanije Edijem Ramom u Beogradu, a na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da su razgovarali o svim regionalnim pitanjima, Berlinskom procesu koji će se 17. jula održati u Tirani, a Srbija je pozdravila angažovanje Albanije i lični doprinos albanskog premijera da se to i ostvari.

"Uvek smo podržavali aktivnosti u okviru ovog veoma korisnog regionalnog formata i smatramo da će on doprineti daljoj saradnji, unapređenju procesa pomirenja i prevazilaženja problema iz prošlosti", rekao je Vučić.

Vučić je naglasio da je nivo trgovinske razmene između Srbije i Albanije od 2015. do kraja 2022. značajno uvećan, što se takođe poklapa sa inicijativom Otvoreni Balkan.

"Ta inicijativa je donela ogromne koristi za svakoga od nas i verujem, pre svega za naše građane. Mislim da ta inicijativa može u budućnosti da doprinese daljem zbližavanju naroda i boljem životu i standardu ", rekao je Vučić i nastavio:

"Govorili smo i o neretko različitim pogledima o situaciji na KiM, ali mislim da bi bilo nefer i nekonrektno da to iznosim u prisustvu albanskog premijera", istakao je Vučić.

Vučić: Niko normalan ne želi nove sukobe

Albanski premijer Edi Rama zahvalio je na gostoprimstvu predsedniku Vučiću i rekao da su opsežno razgovarali o daljoj saradnji dve zemlje, ali i sukobili mišljenja koja nisu uvek ista.

"Do sada smo stekli takvu naviku da direktno razmenjujemo mišljenja na jedan otvoren način i da se slažemo da se ne slažemo i da se ne možemo dogovoriti oko svega, ali da dati sve od sebe u korist oko onih ciljeva koji moraju biti ciljevi svakog u našem regionu", rekao je Rama i dodao da je njihova dužnost da "mir bude zagarantovan".

"Kako bismo mogli da napravimo opipljive rezultate potrebni su nam trenuci poput ovog, trenuci koji su ovako specifični sa tenzijama koje su prisutne na severu KiM, mi izbegavamo da javno da ne bismo pogoršali situaciju, ali imamo priliku da lično razmenimo mišljenja", dodao je.

Odgovarajući na pitanja novinara o situaciji na KiM, Rama je rekao da "niko ne sme da potceni rizik od eskalacije tenzija".

"Do te tačke kada ćemo se naći u situaciji da naoružani pokreti mogu da krenu i urade nešto što mi ni na koji način ne bismo dozvolili. To bi nas dovelo do situacije koja je možda uporediva sa Donbasom gde bi se stvorila teritorija u okviru regiona što bi dovelo do nezamislivih razmera. Danas je još moguće kontrolisati situaciju i sa jasno definisanim tačkama u cilju deeskalacije koje je odredila međunarodna zajednica i da se one primene bez postavljanja pitanja 'šta ako'. Mora da se dođe do zajedničkog stanovišta, da ono prevlada i da se proces dijaloga nastavi", istakao je Rama.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Vučić je rekao da se "niko normalan ne raduje novim nacionalnim rovovima i mogućnosti bilo kakvih sukoba".

"Nisam slučajno rekao ovo niko normalan", rekao je on i nastavio:

"Ne samo da hoćemo i želimo mir, već i na tome radimo, koliko god to bilo teško za nas. Znam da će i u Tirani, i u Prištini će da postoje oni koji će videti Srbiju kao zlo i kao krvica za bilo šta. Samo hoću da vi znate da je u Srbiji veoma, veoma teška situacija po tom pitanju, neću da govorim kolika je težina problema sa kojim se suočavamo, kakva je reakcija srpskog naroda na KiM i ono što nam ostaje jeste da učinimo sve da sačuvamo mir"

Na pitanje da li postoje šanse da se vrati dijalogu sa Aljbinom Kurtijem, rekao je da nikada nije imao problem da razgovara sa Kurtijem i da je u svim razgovorima učestvovao 11 godina.

"Pitate kada ću ja sa Kurtijem da se vidim, a ne znate ni kada će oni koji su mu mnogo bliži da se vide sa njim", rekao je Vučić i dodao da se trudi da se nađe mirno rešenje i da naši narodi mogu da žive bolje i imaju bolji standard. "Za mene je najvažnije da sačuvamo mir i radimo na ekonomskom rastu", istakao je Vučić.

Rama: Razvlačenje uspostavljanja ZSO greška

Albanski premijer je još jednom napomenuo da je njegov predlog Nacrta statuta ZSO "pozitivan doprinos usmeren da se postigne pozitivan uticaj na sam proces".

"Ovo što je stavljeno napismeno na papir je predato kumovima francusko-nemačkog plana, nemačkom kancelaru, predsedniku Francuske i šefu Evropskog saveta. Na njima je da ga pročitaju ili ne pročitaju, uzmu ili ne uzmu na razmatranje. Ja ga smatram pozitivnim doprinosom i smatram da je razvlačenje sa procesom uspostavljanja ZSO strateška greška i isto je strateška greška da se i dalje razvlači sa uspostavljanjem uslova za građane Srbije da sprovode svoja verska prava i da crkva funkcioniše u okviru Ustava Kosova. Smatram i da je institiranje na tome da se ostane u opštinskim zgradama sa policijskim snagama i gradonačelnicima koji su u uslovima bojkota, takođe greška i to sam rekao javno", ističe Rama.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Predsednik Srbije je na to rekao da je jedini nadležan da predstavlja Nacrt Statuta Zajednice srpskih opština na KiM - srpski Upravljački tim, a ne bilo kakvi "kumovi", i naglasio da se u Srbiji kumovima ne zovu oni koji vam nameću određene odluke.

"To nisu nikakvi kumovi, nikad Francuska i Nemačka, niti bilo ko drugi, već srpski Upravljački tim, u skladu sa prvim Briselskim sporazumom i svim onim što je postignuto do avgusta 2015. godine", rekao je Vučić odgovarajiući na pitanja novinara na zajedničkoj konferenciji sa albanskim premijerom Edijem Ramom.

Vučić je istakao da ne postoji niko drugi u skladu sa pozitivno pravnim propisima ko je dužan da predstavi nacrt Statuta i ko je dužan da učestvuje u celom procesu pravljenja Statuta, izuzev srpskog Upravljačkog tima.

Dodao je i da "nije video" Ramin predlog o Nacrtu statuta ZSO.

"Nisam video taj predlog, a moram da vas uputim na Briselski sporazum, i moram da vas uputim čak i na ono što je bio plan Francuza i Nemaca, koji nam jasno govori da ZSO mora biti zasnovana na onome što je prihvaćeno i potpisano u Briselu 2013. i 2015. godine", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinanare sa Ramom odgovarajući na novinarsko pitanje povodom Raminog predloga statuta ZSO i da li je bilo koji predlog prihvatljiv osim onoga što je predviđeno Briselskim sporazumom.

Vučić je rekao da je pregovarano gotovo dve i po godine o tome.

"Vođeni su teški razgovori i pregovori i sa Hašimom Tačijem i sa Isom Mustafom kada su stavili paraf na principe što mi i danas samo tražimo ništa više i ništa manje od toga. Samo stavite u statut principe i sve ono zbog čega deluje i način na koji treba da deluje ZSO i to je to", istakao je on.

On je rekao da su Srbi prihvatili i sve ostalo -  regionalnu policiju i sudstvo, i učestvovanje na izborima i mnoge druge stvari čak i civilnu zaštitu koju su neki posle proglasili za terorističku grupu.

"Dakle suština je u tome da ZSO mora da bude formirana, trebalo je da bude formirana pre 10 godina i više, ali očigledno nije bilo dovoljno volje da se to učini. Nisam video taj predlog", rekao je Vučić.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Albanski premijer posetio je ranije danas Sarajevo i Podgoricu, a juče je boravio u Skoplju i Prištini. Rama se nalazi u poseti regionu u okviru priprema za Berlinski proces kojim će Tirana predsedavati u oktobru.

Komentari (0)

Srbija