Politika

Eskobar: Rešenje za izlazak iz krize na Kosovu da Beograd i Priština prihvate plan u tri tačke

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2023

-

09:12

Eskobar: Rešenje za izlazak iz krize na Kosovu da Beograd i Priština prihvate plan u tri tačke
Eskobar: Rešenje za izlazak iz krize na Kosovu da Beograd i Priština prihvate plan u tri tačke - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je da je najbolje rešenje za izlazak iz krize na Kosovu to da Beograd i Priština prihvate plan u tri tačke koji je predstavila Evropska unija, prenosi Jutarnji list. 

"Imamo pozitivne naznake da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić spreman da to prihvati, ali premijera (Aljbina) Kurtija treba još malo nagovarati", rekao je Eskobar novinarima u Zagrebu, pred dolazak na današnji Dubrovnik forum.

Na pitanje šta će biti posledice ako Beograd i Priština ne ispune zahteve međunarodne zajednice za deeskalaciju situacije, Eskobar je odgovorio da će time obe strane izgubiti brojne prilike.

"Posledice nisu kaznene mere, nego su to propuštene prilike koje će obe zemlje izgubiti ako odbace predlog za izlazak iz krize", rekao je Eskobar, dodajući da za Prištinu to znači udaljavanje od bliskih međunarodnih i partnera u regionu, a za Beograd odmicanje od ulaska u EU, navodi Jutarnji.

"Naše partnerstvo s Kosovom je partnerstvo s narodom Kosova, a ne s jednom strankom ili političkom figurom. Naša predanost Kforu i ulaganje u budućnost Kosova ostaje i dalje snažno", zaključio je Eskobar.

On je takođe rekao da je "evropski plan" dobar i da ne "podilazi nijednoj strani", prenosi Hina.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija