Politika

Eskobar: Kosovo treba da prestane sa oponiranjem EU i SAD, a Srbija da pusti kosovske policajce

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2023

-

16:38

Eskobar: Kosovo treba da prestane sa oponiranjem EU i SAD, a Srbija da pusti kosovske policajce
Tanjug/Strahinja Aćimović - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da Beograd i Priština treba da preduzumu korake ka deeskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji kao i da odmah nastave sa dijalogom o normalizaciji odnosa.

Eskobar je rekao da Kosovo treba da prestane sa oponiranjem Evropskoj uniji i SAD, a da Srbija treba da pusti kosovske policijace koje je uhapsila. Specijalni izaslanik je naveo da je jasno "da policajci nisu imali nameru da budu u Srbiji".

"Pratimo veoma pažljivo slučaj trojice uhapšenih policajaca u Srbiji. Sačekaćemo sa saopštenjem dok ne budemo imali sve činjenice. U ovom trenutku, postoje dva verovatna scenarija - jedna je da su oni ili oteti unutar teritorije Kosova i odvedeni u Srbiju ili su nenamerno prešli granicu i tako se našli unutar teritorije Srbije. Veoma je jasno da ovi policajci nisu imali nameru da budu u Srbiji. I treba da budu oslobođeni. Pozivamo sve strane da da rade sa međunarodnim vlastima na Kosovu kako bismo razumeli šta su činjenice. Kada ustanovimo činjenice, oglasićemo se", rekao je Eskobar na konferenciji za medije.

On je naveo i da bi Kosovo trebalo da ukine zabranu na uvoz srpske robe i da je to ne samo nevropski, nego i nepotrebno dizanje tenzija. Eskobar je rekao i da nema pravnog osnova za takav potez i da bi zabranu trebalo ukinuti.

"Ta zabrana za robu i određena vozila treba da bude ukinuta. EU smatra da je to ne samo antievropsko, sprečavati kretanje ljudi i roba, nego za to nema ni zakonskog osnova. SAD u potpunosti podržavaju taj stav EU. Što se tiče kritika premijera Kurtija na račun KFOR-a, SAD i drugih povodom slučaja trojice kosovskih policajca, kao što sam već rekao, sačekaćemo činjenice i da se završi istraga pre davanje bilo kakvih izjava", rekao je Eskobar.

Eskobar je na onlajn brifingu za novinare govorio o aktuelnoj krizi na relaciji Beograd – Priština, nakon što su tri kosovska policajca lišena slobode 14. juna, a zvaničnici Srbije i Kosova daju kontradiktorne informacije o tom događaju. Eskobar je rekao i da SAD nikada nisu govorile o sankcijama već o posledicama.

"Oni koji žele da budu partneri sa nama će sarađivati sa Evropom i Amerikom na tačkama za prevazilaženje krize koje smo predložili, odnosno na kojima insistiramo, jer ovo jeste regionalno pitanje. Jedna zemlja i jedan lider neće određivati kurs regionalne i evropske stabilnosti. Dakle, oni koji odbiju to partnerstvo će snositi konsekvence", rekao je Eskobar.

Eskobar je rekao da međunarodni faktori još uvek rade na planu Evropske unije od tri tačke za smirivanje krize koja je nastala nakon što su albanski gradonačelnici u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova ušli u zgrade opština u pratnji kosovske policije, nakon nega su lokalni Srbi organizovali demonstracije.

Gradonačelnici su izabrani u aprilu na lokalnim izborima, koje je srpska zajednica bojkotovala.

"Naš stav je na liniji stava Evropske unije: verujemo da bi gradonačelnici trebalo da rade sa alternativnih lokacija, da treba povući pripadnike specijalne policije koji su raspoređeni oko zgrada i da demonstranti treba da se sklone sa ulica, kao i da svi koji su činili nasilje protiv KFOR-a i kosovske policije treba da odgovaraju", rekao je Eskobar.

Podsetimo, kamioni sa srpskom robom i dalje čekaju na administrativnim prelazima Merdare, Jarinje i Končulj, pošto im je Priština zabranila da uđu na teritoriju Kosova i Metohije. Nakon hapšenja trojice pripadnika kosovske policije, kosovska vlada donela je odluku o zabrani ulaska srpske robe na Kosovo, što je dodatno zaoštrilo odnose Beograda i Prištine. U međuvremenu, već treću nedelju zaredom građani na severu Kosova protestuju ispred zgrada opština u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Potparol Evropske komisije (EK) Peter Stano ponovio je da je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sledeće sedmice u Brisel na sastanak povodom krize.

"Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je, u svetlu tekuće eskalacije, a u nedostatku smislenih koraka ka deeskalaciji, pozvao dvojicu lidera Srbije i Kosova sledeće nedelje u Brisel na krizni sastanak'', rekao je Stano i dodao da trenutno ne može da iznese još detalja. ''Procesi su u toku, ne mogu više ništa reći. Više detalja objavićemo uskoro'', rekao je Stano.

Govoreći o hapšenju pipadnika kosovske policije rekao da je EU u stalnom kontaktu sa Beogradom i Prištinom, kao i sa Kforom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija