Politika

KRIZA NA SEVERU KOSOVA Određen pritvor trojici policajaca, Kurti: Još nisam odlučio da li ću ići u Brisel

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2023

-

08:32

KRIZA NA SEVERU KOSOVA Određen pritvor trojici policajaca, Kurti: Još nisam odlučio da li ću ići u Brisel
KRIZA NA SEVERU KOSOVA Određen pritvor trojici policajaca, Kurti: Još nisam odlučio da li ću ići u Brisel - Copyright Euronews/Anđelka Ćup, Tanjug/AP/Serbian Ministry of Interior

veličina teksta

Aa Aa

Kamioni sa srpskom robom i dalje čekaju na administrativnim prelazima Merdare, Jarinje i Končulj, pošto im je Priština zabranila da uđu na teritoriju Kosova i Metohije. Nakon hapšenja trojice pripadnika kosovske policije, kosovska vlada donela je odluku o zabrani ulaska srpske robe na Kosovo, što je dodatno zaoštrilo odnose Beograda i Prištine. U međuvremenu, već treću nedelju zaredom građani na severu Kosova protestuju ispred zgrada opština u Leposaviću, Zubinom Potoku i Zvečanu.

Ključni događaji:

  • Trojica pripadnika kosovske policije uhapšena na teritoriji centralne Srbije
  • Vučić: Nijedan srpski vojnik ili policajac nije prešao administrativnu liniju
  • Kurti zabranio uvoz srpske robe, kamioni i dalje čekaju na administrativnim prelazima
  • Priština: Odluka o zabrani ulaska kamiona iz Srbije do nove bezbednosne procene
  • Stejt department: Priština i Beograd da preduzmu hitne korake za deeskalaciju
  • Velika Britanija: Hitno smanjiti tenzije na severu KiM, započeti rad na ZSO bez odlaganja
  • Abazović nudi da Crna Gora bude domaćin sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine

22.45 Berbok pozvala Beograd i Prištinu u na smirivanje situacije 

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok pozvala je Srbiju i Kosovo na smirivanje situacije i Beograd na bezuslovno puštanje na slobodu trojice kosovskih policajaca.

"Beograd i Priština moraju pod hitno učiniti sve da se situacija smiri. Pozivam Srbiju i Kosovo da preduzmu korake u cilju smirivanja situacije u pograničnom regionu. Beograd i Priština moraju odmah učiniti nešto da smire zategnutu situaciju", podvukla je Berbok nakon sastanka sa šefom bosanske diplomatije Elmedinom Konakovićem.

Kao jedan od prvih koraka koji je potreban Berbok je navela bezuslovno oslobađanje trojice kosovskih policajaca koje su uhapsile srpske vlasti.

 

 

20.38 Kosovska policija uhapsila osumnjičenog za napad na novinare u Leposaviću 29. maja

Kosovska policija saopštila je da je uhapsila osumnjičenog za napad na novinare u Leposaviću 29. maja, a kako je objavio ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja radi se o Srbinu, prenosi Kosovo onlajn.

Policija je u saopštenju navela da je, nakon obezbeđivanja dokaza i identifikacije osumnjičenog Srbina, on danas u popodnevnim časovima uhapšen u Leposaviću, a potom sproveden u policijsku stanicu na razgovor i dalje postupanje.

"Sve dalje radnje biće preduzete u saradnji i koordinaciji sa pravosudnim organima", stoji u saopštenju.

19.25 KFOR: Ostaje nejasno gde su se nalazili kosovski policajci u trenutku hapšenja

Pripadnici KFOR-a su pregledali područje gde su uhapšena tri kosovska policajca i razgovarali su sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i srpskim vlastima, ali i dalje ostaje nejasno gde su se policajci kosovske policije nalazili u vreme hapšenja, saopšteno je iz misiije KFOR-a.

Dodaje se da je reč o području, u blizini administrativne linije, gde i privremene prištinske institucije i srpske vlasti imaju jasnu odgovornost da koordinišu sa KFOR-om.

Iz misije podsećaju sve strane da je za raspoređivanje kosovskih bezbednosnih snaga na severu KiM potrebna prethodna saglasnost KFOR-a. Opširnije u posebnoj vesti.

18.04 Kurti: Još nisam odlučio da li ću ići na sastanak u Brisel

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da još još nije odlučio o sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon najava Evropske unije da će njih dvojica biti pozvana na dijalog u Brisel sledeće nedelje. Kurti je sa Prespanskog foruma izjavio da će na vreme odgovoriti šefu diplomatije EU Žozepu Borelju, kada dobije poziv, prenela je "Koha".

"Još nisam odlučio, ali ću u dogledno vreme odgovoriti gospodinu Borelju, jer taj sastanak nije večeras, već sledeće nedelje", rekao je Kurti.

17.40 Čadež i Rafuna: Privreda ne sme da stane, omogućiti poslovanje bez barijera

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik privredne komore u Prištini Ljuljzim Rafuna danas su, na sastanku u Podgorici, pozvali partnere iz EU i SAD da učine sve što je u njihovoj moći da se održi mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu i omogući ekonomski rast i razvoj regiona, kao i poslovanje bez barijera.

"Ekonomija ne može da stane, jer život ne može da stane. Blokada biznisa u regionu šteti svima na Zapadnom Balkanu, ali i kompanijama iz EU", poručio je Čadež.

17.26 Jablanović: Cilj dolaska Krasnićija u Leposavić izazivanje sukoba

Još jedan dolazak ministra iz prištinske vlade u zgradu opštine Leposavić, predstavlja samo još jednu provokaciju lokalnog stanovništva, izjavio je predsednik Partije kosovskih Srba Aleksandar Jablanović.

"Za vreme dok je Partija kosovskih Srba vršila vlast u Leposaviću za pune četiri godine mandata, opštinu Leposavić je posetio samo jedan ministar prištinske vlade. Prema tome ove posete imaju isključivo provokativni karakter i pokazuju jasno i nedvosmisleno da prištinska vlada aktivno radi na izazivanju sukoba i ruga se lokalnom stanovništvu, međunarodnim predstavnicima i demokratiji", navodi se u saopštenju Aleksandra Jablanovića dostavljenom Tanjugu.

16.40 Eskobar: Kosovo treba da prestane sa oponiranjem EU i SAD, a Srbija da pusti kosovske policijace

Specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar izjavio je danas da Beograd i Priština treba da preduzumu korake ka deeskalaciji situacije na Kosovu i Metohiji kao i da odmah nastave sa dijalogom o normalizaciji odnosa.

Eskobar je rekao da Kosovo treba da prestane sa oponiranjem Evropskoj uniji i SAD, a da Srbija treba da pusti kosovske policijace koje je uhapsila. Specijalni izaslanik je naveo da je jasno "da policajci nisu imali nameru da budu u Srbiji". Opširnije u posebnoj vesti.

15.07 Farbom na Krasnićija, KFOR uzvratio suzavcem

Ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi, Eljbert Krasnići, napustio je zgradu opštine Leposavić. Građani koji su okupljeni ispred opštine su uz povike "ua", pokušali su da spreče njegov ulazak u automobil, na šta su reagovali pripadnici mađarskog KFOR-a, bacivši suzavac.

Prilikom izlaska iz dvorišta opštine, Krasnićijev automobil je poliven crvenom farbom. Krasnići je bio na sastanku, kako je ranije najavljeno, sa novoizabranim gradonačelnikom Leposavića, Ljuljzimom Hetemijem, koji već 20 dana ne izlazi iz opštinske zgrade.

14.47 Stano: Borelj pozvao Kurtija i Vučića u Brisel na sastanak o krizi na severu KiM

Potparol Evropske komisije (EK) Peter Stano ponovio je danas da je visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića sledeće sedmice u Brisel na sastanak povodom krize.

"Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj je, u svetlu tekuće eskalacije, a u nedostatku smislenih koraka ka deeskalaciji, pozvao dvojicu lidera Srbije i Kosova sledeće nedelje u Brisel na krizni sastanak'', rekao je Stano i dodao da trenutno ne može da iznese još detalja. ''Procesi su u toku, ne mogu više ništa reći. Više detalja objavićemo uskoro'', rekao je Stano.

Govoreći o hapšenju pipadnika kosovske policije rekao da je EU u stalnom kontaktu sa Beogradom i Prištinom, kao i sa Kforom.

14.21 Određen pritvor trojici kosovskih policajaca

Više javno tužilaštvo u Kraljevu donelo je naredbu o sprovođenju istrage protiv osumnjičenih  B.S. (1965), R.Z. (1975) i M.Š. (1961)zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili po jedno krivično delo Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i ekspolozivnih materija iz člana 348. stav 4. u vezi 2.  u  vezi stava 1. Krivičnog zakonika.

Po predlogu javnog tužioca Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu, sudija za prethodni postupak Višeg suda u Kraljevu je svim osumnjičenima odredila pritvor.

13.57 Nekoliko hiljada građana protestvovalo zbog uhapšenih Radoša, Dušana i Luneta

Nekoliko hiljada Srba okupilo se danas u Kosovskoj Mitrovici kako bi u mirnoj protestnoj šetnji podržali uhapšene Miluna Milenkovića Luneta, Radoša Petrovića i Dušana Obrenovića, javlja repoterka Euronews Srbija. Kolonu su predvodila deca, sportisti kik boks kluba "Kosovska Mitrovica" čiji je Lune trener, kao i prijatelji i porodice uhapšenih Srba. Učesnici su nosili transparente na kojima piše "Stop teroru nad nevinim Srbima. Sever je bio miran dok Kurtijevi specijalci nisu došli", "Svi smo mi Lune" i druge. Učesnici protesta najavili su da će nastaviti da se okupljaju.

Euronews/Anđelka Ćup

 

13.45 Abazović nudi da Crna Gora bude domaćin sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine

Crna Gora je spremna da, uz uključivanje evropskih i američkih zvaničnika, bude domaćin sledeće runde dijaloga Beograda i Prištine, poručio je danas premijer Dritan Abazović.

On je na Tviteru naveo da je razgovarao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem na marginama Prespanskog foruma za dijalog.

"Crna Gora, kao prijateljska zemlja Srbije i Kosova, ali i svih drugih u regionu, spremna je da, uz uključivanje evropskih i američkih zvaničnika, bude domaćin sljedeće runde dijaloga Beograda i Prištine", naveo je Abazović.

Promovisanje mira, stabilnosti i regionalne saradnje je, kako je istakao, jedan od glavnih spoljnopolitičkih ciljeva Crne Gore, prenele su Vijesti.

"Naš zajednički interes je da u otvorenom razgovoru nađemo rešenje prihvatljivo za sve strane", naveo je Abazović.

13.02 Rama: Istorijska šansa za Kosovo; policajce odmah pustiti na slobodu

Albanski premijer Edi Rama izjavio je danas da bi trojica pripadnika Kosovske policije, koji su uhapšeni na teritoriji Srbije trebalo da budu pušteni na slobodu.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za medije sa mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, Rama je više puta ponovio da je međunarodna zajednica ponudila rešenje za mir sa Srbijom, i dodao da ''sutra možda ono neće biti dostupno'', prenosi Reporteri.

''Postoji hitna potreba da se trojica kosovskih policajaca vrate kući. Osim tvrdnji da su uhvaćeni tamo (na teritoriji unutrašnjosti Srbije), za šta Kfor neće dati javni zaključak, već će dosije proslediti NATO-u, jasno je da torjica policajaca nisu počinili nikakav zločin. Čak i ako pretpostavimo da su prešli granicu, postoji samo jedan odgovor - njihov povratak kući'', rekao je Rama.

On je dodao da se koriste svi mogući kanali da to bude što pre moguće.

''Važno je da je rešenje za mir na stolu, dokument o sporazumu je na stolu, a tako i istorijska prilika. Da zatvorimo dugo i bolno poglavlje, da Kosovo postane zemlja međunarodno priznata od svih, i od Srbije. Ova prilika je toliko velika, da je sve ostalo proizvod nepotrebnog skretanja sa fokusa'', rekao je Rama.

12.13 Kosovska policija zabranila vozilu Pošte da uđe preko Jarinja na KiM

Pripadnici Kosovske policije zabranili su vozilu Pošte Srbije da na Jarinju pređe administrativni prelaz, potvrdio je za Euronews Srbija direktor radne jedinice Kosova i Metohije Pošte Srbije, Ivan Milojević. U pitanju je vozilo koje prevozi redovnu poštu iz centralne Srbije na Kosovo i Metohiju.

Prethodno je Kosovska vlada donela odluku da zabrani ulazak srpske robe na KiM. Na administrativnim prelazima i dalje su kamioni sa srpski regiostarskim oznakama parkirani pored prelaza, na strani centralne Srbije. Putnički saobraćaj odvija se redovno, uz pojačanu kontrolu Kosovske policije.

12.10 Dačić: Kurtiju odgovara stalno zaoštravanje situacije, a nama mir

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je danas da premijeru privremenih prištinskih institucija Aljbinu Kurtiju odgovara stalno zaoštravanje situacije, dok Srbija želi mir i stabilnost, jer je opstanak srpskog naroda najvažniji. Dačić je za TV Pink naveo da prištinske vlasti rade sve u cilju izazivanja reakcija Srba koji žive na KiM i izazivanja njihovog sukoba sa Kforom kako bi međunarodna zajednica reagovala oštro prema Srbiji.

"Kurtiju kao da je propao dan ili nedelja ako ne izazove neki novi incident. Mislim da smo došli do toga da više nema gde dalje, u smislu toga da su Srbi prinuđeni da se bore za golu egzistenciju. Ovde nije reč o političkom nadmetanju, političkim prepucavanjima, da li će Srbi sada da se politički organizuju i imaju određeni broj poslanika ili odbornika u institucijama, nego je reč o fizičkom opstanku, jer se dešavaju hapšenja ljudi, puca se na ljude, reč je o narušavanju tih osnovnih ljudskih i građanskih prava", rekao je Dačić.

11.58 Leposavić: Građani se povukli nakon dogovora sa Kforom

Na severu Kosova je situacija je ponovo bila na ivici incidenta. U Leposaviću, zaposleni u ovoj lokalnoj samoupravi došli su do vrata opštinske zgrade, isprovocirani dolaskom ministra lokalne samouprave kosovske vlade Eljberta Krasnićija na sastanak sa albanskim gradonačelnikom Ljuljzimom Hetemijem koji se nalazi u zgradi od 26. maja.

U blizini zgrade opštine, u kojoj se nalaze pripadnici Specijalne policije Kosova, takođe su i zamenica gradonačelnika Dragana Miletić i odbornici Albanci, koji takođe žele da uđu u zgradu iako im je komandant jedinice mađarskog Kfora koja obezbeđuje zgradu, savetovao da to ne čine. Predstavnik Kfora je rekao okupljenim Srbima da je njegov posao da zaštiti svoje vojnike i da ne želi da preduzima bilo kakve akcije protiv građana.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Trenutno je mirno, a građani su se povukli, javlja reporterka Euronews Srbija.

11.20 Petković: Obavestio sam Lajčaka o nasilnim potezima Kurtija

Direktor Kancelarije za Kim Petar Petković izjavio je danas da je ulazak ministra privremenih prištinskih institucija u zgradu opštine Leposavić nova provokacija, kao i da je obavestio specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka da Kurti hoće nasilno da uvede odbornike u tu opštinu. On je na svom Tviteru napisao da se radi o pokušaju nasilnog preuzimanja opštine Leposavić od strane Kurtija, kao i da je jasno da hoće novu krizu. "O ovim nasilnim potezima Kurtija odmah sam obavestio Lajčaka. Umesto da iz zgrade povuče lažnog gradonačelnika, Kurti bi da uvodi i lažne odbornike. Jasno je da hoće novu krizu! Neće mu proći!", napisao je Petković.

11.03 Leposavić: Krasnići ušao u zgradu opštine

Ministar uprave i lokalne samouprave privremenih prištinskih institucija Eljbert Krasnići ušao je jutros u zgradu opštine Leposavić da bi se sastao sa gradonačelnikom Ljuljzimom Hetemijem. On je ušao tokom smene policije, a kako javlja dopisnik Tanjuga pokušali su da u zgradu uvedu i odbornike u čemu za sada nisu uspeli. Ispred zgrade opštine okupili su se Srbi koji uzvikuju "napolje" i koji, kako kažu ovo smatraju novom provokacijom premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

10.05 Lajčak: Razgovarao sam o dešavanjima u regionu, posebno između Beograda i Prištine

Specijalni izalsanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, koji boravi u Severnoj Makedoniji gde učestvuje na Prespa forumu za dijalog, saopštio je danas da je razgovarao o aktuelnim dešavanjima u regionu, posebno između Beograda i Prištine. "Sa partnerima, kolegama i prijateljima, razgovarao sam o aktuelnim dešavanjima u regionu, posebno između Kosova I Srbije", naveo je Lajčak na Tviteru.

09.38 Velika Britanija: Hitno smanjiti tenzije na severu KiM, započeti rad na ZSO bez odlaganja

Vlada Velike Britanije danas je, povodom najnovijeg razvoja događaja na severu KiM, pozvala Beograd i Prištinu da preduzmu hitne mere za smanjenje napetosti i istakla da očekuje da se dve strane pod hitno angažuju u dijalogu koji vodi EU i bez daljeg odlaganja započnu rad na formiranju Zajednice srpskih opština.

"Pozivamo Kosovo i Srbiju da pokažu maksimalnu uzdržanost, izbegavaju jednostrane mere i preduzmu hitnu akciju za smanjenje tenzija", navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu britanske vlade.

London je pozvao premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija i vladu u Prištini da obezbede da novoizabrani albanski gradonačelnici obavljaju prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija izvan zgrada opština i da se specijalne policijske jedinice povuku iz tih zgrada, kao i da se što pre raspišu "novi, inkluzivni izbori".

Britanska vlada naglasila je da očekuje i ohrabruje Srbe na KiM da učestvuju na tim izborima.

Istovremeno je pozvala na hitno oslobađanje trojice kosovskih specijalaca, koji su uhapšeni 14. juna.  

"Očekujemo da se Kosovo i Srbija odmah angažuju u dijalogu koji se vodi posredstvom EU, a posebno da počnu rad bez daljeg odlaganja na uspostavljanju Zajednice srpskih opština", zaključila je britanska vlada.

09.33 Tri eksplozije na severu KiM, šok bombe u Zvečanu i u Kosovskoj Mitrovici

Tri eksplozije odjeknule su tokom noći na severu Kosova i Metohije, rekao je za Tanjug zamenik komandira takozvane kosovske policije za region sever Veton Eljšani.

Eljšani je rekao da je jedna šok bomba bačena u blizini policijske stanice u Zvečanu, a jedna u blizini policijske stanice u severnom delu Kosovske Mitrovice. On je dodao da je kamenovano i jedno policijsko vozilo, na koje je takođe bačena šok bomba.

"To se dogodilo u periodu između 23.30 i jedan sat posle ponoći", precizirao je Eljšani. On je dodao da nije bilo povređenih. Eljšani je rekao  da postoje manja oštećenja na policijskom vozilu, koje je kamenovano.

09.30 Odluka o zabrani uvoza srpske robe interno poslata policiji

Ne postoji zvanična odluka o zabrani ulaska srpske robe niti prolasku robe sa srpskim tablicama. Postoji samo naredba ministra unutrašnjih poslova Dželjaja Svečlje, koja je interno poslata policajcima i carinskim ispostavama na prelazima, izveštava repoterka Euronews Srbija sa Kosova. Pretpostavlja se da je razlog tome što bi takva zvanična odluka izazvala probleme i narušla ugovor jer je Kosovo članica CEFTA.

Euronews

09.20 Veliki pretres u Gračanici

U blizini ugostiteljskog objekta koji okuplja mlade Srbe u Gračanici i u blizini Doma kulture desetak pripadnika Specijalne policije zaustavljali su sva vozila i vršili kompletan preteres i automobila i ljudi, javlja reporterka Euronews Srbija. Kroz većinski srpsko mesto Gračanicu, u kojoj živi oko 10.000 stanovnika, prolazi magistralni put koji vodi od Prištine prema Gnjilanu.

08.39 Starović: Nemoguće ignorisati pogoršanje kojem svedočimo iz dana u dan

Nemanja Starović, državni sekretar Ministarstva odbrane u razgovoru za Euronews Srbija nije čvrsto uveren da bi uskoro moglo doći do deeskalacije na severu KiM, rekao je on u razgovoru za Euronews Srbija.

"Imamo politički proces pregovora koji traje nekoliko godina, ne odvija se ni u kakvom vakuumu i nemoguće je ignorisati pogoršanje kojem svedočimo iz dana u dan. Bojim se da nikakvi sporazumi, mape impelemtacije, mape deeskalacije ne mogu suštinski uroditi plodom sve dok imamo drugu stranu, Aljbina Kurtija koji jasno pokazuje nameru da eskalira situaciju i napravi nešto što nalikuje ratu. Kada postoji takva namera, nije teško izmisliti neki povod jer se on lako proizvede", istakao je Starović.

08.20 Kamioni sa srpskom robom još čekaju na Jarinju, Merdaru i Končulju

Kamioni sa srpskom robom i dalje čekaju na administrativnim prelazima Merdare, Jarinje i Končulj, pošto im je Priština zabranila da uđu na teritoriju Kosova i Metohije, javlja reporterka Euronews Srbija. Vlada u Prištini zabranila je ulaz kamionima koji prenose robu iz centralne Srbije, ali i praznim kamionima sa registarskim tablicama koje izdaje Beograd, kao odgovor na hapšenje trojice policajaca kosovske policije koji su uhvaćeni na srpskoj teritoriji.

Euronews/Anđelka Ćup

 

08.07 Stejt department: Priština i Beograd da preduzmu hitne korake za deeskalaciju

SAD očekuju od Prištine i Beograda da preduzmu hitne korake za deeskalaciju tenzija i slede plan u tri tačke koji je iznela Evropska unija, izjavio je portparol Stejt departmenta Metju Miler. Prema njegovim rečima, kao deo toga, Priština mora da obezbedi da albanski gradonačelnici obavljaju svoje prelazne dužnosti sa alternativnih lokacija, kao i da povuče policijske snage sa severa. Stejt department, takođe, očekuje ''bezuslovno puštanje trojice kosovskih policajaca koje je Srbija uhapsila''. "Verujemo da i Kosovo i Srbija moraju da slede plan od tri tačke koji je iznela EU", rekao je Miler.

08.00 Gazeta Ekspres: Šolc, Makron i Meloni pismom traže od Kurtija deeskalaciju

Kosovski premijer Alјbin Kurti dobio je pismo francuskog predsednika Emanuela Makrona, nemačkog kancelara Olafa Šolca i italijanske premijerke Đorđe Meloni u kojem se od njega još jednom traži da deeskalira tenzije na severu KiM, javlja Gazeta ekspres.

Pismo je slično u sredu objavlјenom odgovoru visokog predstavnika EU za spolјnu politiku Žozepa Borelja Kurtiju, ali bez detalјnih zahteva, prenosi prištinski list. Vlada u Prištini do sada nije poslala obaveštenje o primlјenom pismu niti njegovom sadržaju.

07.55 KFOR: Nismo bili na području gde su uhapšeni kosovski policajci

Pripadnici KFOR-a nisu se nalazili na području na kojem je srpska policija uhapsila troje pripadnika kosovske policaje, saopštio je KFOR. Dodaje se da je KFOR u četvrtak poslao tim na to područje i uspostavio kontakt sa predstavnicima privremenih prištinskih institucija i srpskih vlasti.

Istovremeno, navodi se, misija je u redovnom kontaktu sa Euleksom. "Pozivamo obe strane da odmah smanje tenzije i da se uzdrže od jednostranih ackija koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije", poručili su iz misije.

Navodi se da Kfor prati situaciju i nastavlja da "u potpunosti sprovodi svoj mandat na osnovu Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1999. godine kako bi omogućio bezbedno i sigurno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu".

 

Komentari (0)

Srbija