Politika

Euronews Srbija na prelazu Merdare: Srpska roba ne može na Kosovo, kao ni kamioni sa srpskim tablicama

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/06/2023

-

08:39

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon hapšenja trojice pripadnika kosovske policije, kosovska vlada donela je odluku o zabrani ulaska srpske robe na Kosovo. Reporterka Euronews Srbija od jutros se nalazi na prelazu Merdare i ona navodi da je onemogućen prelazak kamiona sa srpskom robom, kao i praznih, ali koji imaju tablice koje izdaje MUP Republike Srbije. Putničkim automobilima prolaz je dozvoljen.

Kako ona navodi, saobraćaj je veoma slab, a reč je o inače najfrekventnijem prelazu između Kosova i centralne Srbije. Prema nekim informacijama, prema selu Merdare nalazi se oko 50 kamiona.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja rekao je da je on lično doneo odluku o zabrani nakon hapšenja trojice policajaca za koje kosovska strana tvrdi da su "kidnapovani" na teritoriji Kosova, dok srpske vlasti tvrde da su oni uhapšeni duboko na teritoriji centralne Srbije.

Euronews

U toku je sednica Saveta za nacionalnu bezbednost Kosova i kako je rekao ministar, očekuju se možda nove mere, a možda i ublažavanje postojećih, što će zavisiti, kako je rekao, od bezbednosne procene.

Kada je reč o putničkim vozilima, reporterka Euronews Srbija navodi da nijednog momenta nije bio zabranjeno da na Kosovo uđu putnički automobili sa srpskim tablicama i da policajci na administrativnom prelazi nisu dobili nikakavu odluku o takvoj zabrani.

Podsetimo, pripadnici specijalnih jedinica srpske policije uhapsili su u sredu, na teritoriji centralne Srbije trojicu naoružanih pripadnika kosovske policije. Oni su uhapšeni na teritoriji opštine Raška, saopštio je direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i naglasio da srpska policija nije prešla administrativnu liniju.

Iz Prištine dolaze optužbe za otmicu trojice specijalaca. Portparol KP Baki Keljani tvrdi da su pripadnici kosovske pogranične jedinice navodno "kidnapovani" u Leposaviću. 

Euronews/Anđelka Ćup

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je gostujući na RTS da u međunarodnoj zajednici i Kforu znaju da uhapšeni nemaju šta da traže na području Tresava- Batnjik, posebno sa dugim cevima. 

"Garantujem da nijedan vojnik Vojske Srbije i nijedan policajac nije ušao preko administrativne linije. Niko nije prišao ni milimetar administrativnoj liniji, pripadnici kosovske policije uhapšeni su na 1,8 kilometara u našoj teritoriji. Spremni smo da pružimo sve dokaze, mi smo ozbiljna država", naveo je Vučić.

EU i SAD zabrinute su zbog kontinuirano napete situacije na severu KiM i pozvale sve da preduzmu trenutne radnje za bezuslovno deeskaliranje situacije. 

"Pozivamo sve da se maksimalno uzdrže, da preduzmu trenutne radnje za bezuslovno deeskaliranje situacije i da se uzdrže od provokacija, pretnji ili zastrašivanja. Radimo sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem na nalaženju političkog rešenja, kako bi se smanjile tenzije i dogovorio dalji put u interesu stabilnosti, bezbednosti i blagostanja svih lokalnih zajednica", navodi se u dokumentu EU u koji je Tanjug imao uvid.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija