Politika

Opozicija u Prištini oštro kritikovala izjavu Gervale da je EU tigar od papira: Kolizija sa Zapadom, SAD i EU

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2023

-

09:56

Opozicija u Prištini oštro kritikovala izjavu Gervale da je EU tigar od papira: Kolizija sa Zapadom, SAD i EU
Opozicija u Prištini oštro kritikovala izjavu Gervale da je EU tigar od papira: Kolizija sa Zapadom, SAD i EU - Copyright Tanjug/DOPISNIK KiM

veličina teksta

Aa Aa

Opozicija u Prištini oštro je kritkovala izjavu ministarke spoljnih poslova Kosova Donike Gervale Švarc da je, bez SAD i NATO, EU "tigar od papira po pitanju bezbednosti".

''Bez SAD i NATO, EU je tigar od papira po pitanju bezbednosti. Zato što EU to zna, pribegava popuštanju“, izjavila je u subotu Gervala na međunarodnoj konferenciji Dubrovnik Forum, i ocenila da je takva politika izrazito opasna, jer je EU popuštanjem "pozvala" Putina da eskalira.

Na njene tvrdnje odmah su reagovali i izneli svoje neslaganje američki izaslanik za zapadni Balkan Gabrijel Eskobar i specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, a kritike je uputila i opozicija iz Prištine.

Poslanik Demokratske partije Kosova (PDK) Enver Hodžaj saopštio je danas da je diplomatija Prištine dovela do toga da međunarodna zajednica Kosovo vidi kao protivnika, a Srbiju kao partnera, prenosi Reporteri.

Potpredsednica PDK Vljora Čitaku je izjavu Gervale nazvala neznanjem, navodeći da je izraz "tigar od papira" upotrebio kineski komunistički lider Mao Cedung, koji je tako nazvao SAD.

"Kakva neodgovornost, pomešana sa megalomanijom i neznanjem. U stvari, ovo troje obično ide zajedno", napisala je Čitaku na Fejsbuku.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova (AAK) Besnik Tahiri, u objavi na Fejsbuku poručio je da je javna diplomatija još jednom dovela Prištinu u direktnu koliziju sa Zapadom, SAD i EU.

On je kazao da niko nije verovao da Kosovo može pasti "na ovaj nivo".

Portparolka Demokratskog saveza Kosova (LDK) Sibelj Haljimi ocenila je da je jadna i opasna situacija u koju je Gervala dovela Prištinu, komentarima na račun EU, 

Ona je rekla da, dok Priština proživljava mračne dane pod sankcijama EU, jedan ministar traži od EU da polaže račune u vezi bezbednosti.

"Uronjena u iluzorne poglede na paralelni svet, dobila je zasluženi odgovor izaslanika Miroslava Lajčaka i Gabrijela Eskobara",  navela je Haljimi.

Dubrovnik je bio domaćin dvodnevne međunarodne konferencije Dubrovnik Forum, na kojoj su u fokusu bili geopolitika i globalna ekonomija, evropska energetska tranzicija, evroatlantski put Zapadnog Balkana i globalna uloga EU.

Pored predstavnika zemalja regiona, učestvovali su i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kao i visoki predsatvnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit.
 

Komentari (1)

Zika

09.07.2023 13:03

Vecina osudjuje Gervalu. Ali je ona 100 % u pravu. EU bez NATO i SAD je nista i niko je ne uvazava, narocito diktatorski rezimi ,koji to obilato iskoriscavaju.EU dopusta da ih autokrate ucenjuju i manipulisu njima, dajuci im sve vise novca i podrske za svinjarije i tzv kooperativnost. Gaje nove naciste i negativce , za sta ce platiti svi. Pa i EU a i mi u Srbiji.

Srbija