Politika

Vrhovni sud u Prištini odlučio: Predsednik privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević oslobođen svih optužbi

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Kossev

12/07/2023

-

11:55

Vrhovni sud u Prištini odlučio: Predsednik privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević oslobođen svih optužbi
Ivan Todosijević - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik privremenog organa opštine Zvečan, odnosno bivši ministar u kosovskoj vladi, Ivan Todosijević, odlukom Vrhovnog suda u Prištini, oslobođen je svih optužbi koje su mu se stavljale na teret, potvrđeno je za Euronews Srbija. 

Podsetimo, sudsko veće Osnovnog suda u Prištini osudilo je Ivana Todosijevića, u oktobru prošle godine, na godinu dana zatvora zbog, kako su naveli, "podstrekivanja mržnje, razdora i netrpeljivosti".

Isto je potom potvrdio i Apelacioni sud, a 28. marta mu je stigao javni poziv da se 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje kazne. Potom je, Osnovni sud u Prištini odlučio da tu meru odloži na dva meseca.

Tada je njegov advokat, Nebojša Vlajić podneo zahtev za zaštitu zakonitosti, koju je sada Vrhovni sud i prihvatio.

"Uvažili su zahtev za zaštitu zakonitosti koji sam ja podneo pre dva meseca i oslobodili ga u potpunosti", naveo je advokat.

Vlajić je vrlo zadovoljan ovom odlukom suda, jer, kako kaže, potvrđeno je ono što je on tvrdio od samog početka ovog postupka.

Za šta je Todosijević bio osuđen?

Podsetimo, ceo postupak protiv ovog lokalnog zvaničnika pokrenut je dok je on bio na položaju u Ministarstvu za lokalnu samoupravu kosovske vlade.

Kosovske vlasti teretile su ga je podstrekivao i javno širio mržnju, razdor i netrpeljivost između naroda, entičkih i rasnih grupa, nakon što je tokom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje.

Prvostepeno je zbog ove izjave, 2019. godine u Prištini osuđen na dve godine zatvora.

Petković: Pravda je pobedila

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je "formalnim sudskim okončanjem političkog progona predsednika Privremenog organa opštine Zvečan Ivana Todosijevića pravda pobedila" i da će "jedan od najuglednijih i najčasnijih" Srba sa severa KiM i njegova porodica konačno moći da odahnu nakon izloženosti torturi privremenih organa samouprave u Prištini.   

On je kazao da je kontinuiranom političkom i diplomatskom akcijom svim relevantnim inostranim sagovornicima bilo stavljeno do znanja da Srbija i srpski narod ne nameravaju ni po koju cenu da pristanu na to da se u savremenom svetu, u srcu Evrope, nekome uskraćuje pravo na mišljenje i reč, navodi se u saopštenju Kancelarije. 

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučno je od samoga početka bio uz Ivana Todosijevića, kako zbog njegovih ličnih kvaliteta, tako i zbog činjenice da bi presuda kojom bi bio kažnjen zbog iznošenja stava o Račku bila presedan, na osnovu kojeg bi svaki Srbin iz naše južne pokrajine mogao da bude poslat u zatvor zbog izgovorene reči koja je drugačija od prištinskih propagandnih narativa", rekao je Petković.

Srpska lista: Vrhovni sud u Prištini konačno potvrdio da je Todosijević nevin

Nakon četiri godine političkog i pravnog progona i maltretiranja člana Predsedništva Srpske liste Ivana Todosijevića i njegove porodice, konačno je Vrhovni sud u Prištini potvrdio ono što svi znamo, i što smo tvrdili od 2019. godine kada je pokrenut ovaj nakaradni postupak, da je Ivan nevin, i da nije počinio nikakvo krivično delo, te da kao i svaki slobodan čovek ima pravo na svoje mišljenje i stav, saopštila je danas Srpska lista.

U saopštenju naglašavaju da je odluka potvrdila istinu koju su svi znali od početka, i dodaju da se ne sme zaboraviti da se "ta istina čekala četiri godine dok su strepeli Ivan i njegova porodica, ali i čitav srpski narod, jer se uspostavilo pravilo da je optuženi Srbin uvek u obavezi da dokazuje svoju nevinost".

Istakli su da posle današnje odluke problemi neosnovanog progona Srba nisu završeni jer se širom Kosova i Metohije u kosovskim zatvorima nalaze nevini Srbi, za koje kažu da im je jedina krivica srpsko ime i prezime. Oni, dodaju, moraju biti slobodni, kako bi se sa slobode branili od lažnih optužbi.

"Svaki dan proveden pod neosnovanim optužbama, ili u pritvoru ostavlja trajne posledice po živote naših sugrađana i njihovih porodica. Zato pozivamo međunarodne predstavnike, da izvrše pritisak na Prištinu i oslobode nevine Srbe. Svi oni, i njihove porodice nemaju problem da se nastavi vođenje postupka, jer je potrebno da se skloni ljaga sa njihovih imena, ali držanje u protvoru godinama bez dokaza u pritvoru je kazna sama po sebi bez presude", zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija