Politika

Portparolka suda u Prištini: Ivanu Todosijeviću izdržavanje zatvorske kazne odloženo za dva meseca

Komentari

Autor: Kosovo onlajn, Euronews Srbija

12/04/2023

-

22:01

Portparolka suda u Prištini: Ivanu Todosijeviću izdržavanje zatvorske kazne odloženo za dva meseca
Ivan Todosijević - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Bivšem ministru lokalne samouprave Kosova Ivanu Todosijeviću za dva meseca je odloženo izdržavanje kazne od godinu dana zatvora, na koju ga je osudio Osnovni sud u Prištini, potvrdila je za Kljan Kosova portparolka Osnovnog suda u Prištini Mirljinda Gaši, a prenosi Kosovo onlajn..

Ovo je potvrdio Todosijevićev branilac, advokat Nebojša Vlajić, uz napomenu da je o tome neformalno obavešten i da nije primio rešenje.  

„Obavešten sam usmeno i neformalno, ali rešenje nisam primio. Možda će biti sutra“, rekao je Vlajić.  

Todosijević je, kako je naveo sud, osuđen za krivično delo izazivanje mržnje, podele ili nacionalne, rasne, verske ili nacionalne netrpeljivosti, izjavom da je masakr u Račku izmišljotina, zbog čega je i razrešen ministarske dužnosti u vladi Kosova.

Ona je kazala da je odluka doneta na zahtev advokata Todosijevića da se odloži izvršenje krivične sankcije.

„Povodom zahteva za odlaganje izvršenja kazne, osuđeni je u svoje ime kao dokaz priložio medicinsku dokumentaciju. Predsednica Osnovnog suda u Prištini Aljbina Šabani Rama, na zahtev osuđenog, nakon razmatranja molbe, zaključila je da je zahtev osnovan, pa se izvršenje odlaže za dva meseca“, objasnila je Gaši.

Prema odluci Osnovnog suda Todosijević je trebalo da se pojavi na izdržavanju kazne 3. aprila.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević osuđen je 5. decembra 2019. godine pred Osnovnim sudom u Prištini na dve godine zatvora zbog „podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju“, da bi 28. decembra 2021. godine presuda bila poništena nakon žalbe advokata. 

Zatim je Todosijević na ponovom suđenju osuđen na godinu dana zatvora.

Prištinske vlasti Todosijevića terete za negiranje događaja u Račku, jer je tokom obeležavanja godišnjice NATO bombardovanja izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija