Politika

Apelacioni sud u Prištini Todosijeviću potvrdio presudu na godinu dana zatvora

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2023

-

08:01

Apelacioni sud u Prištini Todosijeviću potvrdio presudu na godinu dana zatvora
Ivan Todosijević - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Prištini doneo je rešenje kojim je potvrđena prvostepena presuda kojom je bivši ministar uprave i lokalne samouprave iz redova Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na godinu dana zatvora zbog "izazivanja mržnje, nacionalne, rasne, verske ili etničke podele ili netrpeljivosti", prenosi Telegrafi.

Todosijevića je Osnovni sud u Prištini osudio na godinu dana zatvora 19. oktobra 2022. godine, a u obrazloženju žalbene presude navodi se da su neosnovane pritužbe Specijalnog tužilaštva i Todosijevićevog branioca Nebojše Vlajića.

U žalbenom rešenju navodi se da su tvrdnje Tužilaštva u pogledu pogrešne i nepotpune provere činjeničnog stanja za koje tužilaštvo tvrdi da su prouzrokovale povredu krivičnog zakona, a koje se odnose na prekvalifikaciju krivičnog dela, neosnovane.

Kako se navodi, apelacioni sud je našao da je prvostepeni sud pravilno i potpuno utvrdio činjenično stanje i pravilno postupio kada je izvršio prekvalifikaciju krivičnog dela i kada je proglasio Todosijevića krivim.

Žalbeno veće je ocenilo neosnovanim tvrdnje odbrane da se u konkretnom slučaju ne radi o krivičnom delu, već o verbalnom deliktu, odnosno o pravu na slobodu izražavanja.

Todosijević je prvostepeno osuđen krajem 2019. godine u Prištini zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20. godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, kada je naveo da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje.

Prvostepenu odluku potvrdio je kasnije i apelacioni sud u Prištini, a branioci Todosijevića su potom žalbu podneli vrhovnom sudu, čije je veće odlučilo da slučaj vrati na ponovno suđenje. Todosijević je bio ministar lokalne samouprave u kosovskoj vladi.

Vest o njegovom hapšenju stigla je sinoć, a radnik obezbeđenja pokazao ju je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je u tom trenutku gostovao u emisiji na RTS.

Ovu presudu Vučić je prokomentarisao time da "ljudi iz SAD i Evrope na taj način pokazuju da zbog verbalnog delikta hoće da isele sve ljude sa KiM". 

Takođe, dodao je da "i to pokazuje koliko je teško sa takvim ljudima razgovarati i praviti bilo kakav dogovor".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija