Politika

Todosijeviću stigla prevedena presuda zbog izjava o Račku, advokat najavljuje žalbu

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2022

-

14:08

Todosijeviću stigla prevedena presuda zbog izjava o Račku, advokat najavljuje žalbu
Ivan Todosijević - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Funkcioneru Srpske liste i predsedniku privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću danas je stigla pisana i prevedena presuda Osnovog suda u Prištini kojom je u oktobru zbog izjava o Račku osuđen na godinu dana zatvora zbog navodnog podsticanja na nacionalnu, rasnu i versku mržnju.

Todosijevićev advokat Nebojša Vlajić rekao je za Tanjug da će izjaviti žalbu Apelacionom sudu u roku od 15 dana, što je i zakonski rok.

Presuda od 19. oktobra doneta je u ponovljenom procesu protiv Todosijevića.

U presudi se navodi da je Teodosijević kriv zato što je 24. marta 2019. u Zvečanu kao učesnik građanskog skupa protiv intervencije NATO u znak sećanja na žrtve bormbardovanja naveo da je "razlog za bombardovanje na našu zemlju takozvana humanitarna katastrofa" i da je "Račak izmišljen na Kosovu i Metohiji".

Petković: Cilj zastrašivanje Srba na KiM

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković danas je povodom uručivanja presude Ivanu Todosijeviću ocenio da je to pažljivo sračunato i tempirano u Prištini sa ciljem da se izvrši dodatni pritisak na Srbe, da se zastraše i da im se stavi flaster preko usta, "kako nigde ni na jednom mestu ne smeju da upozore na teror Prištine".

"Očigledno je da Kurti na sve načine pokušava da isprovocira Srbe i novu krizu na terenu, jer nije uspeo ni dugim cevima ni oklopnim vozilima da izazove neodmerenu reakciju našeg naroda. Srbi ne nasedaju na njegove provokacije i zato sada udara na Ivana Todosijevića, jer zna da je svaki Srbin na Kosovu i Metohiji solidaran sa njim", naveo je Petković u objavi na Fejsbuku.

Petković naglašava da je u slučaju Ivana Todosijevića prekršeno više odredaba Briselskog sporazuma, posebno tačka 10.

"Tačka 10. kaže da sastav sudija sudskog veća za slučajeve koji dolaze iz srpskih sredina mora biti većinski srpski, dok su Todosijeviću prekršena i sva ostala osnovna demokratska i građanska prava na slobodu govora i mišljenja", zaključio je Petković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija