Politika

Oštre reakcije srpskih zvaničnika na presudu Todosijeviću: Politička osuda za verbalni delikt

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

16:11

Oštre reakcije srpskih zvaničnika na presudu Todosijeviću: Politička osuda za verbalni delikt
Ivan Todosijević - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Presudom Ivanu Todosijeviću takozvano "kosovsko" pravosuđe pokušalo je da presudi čitavom srpskom narodu i njegovoj rešenosti da sačuva samopoštovanje i ne pristane na to da je laž istina, ocenio je ministar spoljnih poslova Nikola Selaković. Oštrim reakcijama pridružili su se i predstavnici Srpske liste, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

"Častan čovek i srpski domaćin Ivan Todosijević osuđen je na godinu dana zatvora zbog verbalnog delikta, odnosno smelosti da u pitanje dovede verziju istorije koju pokušavaju da na silu inaugurišu albanski separatisti pomognuti njihovim inostranim sponzorima", istakao je Selaković u saopštenju.

On je naveo da je čitav srpski narod svestan da su događaji u Račku, o kojima se Todosijević odvažio da govori, najobičnija podvala i montirani povod za protivpravnu agresiju NATO na Srbiju, i istakao da dok je naše zemlje i srpskog naroda biće i onih koji će biti spremni da govore istinu i da se bore da ona ne bude zatrpana lavinama laži.

"Ivan Todosijević je veliki Srbin, a danas je svaki Srbin Ivan Todosijević. Ova sramota i pravosudna farsa najbolje pokazuje koliko je laži i licemerja u mantrama Prištine o takozvanom Kosovu kao "najmlađoj evropskoj demokratiji", ali i koliko su teški nesloboda i zulum koje svakodnevno trpi srpski narod na Kosovu i Metohiji", ukazao je Selaković.

On je ocenio da je Srbima na Kosovu i Metohiji, nakon što su im ograničena gotovo sva individualna i kolektivna prava, danas je zvanično oduzeto i pravo na govor i mišljenje.

"Ova presuda je, pri tom, na podmukao način izrečena danas, samo dan posle sednice Saveta bezbednosti UN, jer političke kukavice u Prištini dobro znaju da je ona najčvršći argument protiv svih njihovih prenemaganja o demokratiji i građanskom društvu i neoboriv dokaz strahovlade na samoproglašenom „Kosovu“", rekao je Selaković.

On je poručio da su se prevarili ako su pomislili da će ova stvar ostati bez odgovora i da će srpski narod preći preko progona jednog čestitog čoveka i iskrenog rodoljuba.

"Za nas je i ova presuda i njihova lažna verzija istorije ništava, i u skladu sa tim će se Srbija, uveren sam, ponašati i na političkom i na diplomatskom i na pravnom planu", zaključio je Selaković, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Petković: Priština uvela verbalni delikt za Srbe

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je kao sramnu i etnički i politički motivisanu presudu koju je na ponovljenom suđenju protiv Ivana Todosijevića danas doneo takozvani Osnovni sud u Prištini, i poručio da je jasno da su pali svi postulati prava i pravde za Srbe na Kosovu i Metohiji.

"Ivan Todosijević osuđen je prvostepeno na godinu dana zatvora skandaloznom presudom kojom se Srbima na Kosovu i Metohiji zabranjuje pravo na mišljenje, slobodu govora i izražavanja i time ukidaju sve građanske i demokratske slobode koje su civilizacijska tekovina 21. veka", naveo je Petković u saopštenju.

On je istakao da je na ovaj način Priština uvela verbalni delikt za Srbe na Kosovu i Metohiji, dok svakodnevno iz Prištine stižu poruke koje šire rasnu, versku i etničku mržnju i netrpeljivost prema Srbima i za njih po pravilu niti ko odgovara niti na njih ko reaguje.

"Zato i sada zahtevamo puno poštovanje člana 10 Prvog briselskog sporazuma kojim se predviđa da Srbi moraju biti većina u veću Apelacionog suda u procesima koji dolaze iz srpskih sredina na KiM, na šta su više puta ukazali i najviši predstavnici međunarodne zajednice. Upravo je zbog nepoštovanja ovog člana Briselskog sporazuma prvobitno suđenje protiv Todosijevića vraćeno na ponovno odlučivanje", ukazao je Petković.

Tanjug/Zoran Žestić

 

On je ocenio i da je ova presuda pažljivo sračunata u Prištini s ciljem da izazove nove tenzije i krizu među srpskim narodom, posebno na severu Pokrajine jer, kako dodaje, nijedan Srbin na KiM ne može blagonaklono da gleda na ovakvu odmazdu prema jednom od njih.

"Apelujemo na Srbe da ne nasedaju na ovakve smišljene provokacije i da ostanu mirni, a advokat Ivana Todosijevića koga je angažovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju iskoristiće sva pravna sredstva i mogućnost žalbe u ovom slučaju kako bi ukazao na brojne procesne povrede koje su pratile i ovo ponovljeno suđenje", rekao je Petković.

On je istakao i da će se za prava i pravdu za Ivana Todosijevića kao i ostale uhapšene Srbe boriti i svim diplomatskim sredstvima kao i do sada, i povodom nje će se obratiti svim međunarodnim misijama.

"O nameri Prištine da po svaku cenu osudi Ivana Todosijevića i tako Srbima na KiM stavi flaster preko usta najbolje svedoči i činjenica da je u prvom procesu koji je protiv njega vodio Osnovni  sud 5. decembra 2019. godine osuđen na dve godine zatvora, ali je odlukom takozvanog Vrhovnog suda koji je usvojio vanredni pravni lek suđenje vraćeno na ponovno odlučivanje", naglašava Petković.

On je poručio da nikakva nameštena i politička suđenja neće moći da spreče Srbe da istinu o svojim stradanjima govore pred čitavim svetom, iako je to ono što Priština po svaku cenu želi da spreči.

Srpska lista: Priština nastavlja obračun i progon Srba na KiM

Srpska lista ocenila je danas da protivzakonitom, etnički motivisanom i bez dokaza donetom presudom protiv člana Predsedništva te stranke Ivana Todosijevića Priština nastavlja obračun i progon Srba na Kosovu i Metohiji sa jasnim ciljem zastrašivanja i proterivanja srpskog naroda.

"Srpski narod i mi njegovi politički predstavnici odbacujemo ovu sramnu, neutemeljenu i politički motivisanu presudu kao farsu, jer se ona nije zasnivala na pravu i pravdi već na sili i političkim motivima", saopštila je Srpska lista.

Oni najavljuju da će advokati Todosijevića na presudu uložiti žalbu, kao i da će o današnjoj sramnoj presudi predstavnici Srpske liste obavestiti sve međunarodne predstavnike, posebno one koji se bave ljudskim pravima.

"Današnja presuda će biti najbolji primer koliko je Prištini stalo do vladavine prava", ukazuju u saopštenju.

Kako navode, očigledno je da u ponovljenom suđenju Priština nastoji da za Srbe u 21. veku uvede verbalni delikt i time proširi načine antisrpskog delovanja svojih institucija.

"Paradoksalno je da se Srbi osuđuju zbog svog stava i mišljenja, a puštaju na slobodu oni koji su Srbe ubijali i proterivali i pored pregršt dokaza, kao i da nikada nijedan albanski zvaničnik nije pozvan na odgovornost kada su pretili Srbima da će nestati sa Kosova i Metohije, ili da će od nas praviti kobasice", navodi SL.

Oni ddoaju da srpski narod ovu presudu doživljava kao još jedan vid pritiska Prištine i nikada neće prihvatiti da mu postave flaster na usta.

"Srpski politički predstavnici neće biti neko ko će Prištini govoriti šta žele da čuju, već šta su jasni stavovi srpskog naroda koji se ne miri sa planom Prištine po kome Srbe treba proterati sa vekovnih ognjišta upotrebom institucionalnog nasilja", navodi se u saopštenju.

Predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević osuđen je danas na godinu dana zatvora na ponovljenom suđenju u Prištini po optužbi za "podstrekivanje etničke mržnje i netrepeljivosti", a povodom njegove izjave da je Račak izmišljen..

Komentari (0)

Srbija