Politika

Prištinski sud osudio Ivana Todosijevića na godinu dana zatvora, odbrana najavljuje žalbu

Komentari

Autor: A. Ćup

19/10/2022

-

14:13

Prištinski sud osudio Ivana Todosijevića na godinu dana zatvora, odbrana najavljuje žalbu
Prištinski sud osudio Ivana Todosijevića na godinu dana zatvora, odbrana najavljuje žalbu - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Bivšem ministru lokalne samouprave u kosovskoj vladi i predsedniku Privremenog organa Opštine Zvečan Ivanu Todosijević, Osnovni sud u Prištini je nakon ponovljenog suđenja izrekao kaznu od godinu dana zatvora zbog, kako je naveo predsednik sudskog veća, "podsticanja na nacionalnu, rasnu i versku mržnju, nemir i netoleranciju".

Kazna će biti izvršena nakon pravosnažnosti ove presude.

Todosijević je prvostepeno osuđen krajem 2019. godine u Prištini na dve godine zatvora zbog izjave koju je dao na obeležavanju 20. godina od NATO bombardovanja u Zvečanu, rekavši da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje tadašnje savezne Republike Jugoslavije.

Apelacioni sud je potvrdio prvobitnu presudu, a Vrhovni sud je je vratio slučaj na ponovno suđenje. Todosijević nije prisustvovao izricanju presude, a njegov advokat, Nebojša Vlajić, ponovo najavljuje žalbu.

"Nisam zadovoljan uopšte presudom, jer Osnovni sud u Prištini čini istu grešku koju je činio i prvi put, samo što je prvi put izrekao kaznu od dve godine zatvora, sada na godinu dana. Potpuno sam siguran da ovaj sud luta u pravu i luta kroz zakone. Kako je moguće za jedan isti događaj, gde se nije promenilo ništa za dve godine da se izreknu dve kazne koje se ovoliko razlikuju, od kojih je jedna duplo veća, odnosno ova druga je duplo manja od prve. To se može zaključiti da ovde kriterijuma pravog nema“, rekao je Nebojša Vlajić, istakavši da će Apelacioni ili kasnije Vrhovni sud ukinuti presudu.

Todosijević je smenjen sa mesta ministra administracije i lokalne samouprave u privremenim institucijama u Prištini zbog izjave povodom 20-godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu, kada je rekao da je povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju "bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija