Evropa

Portparol EU: Priština prekršila Briselski sporazum u slučaju Todosijević

Komentari

Autor: Tanjug

25/08/2021

-

17:48

Portparol EU: Priština prekršila Briselski sporazum u slučaju Todosijević
Portparol EU: Priština prekršila Briselski sporazum u slučaju Todosijević - Copyright Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da u slučaju Ivana Todosijevića, kosovski sud nije ispoštovao ono što je dogovoreno Briselskim sporazumom iz 2013. godine.

"Sporazumom je dogovoreno da Apelacioni sud u Prištini uspostavi panel koga čine većinom srpske sudije kada se radi o presudama u okviru većinskih srpskih zajednica. U ovom slučaju to nije ispoštovano", izjavio je Stano za Tanjug.

Portparol EU podseća Prištinu da je Briselski sporazum i dalje na snazi i da se kao "kamen temeljac za normalizaciju odnosa između između Srbije i Kosova, ne sme kršiti".

"EU očekuje da obe strane primene sve sporazume postignute u dijalogu Beograda i Prištine. Takođe, očekujemo da obe strane konstruktivno doprinesu postizanju sveobuhvatnog, pravnoobavezujućeg sporazumo o normalizaciji odnosa", kazao je Stano.

On navodi da je svako poricanje ili revizionizam događaja koji su se dogodili tokom sukoba na Zapadnom Balkanu devedesetih godina, "suprotno vrednostima EU i projektu integracije Zapadnog Balkana u EU".

"Pozivamo sve da pokažu uzdržanost iz poštovanja prema žrtvama i rade na iskrenoj i istinskoj proceni prošlosti. Regionu su potrebni pomirenje, stabilnost i normalizacija odnosa", zaključio je Stano u izjavi datoj Tanjugu.

Tanjug/Zoran Žestić

Ivan Todosijević

Apelacioni sud u Prištini pravosnažno je osudio na dve godine zatvora predsednika opštine Zvečan i poslanika Srpske liste Ivana Todosijevića zbog izjava o Račku.

Tom odlukom potvrđena je prvostepena presuda Osnovnog suda u Prištini kojom je Todosijević, koji je u to vreme bio ministar administracije i lokalne samouprave, osuđen zbog navodnog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju".

Todosijević je o Račku govorio 2019. godine povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja obraćajući se na ceremoniji u Zvečanu, kada je rekao da je povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju bila "takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

"Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela, za koja niko do dan danas nije odgovarao", rekao je tada Todosijević.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa