Politika

Advokat Vlajić: Presuda Todosijeviću namenjena da disciplinuje ceo jedan narod

Komentari

Autor: Tanjug

01/03/2023

-

12:56

Advokat Vlajić: Presuda Todosijeviću namenjena da disciplinuje ceo jedan narod
Advokat Vlajić: Presuda Todosijeviću namenjena da disciplinuje ceo jedan narod - Copyright Euronews/Anđelka Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Presuda Apelacionog suda u Prištini bivšem gradonačelniku Zvečana Ivanu Todosijeviću, na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine, zbog izjave da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombardovanje SRJ, nije uručena ni njemu ni meni kao njegovom braniocu, potvrdio je za Tanjug advokat Nebojša Vlajić.

Vlajić je rekao da je "očigledno da je ova presuda namenjena da disciplinuje čitav jedan narod, zato što je uručena preko albanske štampe".

"Okrivljeni i ja, kao njegov branilac, nismo je primili. Osim što je nezakonita, ona je i drakonska, jer nema primera u istoriji Evrope da je neko zbog bilo kakve izjave oteran na godinu dana u zatvor”, rekao je Vlajić, naglasivši da u presudi nije primenjeno pravo nego politika.  

Todosijeviću je, kako prenose mediji na albanskom, Apelacioni sud u Prištini potvrdio prvostepenu presudu Osnovnog suda, donetu 19. oktobra prošle godine za navodno krivično delo, kako piše u presudi, izazivanja nacionalne, rasne, verske ili etničke mržnje i netrpeljivosti. 

On je na obeležavanju dvadesetogodišnjice bombardovanja tadašnje SRJ izjavio da je slučaj Račak izmišljen i iskorišćen kao povod za bombarodovanje SRJ, zbog čega je prvo smenjen sa funkcije tadašnjeg ministra lokalne samouprave u takozvanoj vladi Kosova, a onda je protiv njega podneta krivična prijava. 

Prvostepenom odlukom Osnovnog suda u Prištini, donetom krajem 2019. godine, osuđen je na dve godine zatvora, da bi kasnije po žalbi njegovog branioca Vrhovnom sudu, postupak vraćen na početak. 

U ponovljenom postupku, Osnovni sud mu je smanjio kaznu na godinu dana, a Apelacioni sud nije uvažio žalbu da se radi o verbalnom deliktu i pravu na slobodu izražavanja pa je, po pisanju medija na albanskom, potvrdio presudu, okarakterišući izjavu kao krivično delo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija