Politika

Hovenijer obišao zapanjenu kuću porodice Jozić: Osuđujemo ovaj namad i nameru zastrašivanja povratnika

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2023

-

16:27

Hovenijer obišao zapanjenu kuću porodice Jozić: Osuđujemo ovaj namad i nameru zastrašivanja povratnika
Hovenijer obišao zapanjenu kuću porodice Jozić: Osuđujemo ovaj namad i nameru zastrašivanja povratnika - Copyright Twitter/@USAmbKosovo

veličina teksta

Aa Aa

Pre nekoliko dana je zapaljena kuća povratničke porodice Jozić u selu Verić na Kosovu u blizini Istoka. Kuću je juče posetio amnasador SAD u Prištini Džefri Hovenijer koji je osudio, kako je rekao, "kriminalni čin", i "nameru da se zastraši povratnička porodica".

Hovenijer je u video snimku koji je objavio na svom nalogu na Tviteru naveo da je kuću, uz dozvolu porodice, posetio zajedno sa ministrom za povratak i zajednice u vladi privremenih prištinskih institucija Nenadom Rašićem, gradonačelnikom Istoka Iljirom Feratijem i predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije, koja je porodici Jozić obezbedila tu kuću.

''Nalazim se u domu, uz dozvolu porodice, ovde u Istoku. Ovaj dom pretrpeo je kriminalni napad, podmetanje požara, ranije ove nedelje. Zajedno sa ministrom za povratak i informacije, gospodinom Rašićem, gradonačelnikom Istoka gospodinom Feratijem, kao i predstavnicima Međunarodne organizacije za migracije, kako bismo osudili ovaj napad i nameru da se zastraši porodica koja je koristila svoje pravo da se vrati u svoj dom'', rekao je Hovenijer. 

Američki ambasador je naveo da međunarodna zajednica ''veoma ozbiljno shvata'' pravo raseljenih lica da se vrate svojim domovima, u bezbednim i dostojanstvenim uslovima. 

''To pravo deo je kosovskih zakona, kao i drugih međunarodnih institucija'', rekao je Hovenijer i pozvao prištinske vlasti da identifikuju počinioce. 

''Osuđujemo ovaj kriminalni čin, i okrećemo se kosovskim vlastima da identifikuje počionioce kako bi odgovarali za svoje postupke. Cenimo dosadašnji odgovor vlasti Kosova, kao način podrške porodici'', rekao je Hovenijer. 

Kancelarija za KiM: Organizovana nastojanja ekstremista da se povratak raseljenih oteža

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je zapaljena kuća povratničke porodice Jozić u selu Verić, kod Istoka gde su ovakvi napadi česta pojava, što potvrđuje, kako se navodi, nesposobnost, ali pre svega izostanak želje i dobre volje Prištine da ovakva događanja onemogući i stvori uslove za suživot na Kosovu i Metohiji. 

"Srbi na Kosovu i Metohiji suočavaju se sa očigledno organizovanim nastojanjima ekstremista da se povratak raseljenih što je moguće više oteža ili spreči, a takva praksa je najprisutnija u Metohiji, gde je srpski narod bio prinuđen na najmasovnije iseljavanje", navodi se u saopštenju. 

Kancelarija ukazuje da je i međunarodna zajednica, kao odgovorna strana na Kosovu i Metohiji, dužna da konačno uloži ozbiljnije napore kako bi se obuzdala brutalna kampanja sprečavanja raseljenih da se vrate na svoja ognjišta. 

"Ćutanje i odsustvo odlučne reakcije znači mirenje sa posledicama tragičnog etničkog čišćenja i podršku šovinističkim političkim konceptima kojima ne sme biti mesta u savremenom vremenu i na tlu savremene Evrope", ukazuje Kancelarija za KiM u saopštenju. 

Komentari (0)

Srbija