Politika

Ministarstvo spoljnih poslova: Odnosi Srbije i Sirije nisu upereni protiv interesa bilo koje zemlje

Komentari

Autor: Fonet

18/07/2021

-

21:37

Ministarstvo spoljnih poslova: Odnosi Srbije i Sirije nisu upereni protiv interesa bilo koje zemlje
Ministarstvo spoljnih poslova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Povodom izjave portparola Evropske unije Petera Stana da je odluka Srbije da pošalje ambasadora u Siriju suprotna stavu Brisela, iz Ministarstva spoljnih poslova rekli su da Srbija diplomatske odnose sa Sirijom nikada nije ni prekidala.

Do imenovanja novog ambasadora u toj zemlji ti odnosi su se odvijali na nivou privremenog otpravnika poslova, što je bilo uslovljeno tadašnjom bezbednosnom situacijom u Siriji, naveli su u Ministarstvu spoljnih poslova.

Iz Ministarstva naglašavaju da je odluka da se odnosi sa Sirijom vrate na ambasadorski nivo motivisana kako tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje i naroda, tako i promenjenom političko-bezbednosnom situacijom u Siriji, koja otvara šire perspektive za razvoj saradnje, pre svega na ekonomskom planu.

Pri donošenju takve odluke, rečeno je Novostima, Srbija je uzela u obzir regionalni i geostrateški značaj Sirije i uticaj koji razvoj situacije u Siriji, kao područje našeg šireg susedstva, ima na naš region, pre svega kada je reč o problemu ilegalnih migracija.

Prisustvo državljana Srbije u Siriji i zaštita njihovih interesa takođe predstavlja važan motiv za naše diplomatsko prisustvo na najvišem nivou, istakli su u Ministasrstvu spoljnih poslova.

Dodali su da odlukom o upućivanju ambasadora u Damask Srbija, pored ostalog, potvrđuje i da visoko ceni principijelan stav koji je Sirija zadržala u vezi sa nepriznavanjem nezavisnosti Kosova. U MSP naglašavaju da odnosi Srbije i Sirije nisu upereni protiv interesa bilo koje zemlje, zajednice ili organizacije i da je ta saradnja sastavni deo nezavisne spoljne politike naše države.

Odnosi i saradnja Srbije sa Sirijom nisu upereni protiv interesa bilo koje zemlje, već je ona sastavni deo nezavisne, suverene i multivektorske spoljne politike Srbije, koja je utemeljena na osnovnim principima Povelje Ujedinjenih nacija, ukazali su iz MSP.

Istakli su i da članstvo u Evropskoj uniji nije prepreka za diplomatske odnose sa Sirijom, što pokazuje i činjenica da ambasada Češke u Damasku, kako je navedeno na njihovom zvaničnom sajtu, na osnovu bilateralnog sporazuma predstavlja i interese Sjedinjenih Američkih Država u Siriji.

Komentari (0)

Srbija