Politika

Masovna tuča poslanika u kosovskom parlamentu: Kurtija polili vodom, pesničenje i opšti haos pred govornicom (VIDEO)

Komentari

Autor: Kosovo online

13/07/2023

-

11:46

kuvendikosoves.org

veličina teksta

Aa Aa

Na današnjoj sednici kosovske skupštine došlo je do fizičkog obračuna između poslanika vladajućeg Samoopredeljenja i poslanika opozicionih partija. Sednica skupštine u Prištini nastavljena je kasnije, ali kosovski premijer Aljbin Kurti odustao je od obraćanja za govornicom, ''kako bi se smanjile tenzije'', prenosi Koha. Međutim, ubrzo nakon što je nastavljen rad skupštine u Prištini, poslanici opozicionih Demokratske partije Kosova, Demokratskog saveza Kosova i Alijanse za budućnost, blokirali su parlamentarnu govornicu, zahtevajući da se sednica prekine.

Podsetimo, do većeg incidenta danas došlo je tokom govora kosovskog premijera Aljbina Kurtija, prenosi Kosovo online pisanje prištinskih medija. Premijer Kurti je u jednom trenutku poliven vodom i poslanici su počeli da se okupljaju, nakon čega je došlo do tuče, piše Koha.

Tanjug/AP/Ridvan Slivova

 

Predsednik Skupštine Gljauk Konjufca naredio je policiji da interveniše.

Šef poslaničke grupe Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri prethodno je kritikovao Vladu zbog načina upravljanja situacijom na severu zemlje.

On je od premijera Aljbina Kurtija zatražio odgovor zašto do sada nije poslušao savete SAD.

Tanjug/AP/Ridvan Slivova

 

 

Rekao je da je Kurti juče doneo odluku da povuče policajce "posle četiri meseca eksperimentisanja" i nakon što su Kosovu uvedene sankcije.

"Izađite i recite zašto ste maltreirali narod. Vaš autoritet je urušen", naveo je i pozvao Kurtija da kaže zašto je rekao Americi “ne”.  

Pre nego što su se potukli poslanici Samoopredeljenja i DPK u Skupštini, opozicioni poslanici su na govornicu Skupštine Kosova postavili transparent "Zdravo", koji je sugerisao na aferu obelodanjenu u medijima pre neki dan, u čijem središtu je šefica poslaničke grupe Samoopredeljenja Mimoza Kusari-Ljilja i njen telefonski razgovor sa potpredsednikom Srpske liste Milanom Radoičićem.

Uz transparent je dodata i Kurtijeva slika, a neposredno pre incidenta Bisljimi je ustao, uklonio Kurtijevu fotografiju i pocepao je.

Kako prenose prištinski mediji, opozicioni poslanici su sve vreme vređali Kurtija, dok je pričao o situaciji na severu KiM, nazivajući ga "ološem", a u jednom trenutku je poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Ljuštaku prišao Kurtiju i prvo njega, pa potom Bisljimija vodom, a Bisljimi mu uzvratio tako što ga je udario flašom vode u glavu. 

Tada je došlo do fizičkog sukoba između ministara u prištinskoj vladi i poslanika opozicije. 

Na video snimku, vidi se gužva i tuča,kao i poslanici opozicije koji pritrčavaju i učestvuju u tuči.

Na snimku se vidi i kako poslanik Samoopredeljenja Haljilj Tači kako udara svoju koleginicu iz Demokratske partije Kosova Bljertu Deljiju, prenosi Ljajmi.

Kako se navodi, u tuči su učestvovali samo poslanici DPK, ali i neki ministri iz vladajuće koalicije.

Kurtijevo obezbeđenje je odmah reagovalo i izvuklo ga iz gužve, a potom i iz sale, a vidi se da ga je čuvalo najmanje 10 članova obezbeđenja, koji su otvorili gumeni štit protiv metka, koji se koristi u slučaju opasnosti od pucnjave.

Nakon tuče DPK je oktivila potpredsednika Vlade Besnika Bisljimija da je započeo tuču, navevši da ih je isprovociralo to što je uklonio Kurtijevu fotografiju sa transparenta i udario poslanika Mergima Ljuštakua.

Predsednik skupštine Glauk Konjufca zamolio je kasnije poslanike da ''sa razumevanjem prevaziđu probleme i nastave sa poslaničkim pitanjima na sednici'', dodajući da su to zahtevi građana.

"Imamo najdublje nesuglasice ikada, ali te nesuglasice čine čast Kosovu, ako ih držimo na nivou neophodnog funkcionisanja naših demokratskih institucija. Do sada smo uspevali. Pokušavamo da prevaziđemo ove teške dane za našu zemlju. Pozivam vas na minimum ponašanja koje bi usrećilo građane", izjavio je Konjufca.

On očekuje da poslanici otvore novo poglavlje i nada se da se današnje nemile scene neće ponoviti.

"Razgovarao sam i sa premijerom. On odustaje od svoje reči i ako budemo imali razumevanja da nastavimo sa još jednom tačkom, ostalo ćemo preneti i nastaviti sa poslaničkim pitanjima. Nadam se da se scene od danas neće ponoviti, jer to bi bio loš znak za Kosovo", rekao je Konjufca.

Ubrzo nakon toga došlo je do novog meteža, a došlo do sukoba između predstavnika vlade i Demokratske stranke, a predsednik parlamenta Gljauk Konjufca je ponovo zatražio intervenciju obezbeđenja. Kako navodi Koha, u jednom trenutku se videlo da je neko bacio flašicu s vodom na premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija.

Ljuštaku: Tužiću Samoopredeljenje

Poslanik Demokratske partije Kosova Mergim Luštaku, koji je danas u Skupštini polio vodom premijera Kurtija i njegovog zamenika Besnika Bisljimija, izjavio je da će tužiti Bisljimija, ministarku pravde Albulenu Hadžiju i ministra finansija Hekurana Muratija za fizički napad.

On je novinarima rekao da je današnji incident bio koordinisan napad na njega, prenosi Gazeta ekspres. Kako je rekao, nije očekivao da će Bisljimi narušiti demokratiju i napasti, što su, kaže mogli svi da vide, i udariti ga flašom vode.

"I ministarka pravde Allbuljena Hadžiju koja je došla da me gurne, a zatim i ministar finansija, Hekuran Murati. Nakon toga ja sam reagovao. Nisam imao nameru da burno reagujem. Moja akcija je bila politička. Smatram da svi moraju da se osveže, a posebno ova vlast koja najviše odgovara Srbiji i Rusiji", rekao je on.

On je dodao i da će se podvrći lekarskom pregledu, jer je povređen tokom napada.

Sa druge strane pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija saopštio je danas da je današnji incident u prištinskoj skupštini organizovani napad na prvu vladu koja nema ministra ili zamenika ministre pod kontrolom Beograda, prenosi Reporteri.

Kako su naveli, incident se dogodio u trenutku diplomatske konfrotacije Beograda i Prištine.

"Organizovani kriminal i ispružena pesnica nas nisu sprečili da uvedemo red i ustavnost na Kosovo. Danas je u Skupštini Kosova pružena ruka onih koji ne žele kosovsko državljanstvo, demokratiju i zakon. Dok je premijer Aljbin Kurti držao govor o borbi Kosova za proširenje reda i zakona na severu zemlje, pojedini poslanici DPK su pesnicama, poput bande nasilnika, napali premijera i ministre", navodi se u saopštenju.

Hovenijer: Nasilje nikad nije sredstvo za izražavanje neslaganja

Nesrećno je bilo videti ono što se danas desilo u Skupštini Kosova, pošto razlike treba da se rešavaju kroz razgovor, izjavio je danas ambasador SAD u Prištini, Džefri Hovenijer.

"Nesrećno je bilo videti dešavanja u Narodnoj skupštini Kosova. Voleo bih da ne moram ovo da kažem: pribegavanje nasilju nikada nije prihvatljivo sredstvo za izražavanje neslaganja. U svakoj demokratiji često postoje jake razlike. Ali razlike treba da se rešavaju kroz razgovor, to je osnovna svrha zakonodavnog tela svake demokratije'', napisao je Hovenijer na svom Tviter nalogu.

Ovo nije prvi put da je došlo do incidenta u skupštini u Prištini, budući da su poslanici Kurtijevog Samoopredeljenja, dok su bili u opoziciji, za vreme dok je premijer privremenih institucija bio Isa Mustafa, nekoliko puta bacali suzavac i jaja, jer su se protivili predlozima zakona koji su na dnevnom redu.

Komentari (1)

Srbija