Politika

Brnabić: Nastavljamo sa zajedničkim inicijativama u okviru Otvorenog Balkana

Komentari

Autor: Tanjug, Kosovo onlajn, Euronews Srbija

17/07/2023

-

17:28

Brnabić: Nastavljamo sa zajedničkim inicijativama u okviru Otvorenog Balkana
Instagram/anabrnabic - Copyright Instagram/anabrnabic

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas neformalnom sastanku lidera Zapadnog Balkana u Tirani, nakon kojeg je rekla da su razgovarali o inicijativama koje postoje u okviru Otvorenog Balkana kao i o Samitu u okviru Berlinskog procesa čiji će domaćin ove godine biti Albanija. 

"Upravo završavam svoju posetu Tirani na poziv premijera Edija Rame. Da zaključim, imali smo dve teme jedna je svakako Otvoreni Balkan (OB) ali i Samit Berlinskog procesa čiji će domaćin biti Albanija u oktobru ove godine i u ovom trenutku Albanija je potpuno fokusirana na taj Samit i na to šta dodatno možemo da uradimo nakon poslednjeg Samita koji je bio u Berlinu. Takođe smo razgovarali o inicijativama koje imamo u okviru OB koje su prilično komplemetarne sa samitom Berlinskog procesa", rekla je premijerka. 

Ona je naglasila da Otvoreni Balkan nastavlja da postoji, da nastavlja sa zajedničkim inicijativama, i naglasila da je pre samo tri dana otvorena zajednička izložba OB u Srpskom kulturnom centru u Parizu. 

"Nastavljamo sa tim inicijativama, ali u ovom trenutku kao što možemo i da razumemo, kao domaćin Berlinskog procesa Albanija je svakako fokusirana na taj Samit u oktobru", rekla je Brnabić novinarima. 

Tokom radnog ručka kojem su prisustvovali i premijer Crne Gore Dritan Abazović i premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, kao i evropski komesar Oliver Varhelji, rekla je premijerka, razgovarali su o razvojnom planu za Zapadni Balkan koji je najavlila predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen u maju ove godine kao i o prvim nacrtima i projektima koje i Srbija kao zemlja zapadnog Balkana treba da priprema. 

"Ja se nadam da je to nešto što će zaživeti do kraja ove godine, tako da već od sledeće, 2024. godine pokušamo da od strane partnera iz EU privučemo nešto više sredstava za ekonomski rast i razvoj Srbije. Da to nekako bude novi pokretački mehanizam za evrointegracije i približavanje zapadnog Balkana i EU", rekla je premijerka. 

Rama: Delovanje Zapadnog Balkana kao celine ubrzava put u EU 

Premijer Albanije Edi Rama zatražio je da Zapadni Balkan deluje kao celina na unapređenju evropske agende, ističući da je to jedini način za ubrzanje evropskog puta. 

Rama je, na konferenciji za medije, posle sastanka sa premijerima Severne Makedonije, Crne Gore i Srbije, kao i evropski komesarom za proširenje i susedsku politiku Olivera Varheljija, rekao da je sve što se odnosi na Samit Berlinskog procesa, u potpunosti koordinisano sa nemačkim kancelarom i drugim akterima na kontinentu, kako bi sastanak koji se očekuje u Tirani 16. oktobra dao značajne rezultate. 

Povodom odsustva premijera Kosova Aljbina Kurtija sa današnjeg neformalnog sastanka, Rama je rekao da je i njemu, kao i svim ostalim liderima uputio poziv, uz komentar da je "došao ko je hteo, a ko nije hteo - nije došao". 

Cilj današnjeg sastanka je olakšavanje međusobne interakcije među zemljama Zapadnog Balkana. 

Rama je dodao da se priprema novi finansijski plan EU za zemlje Zapadnog Balkana. 

"To je potrebno zato što se jaz između Evrope i regiona produbio nakon pandemije, energetske krize i posledica rata u Ukrajini, gde su zemlje Unije imale velike pakete pomoći unutar granica EU, ali ta pomoć je izostala za zemlje u procesu pristupanja. S toga su razgovori o paketu pomoći za Balkan u procesu opsežnih diskusija i uobličavaju se", preneo je Rama, dodajući da je upravo iz tog razloga evropski komesar Varhelji prisustvovao današnjem sastanku. 

Takođe je kazao da je još važnije da zemlje koje su u pristupnom procesu dobiju pristup evropskom tržištu i bez potpunog zaključenja procesa evropskih integracija. 

Za to je, podvlači, neophodno da region deluje kao celina i pokaže da deli zajedničke vrednosti sa EU. 

Prema njegovim rečima Zapadni Balkan treba da bude posmatran kao celina, i pored činjenice da su zemlje u različitim fazama pristupanja EU. 

"Ne možemo još da govorimo o konkretnim stvarima jer je taj plan predmet razgovora. Važno je da se na region gleda kao na celinu, jer tako nas gleda EU“, naglasio je Rama. 

Kovačevski: Promovišemo saradnju na Zapadnom Balkanu na putu ka EU 

Kovačevski je nakon sastanka izjavio kako je ključna tema susreta i razgovora bio plan Evropske unije za ubrzanu integraciju zemalja regiona, koji se zasniva na nekoliko osnovnih stubova. 

Prvi stub je brže približavanje zemalja Zapadnog Balkana zajedničkom tržištu EU, drugi je povećanje sredstava za finansiranje važnih regionalnih projekata, treći povećanje ekonomske saradnje i integracije zemalja regiona i četvrti - ubrzanje ključnih reformi u svakoj od zemalja, rekao je Kovačevski, prenosi makedonski javni servis. 

"To je ambiciozan plan, ambiciozna agenda na kojoj ćemo svi zajedno raditi. Ono što će, takođe, biti deo posla je i ratifikacija i stavljanje u funkciju sporazuma koji su već potpisani na sastanku u Berlinu prošle godine, na kome zemlje već rade, pre svega međusobno priznavanje diploma“, rekao je Kovačevski, koji je sa zamenikom premijera za ekonomska pitanja Fatmirom Bitićijem danas učestovovao na sastanku u Tirani.  

"Ovde smo praktično razgovarali o temama u pripremi za Samit Berlinskog procesa koji će se održati u oktobru, ovde u Tirani“, dodao je Kovačevski. 

 

Komentari (1)

Zoran

17.07.2023 17:42

Otvoreni Balkan je postavljanje temelja Velike Albanije. Umesto što južnu granicu otvaramo, trebalo bi da je bolje čuvamo jer preko nje dolaze migranti i kriminal.

Srbija