Politika

Petronijević: Zbog osetljive faze istrage rad Anketnog odbora za masovna ubistva bi u ovom trenutku bio štetan

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/07/2023

-

15:21

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što je Skupština Srbije formirala Anketni odbor za utvrđivanje činjenica i okolnosti koje su dovele do dva masovna ubistva početkom maja u Srbiji, advokati porodica dece ubijene u beogradskoj osnovnoj školi Vladislav Ribnikar stava su da bi formiranje tog odbora moglo značajno da ugrozi tužilačku istragu. Jedan od punomoćnika oštećenih Goran Petronijević je rekao da se postavlja pitanje svrsishodnosti osnivanja i rada tog odbora u ovom trenutku.

Petronijević je u izjavi za Euronews Srbija naveo da je trenutno u toku procesno osetljiva faza istrage koja za sada teče efikasno uz puno učešće svih punomoćnika porodica oštećenih i samih roditelja.

"S obzirom da je reč o specifičnoj fazi postupka, neophodno je da pojedine stvari, ili najveći deo činjenica i podataka ne izađe u javnost dok se istraga ne okonča, jer će se na taj način naneti nenadoknadiva šteta istrazi. Nije isključeno da se ona može proširiti prema trećim licima, da može doći do novih saznanja, upravo se na tome i radi", naveo je advokat.  

Rekao je da punomoćnici i porodice smatraju da bi rad Anetnog odbora, bez obzira na to koliko je on legalan i legitiman, u ovom trenutku bio štetan. 

"Smatramo da uloga Anektnog odbora nije u tome da u ovoj fazi postupka pokuša da sa određenim stvarima izlazi u javnost", rekao je.  

Ističe da postoji potpuna saglasnost da informacije ne cure u javnost i da je to do sada bio slučaj.  

Kako je rekao, Tužilaštvo je organ koji se bavi krivičnim progonom, policija je zadužena za otkrivanje, hvatanje i procesuiranje izvršilaca teških krivičnih dela, a sud vodi postupak. 

"U takvoj situaicji nema mesta za bilo kakvo laičko postupanje. Anketni odbor se osviva kada postoji sumnja i mogućnost u prikrivanje ili neefikasan rad ovih organa. U takvim situacijama postoji svrha tog Anketnog odbora, nekoga ko bi i Tužilaštvu pomogao da dođe do činjenica", rekao je i dodao da nema potrebe da neko ulazi u postupak jer se to može smatrati jednom vrstom pritiska.  

Komentari (0)

Srbija