Politika

Polemika predstavnika vlasti i opozicije na Anketnom odboru: Posle burne sednice usvojen samo dnevni red

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/07/2023

-

17:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Zasedanje skupštinskog Anketnog odbora koji bi trebalo da utvrdi šta je dovelo do dva masovna ubistva u Srbiji obeleženo je neslaganjem vlasti i opozicije, a nakon sat i po usvojen je samo dnevni red. Kako javlja reporter Euronews Srbija koji je pratio sednicu odbora, atmosfera je podsećala na onu koja je već nedeljama vladala u plenuumu, a nastavile su se međusobne optužbe.

Predstavnici vlasti su iznosili da veliki deo opozicije zloupotrebljava tragedije koje su se dogodile početkom maja u Beogradu i u okolini Smedereva i Mladenovca. Međutim, nakon što su advokati porodica dece žrtava u beogradskoj školi Vladislav Ribnikar izneli stav da bi rad Anketnog odbroa mogao da ugrozi istragu, predstavnici vlasti u odboru su stavili fokus na to pitanje i naveli da bi možda trebalo preispitati odluku o Anketnom odboru. 

S druge strane, predstavnici opozicije su izneli uveravanja da bi odbor trebalo da nastavi s radom i istakli su da se neće mešati u proces istrage, već da će se baviti sistemnskim problemima. Kako su poručili, cilj je da se utvrde sistemski propusti i činjenice i da se utvrdi da su tragedije na bilo koji način mogle biti sprečene. 

Reporter Euronews Srbija javlja da je na momente dolazilo do verbalnih sukoba, a pojedini poslanici su rekli da bi predsednica Anketnog odbora Marinika Tepić trebalo da podnese ostavku.

Tepić je naglasila da Anketni odbor ne sudi nikome i da se ne bavi ničijom krivicom, kao ni oštećenima ni svedocima.  

Fonet/Milica Vučković

 

"Iz naziva ovog odbora stoji da će se baviti utvrđivanjem činjenica i okolnosti koje su dovele do tragedija, kao i ambijenta, klime i mera koje ovaj odbor na kraju treba da preporuči", rekla je. 

Poslanica SNS-a Biljana Pantić Pilja je upitala da li postoji srha da odbor nastavi da radi ukoliko su roditelji izrazili sumnju. "Reći ću u svoje ime, ukoliko je stav da nastavimo da radimo, mi nećemo opstruisati odbor", ukazala je.  

S druge strane, poslanik Aleksandar Olenik je rekao da je on punomoćnik jednog maloletnog lica koje je zadobilo povrede, i da njegovi roditelji nisu izrazili protivljenje radu Anketnog odbora. "Nisu svi roditelji izrazili da imaju rezerve i potanja", rekao je Olenik na sednici.  

Sedica odbora trajala je nešto više od sat vremena, a odbor bi rad trebalo da nastavi u ponedeljak u 14 časova. Danas je trebalo da se raspravlja o pravilima rada, a u ponedeljak bi tema trebalo da bude ko bi sve mogao da bude pozvan da govori pred Anketnim odborom na osnovu predlgoa poslanika. 

Komentari (0)

Srbija