Politika

Završen 12. protest "Srbija protiv nasilja"u Beogradu: Šetnja "medijskom trasom" i poruka da se ne odustaje od zahteva

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/07/2023

-

20:12

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U Beogradu se održava dvanaesti po redu protest opozicije "Srbija protiv nasilja". Okupljanje je zakazano u 20 časova ispred Narodne skupštine, a potom je organizovana šetnja do zgrade Radio televizije Srbije. Prethodnih dana održani su protesti u nekoliko gradova u Srbiji u Nišu, Šapcu, Kragujevcu, a večeras je protest održan i u Kraljevu.  Protest “Srbija protiv nasilja” organizuju Demokratska stranka, Narodna stranka, Zeleno-levi front, stranka Zajedno i Stranka slobode i pravde / Pokret slobodnih građana / Sindikat Sloga / Pokret za preokret – Ujedinjeni.

Zahtevi opozicije 

  • Smena čelnika REM-a i RTS-a     
  • Smena ministra policije Bratislava Gašića i direktora BIA Aleksandra Vulina 
  • Ukidanje rijalitija
  • Oduzimanje nacionalne frekvencije televizijama "Pink" i "Hepi" 
  • Gašenje tabloida koji promovišu mržnju i krše kodeks 

21.28 Završen 12. protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu

Ponavljanjem zahteva i porukom demonstrantima da beže od oluje okončan je večerašnji, 12. protest "Srbija protiv nasilja" u Beogradu.

21.24 Dimitrije Dimić prekinuo štrajk glađu

Kako je saopštio konferansje, Dimić je nakon šest dana danas prekinuo štrajk glađu.

21.19 Biljana Lukić javno zamolila Dimitrija Dimića da prekine štrajk glađu

Nakon što je voditelj podsetio da je direktor RTS Dragan Bujošević ispunio uslove za penziju, demonstrantima se ispred RTS obratila novinarka Biljana Lukić. Ona se obratila studentu Dimitriju Dimiću koji štrajkuje glađu ispred Predsedništva tražeći ispunjenje zahteva protesta zamolivši ga da prekine štrajk glađu. Ona je navela da živimo u zemlji u kojoj, umesto da nas država štiti, mi moramo da se branimo od države. Ona je istakla da nam je „medijska scena kuća strave i moralnih nakaza, koje nas svakodnevno zapljuskuju lažima, mržnjom, nasiljem i zlom“

21.14 Dimić: "Pištaljka je jača od pendreka"

Student Pravnog fakulteta u Nišu Dimitrije Dimić (23) koji od ponedeljka štrajkuje glađu ispred Predsedništva zahtevajući ispunjenje zahteva protesta obratio se okupljenima ispred RTS.

"Narode, samo sloga će nas spasiti. Pištaljka je jača od pendreka. Gospodine predsedniče, molim vas kao čoveka, ispunite zahteve 'Srbije protiv nasilja'. Narod ovo više neće da trpi", rekao je student.

21.13  Kolona demonstranata stigla do RTS

Kolona demonstranata, učesnika 12. protesta Srbija protiv nasilja stigla je do zgrade RTS što je večerašnje konačno odredište. 

21.06 Pogledajte javljanje reportera Euronews Srbija u 21 sat

Euronews

20.33 Počela šetnja prema RTS

Nakon što ih je konferansje pozvao u šetnju, građani su se uputili prema Trgu Nikole Pašića i REM-u čiju smenu čelnika traže. Predviđeno je da potom Dečanskom gde je redakcija Večernjih novosti, Makedonskom gde su Politika i Radio Beograd i Svetogorskom dođu do RTS gde se očekuje obraćanje govornika.

POgledajte javljanje reportera Euronews Srbija u 20.30

Euronews

20.01 Zatvoren saobraćaj ispred Skupštine Srbije

Iako je Beograd neposredno pre 20 časova pogodio pljusak, učesnici protesta Srbija protiv nasilja okupljaju se ispred Doma Narodne skupštine gde je zatvoren saobraćaj. 

Na protest su došli predsednik poslanici DS Srđan Milivojević i Dragana Rakić, Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas, potprednica SSP Marinika Tepić, potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, Bilajana Đorđević, Dobrica Veselinović i Robert Kozma iz Zeleno levog fronta, samostalni poslanik Miloš Parandilović, ruski aktivista Peter Nikitin.

19.40 Protest i u Kraljevu

Večeras se protest održava i u Kraljevu gde su se učesnici okupili u 19 časova. Nakon govora advokatice Sare el Sarag protestna kolona građana se uputila ka sudu, gde je blokiran saobraćaj i održan performans. Kraljevo je jedan od gradova koje je popodne pogodilo jako nevreme praćeno gradom.

19.20 Danas šetnja "medijskom trasom"

Današnji protest Srbija protiv nasilja zakazan je za 20 časova, nešto kasnije nego što je uobičajeno i to zbog, kako su naveli organizatori, velikih vrućina. Predviđena je šetnja "medijskom trasom", do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS), najavio je predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac.

On je na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekao da će se protestna šetnja kretati od Skupštine, Dečanskom ulicom između REM i Večernjih novosti, Makedonskom ulicom pored Politike i Radio Beograda, Svetogorskom ulicom i Takovskom do RTS.

19.00 Sinoć održan protest u Nišu

Protest opozicije pod nazivom "Srbija protiv nasilja" održan je juče u Nišu. Građani su u protestnu šetnju krenuli od Gradske kuće, a iako je prvobitni plan organizatora bio da se ona završi na kružnom toku kod Delte, ipak je bio blokiran Most mladosti gde je skup i završen ranije zbog loših meteoroloških uslova. 

Komentari (0)

Srbija