Politika

Selaković: Prihvaćen amandman koji će omogućiti da se ne ponovi slučaj Aerodrom keteringa

Komentari

Autor: Tanjug

26/07/2023

-

14:46

Selaković: Prihvaćen amandman koji će omogućiti da se ne ponovi slučaj Aerodrom keteringa
Nikola Selaković - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković izjavio je danas da je prihvatio amandman poslanice SNS Sandre Božić koji je postao sastavni deo izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca, a koji će, kaže, omogućiti da se ne ponovi slučaj Aerodrom keteringa.

Selaković je rekao da amandman doprinosi povećanju kvaliteta zaštite prava domaćih radnika, državljana Srbije u odnosu na strane državljane koji se privremeno zapošljavaju u Srbiji.

On je u Skupštini Srbije podsetio da je do pomenutog slučaja, koji je u medijima poznat kao slučaj radnika Aerodrom keteringa, došlo kada je ovaj zakon prošao procedure na vladi i upravo su se nadležni trudili da sve ispitaju do kraja i da na osnovu toga utiču i na tekst zakona.

“Inspektorat za rad Ministarstva za rad je u više navrata sprovodio nadzor nad radom kako Aerodrom keteringa tako i privrednog društva Erport fud prodakšn doo Beograd. Na osnovu svega što je utvrđeno u nadzoru, sprovedene su i mere”, rekao je Slekaović.

On je dodao da je od 40 otkaza ugovora o radu, 13 osoba vraćeno na posao, a ostali se nisu vratili, jer su našli drugi posao.

“Usvajanjem ovog amandmana on je postao sastvani deo zakona i one situacije koje su omogućile izigravanje zakonskih propisa u slučaju Aerodrom keteringa se ispravljaju”, objasnio je Selaković.

“Dakle usvajanjem zakona osujećujemo mogućnost poslodavca da postupi kao što je postupio u slučaju Aerodrom keteringa zato što tada takav način postupanja nije bio sankcionisan važećim propisima”, rekao je Selaković.

Komentari (0)

Srbija