Politika

APK na Kosovu: Zaključci Stejt departmenta o investicionoj klimi na KiM uznemirujući

Komentari

Autor: Tanjug

28/07/2023

-

19:39

APK na Kosovu: Zaključci Stejt departmenta o investicionoj klimi na KiM uznemirujući
APK na Kosovu: Zaključci Stejt departmenta o investicionoj klimi na KiM uznemirujući - Copyright Euronews/Vladislav Ćup

veličina teksta

Aa Aa

Američka privredna komora na KiM (APK) ocenila je da su zaključci o investicionoj klimi na KiM, koje je u svom Izveštaju konstatovao Stejt department - uznemirujući.

Korupcija i slaba vladavina prava ograničavaju strane investicije, navodi se u najnovijem izveštaju američkog Stejt departmenta o investicionoj klimi na KiM, preneo je RTK.

Američka privredna komora na KiM prepoznaje veliki potencijal KiM kao važne investicione destinacije, međutim, ne mogu se zanemariti uznemirujući zaključci doneti u Izjavama o investicionoj klimi za KiM koje je nedavno objavio Stejt department, navodi se u saopštenju (APK).

Ovi nalazi, koji naglašavaju značajno političko uplitanje u ekonomiju i nedostatak javno-privatnog dijaloga, ističu sposobnost zemlje da privuče direktne strane investicije (SDI), koje su ključne za ekonomski razvoj, stoji u saopštenju.

Prema APK, uznemirujuće je videti da takva pitanja ne utiču samo na međunarodni imidž, već i podstiču nezadovoljstvo među građanima KiM.

Najnovije istraživanje Pulsa javnosti UNDP-a pokazalo je da je samo 17,7 odsto građana zadovoljno ekonomskim pravcem KiM, navodi se u saopštenju APK i dodaje da ta statistika ukazuje na hitnu potrebu za sistematskom promenom i poboljšanjem ekonomskog upravljanja, naglašavajući težinu zadataka koji se moraju sprovesti.

Pitanje povećanog političkog mešanja u privredu i pravosuđe direktno podriva poverenje investitora, otežava dinamiku tržišta i predstavlja značajan rizik za potencijalne investitore, ističe APK.

Ova intervencija dovodi u pitanje reputaciju KiM kao stabilnog i predvidivog investicionog okruženja i bez rešavanja ovoga, zemlja rizikuje da dodatno naruši poverenje svojih investitora i građana, navodi se u saopštenju APK.

Pored toga, nedostatak funkcionalnog i sistematskog javno-privatnog dijaloga, uprkos propisima koji nalažu javne konsultacije, je zabrinjavajuć.

Odobravanje novih pravila često bez suštinskih diskusija sa zainteresovanim stranama stvara nepredvidivo regulatorno okruženje koje može odvratiti investitore, navodi se u saopštenju APK.

Osim ovih pitanja, APK navodi da KiM mora da se pozabavi i drugim važnim izazovima, kao što su ograničena regionalna i globalna ekonomska integracija, dobrosusedski odnosi, nepouzdano snabdevanje energijom i poteškoće u uspostavljanju imovinskih prava.

Veliki neformalni sektor i rasprostranjena korupcija i dalje predstavljaju prepreku za investitore, dok veliko oslanjanje na međunarodnu finansijsku podršku i doznake dovodi u pitanje dugoročnu održivost privrede KiM, kaže se u saopštenju APK.

Uklanjanje političkog mešanja, uspostavljanje efikasnog javno-privatnog dijaloga i sprovođenje strategija za borbu protiv korupcije i unapređenje infrastrukture KiM treba da budu među glavnim prioritetima na dnevnom redu vlade u Prištini, navodi se u saopštenju.

Podsticanjem klime transparentnosti, predvidljivosti i otvorenog dijaloga, KiM će nužno poboljšati svoj imidž pred stranim investitorima, naveo je APK. Govoreći za RTK, predsednik Američke privredne komore Arian Zeka kaže da je saopštenje APK uznemirujuće.

On kaže da nepostavljanje prioriteta borbi protiv korupcije i jačanju vladavine prava i dalje ostaje mrlja na investicionoj klimi na KiM.

"Prisustvo korupcije i mešanja u pravosuđe je zabrinjavajuće. Mora postojati konkretan plan za borbu protiv korupcije i svi su očekivali drugačiju vladu", rekao je Zeka za RTK.

Komentari (0)

Srbija