Politika

Brnabić: Cilj podizanje digitalizacije na viši nivo

Komentari

Autor: Tanjug

20/07/2021

-

08:05

Brnabić: Cilj podizanje digitalizacije na viši nivo
Ana Brnabić - Copyright Tanjug/ Vlada Republike Srbije/Slobodan Miljević

veličina teksta

Aa Aa

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Njujorku da je cilj, od kada je ona postala predsednik Vlade Srbije, bio podizanje digitalizacije na viši nivo, reformu obrazovanja i jačanje ekonomije.

Ona je na skupu, posvećenom digitalizaciji i IT sektoru, rekla da da je ušla u politiku kako bi promenila javnu administraciju i ono što je njoj smetalo kao građaninu.

Kako je navela posebno je ponosna na digitalizaciju, da sada građani mnoge poslove obavljaju elektronski i ne moraju da idu od kancelarije do kancelarije.

Ponosna je i na obrazovni deo koji je urađen otkako je na čelu vlade.

"U septembru 2017. godine uveli smo programiranje kao obavezan predmet u osnovnim školama. Niko nije verovao da to možemo da uradimo, ali smo sarađivali sa privatnim sektorom i nekim društvenim organizacijama i uspeli", dodala je.

Brnabić kaže da je ipak najponosnija na naučno -tehnološke parkove koji niču u Srbiji.

"Do sada imamo četiri naučno-tehnološka parka u Srbiji. Srbija je od tada postala jedna od najuspešnijih zemalja u svetu na tehnološkom polju", naglasila je.


Ona je kao važnu stvar za napredak označila ulaganje u brz internet i obezbeđivanje infrastrukture za startapove.

Važna infrastruktura za startapove

"Važno je obezbediti infrastrukturu za startapove, jer sve više i više ekonomija će biti zasnovano na startapovima i inovacijama. Treba pomoći ljudima da pokrenu firme, da sprovedu svoje ideje", dodala je Brnabić.

Brnabić kaže da je u prethodnih četiri, pet godina bilo odluka i koje nisu bile dobre.Ona je izdvojila jednu svoju odluku kao pogrešnu, a dogodila se tokom kovida i nazvala ju je najvećim korakom unazad.

"Imali smo drugačiji broj obolelih u raznim oblastima zemlje. Gledali smo kako neke države zatvaraju pojedine oblasti gde su brojke obolelih veće, a druga mesta su ostavljali otvorenim. To mi je zvučalo da će imati smisla, ekonomski će se manje osetiti, pa i po pitanju mentalnog zdravlja ljudi.  Donela sam odluku o jačim merama gde su brojke veće. Ali, Srbija je mala zemlja i lako je doći iz jedne sredine u drugu. To je bila moja glupa odluka, jer su ljudi počeli da prelaze iz jednog grada u drugi. Brojevi su se rasuli", rekla je Brnabićeva.

Brnabić danas završava posetu Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj posete je da se Srbija promoviše kao konkurentna destinacija za investiranje u istraživačko-razvojne i poslovne centre visokotehnoloških kompanija.

Ona je ranije danas na Tviteru poručila da je sređivanje Ovčarsko-kablarske klisure u punom jeku.

Brnabić je ukazala da je to jedan od najlepših predela Srbije decenijama bio uništavan transportom kroz klisuru.

"Vraćamo ga prirodi i ljudima u Srbiji, paralelno sa izgradnjom autoputa do Požege. Radujem se skorašnjoj poseti", navela je Brnabić.
 

Komentari (0)

Srbija