Politika

Brnabić: U toku je rad na donošenju seta medijskih zakona, uskoro počinje javna rasprava

Komentari

Autor: Tanjug

30/07/2023

-

12:08

Brnabić: U toku je rad na donošenju seta medijskih zakona, uskoro počinje javna rasprava
Brnabić: U toku je rad na donošenju seta medijskih zakona, uskoro počinje javna rasprava - Copyright Tanjug/Vlada Republike Srbije/ Peđa Vučković

veličina teksta

Aa Aa

Predsednica Vlade Ana Brnabić izjavila je danas da je u toku rad na donošenju seta medijskih zakona.

"Prošle nedelja sam imala više sastanaka sa resornim ministrom Mihailom Jovanovićem. Viđali smo se bukvalno svaki dan. Imala sam sastanak i sa ambasadorom OEBS Janom Bratuom. Ministra Jovanovića sam pitala šta se dešava sa medijskim konkursima. Znam da je ministar obilazio sve komisije i ohrabrio ih da rade bez ikakvih pritisaka. Verujem da je došlo dosta prijava i verujem da će se i to uskoro završiti", rekla je premijerka Brnabić.

Ona je potvrdila da uskoro počinje javna rasprava o novim medijskim zakonima koja će trajati koliko bude potrebno.

"Ja ću učestvovati u javnoj raspravin zato što su to važni zakoni. Nadam se da ću se tokom iduće nedelje videti sa svim medijskim udruženjima da razgovaramo o nacrtima ova dva važna nacrta - zakona o elektronskim medijima i zakona javnom informisanju i medijima. To ćemo uraditi zajedno sa OEBS, koji je naš dugogodišnji partner u ovoj sferi", rekla je premijerka.

Ona je najavila susret i sa predstavnicima Saveta za štampu. Kako je rekla, Savet za štampu bi trebalo da ima značajnu ulogu u kreiranju medijske strategije.

"Želim da kažem da smo naporno radili. Radne grupe su završile svoj posao, a mi smo u međuvremenu usvojili još jedan važan zakon - Zakon o elektronskim komunikacijama na koji se dugo čekalo. To su ta tri zakona koja su predviđena medijskom strategijom i onda ćemo da idemo dalje u implementaciju medijske strategije", rekla je Brnabić.

Premijerka je priznala da ovaj posao nije lak, jer postoji ogromno nepoverenje pre svega od strane, kako je rekla, "tajkunskih medija" i nekih novinarskih udruženja.

"Ja ću reći da ne postoji preterano poverenje ni nas, predstavnika vlasti, prema njima", ukazala je premijerka i ocenila da je međusobno nepoverenje "kamen spoticanja u svemu ovome".

"OEBS je prošao kao bos po trnju"

Prema njenim rečima, praksa je pokazala da je teško uspostaviti to poverenje i zato je, konsekventno, teško uspostaviti dijalog.

"Zahvaljujem svima koji nam pomažu u ovom poslu, pre svega OEBS koji je prošao kao bos po trnju kada su dali predlog da se izmeni krivični zakon i unapredi bezbednost novinara. Tada su sva novinarska udruženja to pozdravila, ali kako smo krenuli u javnu raspravu napali su taj zakon, rekavši da Aleksandar Vučić pokušava da uvede verbalni delikt, iako mi nismo imali nikakve veze s tim, jer smo dali OEBS da to uradi", predočila je premijerka.

Ona je navela da je grupa ambasadora iz skandinavskih zemalja koje su najbolje u medijskim slobodama, pohvalila te izmene i dopune koje je OEBS predložio, ali bez obzira na to, sve je iskorišćeno za političku borbu.

"Na RTS su otvoreniji za opoziciju nego za vlast"

"Kao što verujemo u nezavisnost sudstva i samostalnost tužilaštva, tako verujemo i u nezavisnost medija, ali to je nešto što je u ovom trenutku prilično teško postići u smislu nezavisnosti od uticaja gazdi ili vlasnika tih medija", rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, besmislene su optužbe o uticaju vlasti na medije sa nacionalnom frekvencijom kada se analizira ko na njima gostuje, a to se pre svega odnosi na Medijski javni servis.

"Na RTS su otvoreniji za opoziciju nego za vlast. U debatnim emisijama svi iz opozicije su prisutni na sve teme. Na dnevniku RTS imate pokrivanje protesta u bilo kom gradu ili opštini u Srbiji. Rekla bih da je na RTS naklonjenost prema opoziciji ogromna i to je ok", rekla je Brnabić.

Komentari (0)

Srbija