Politika

Turski ambasador u Prištini: Ankara snažno podržava dijalog Beograda i Prištine

Komentari

Autor: Tanjug

31/07/2023

-

11:00

Turski ambasador u Prištini: Ankara snažno podržava dijalog Beograda i Prištine
Turski ambasador u Prištini: Ankara snažno podržava dijalog Beograda i Prištine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turski ambasador u Prištini Sabri Tunč Angili izjavio je da zvanična Ankara snažno podržava dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje EU.

Angili je, odgovarajući na pitanje o situaciji na severu KiM, za prištinski Telegrafi rekao da ne postoji vojno rešenje za to pitanje i da bi samo diplomatsko rešenje obezbedilo trajnu stabilnost.

"Stoga sve strane moraju raditi na postizanju napretka u procesu dijaloga. Eskalacija nije od pomoći. Dakle, želimo da vidimo deeskalaciju na severu, što bi otvorilo put za nastavak procesa dijaloga", istakao je Angili.

Prema njegovim rečima, izbori na severu KiM uz puno učešće srpskog stanovništva pružili bi neophodnu osnovu za sadržajne pregovore.

"Turska će biti spremna da doprinese ovom procesu ako obe strane to žele", rekao je Angili.

Na pitanje kakva je uloga Turske i predsednika Redžepa Erdogana u dijalogu Beograda i Prištine, on je odgovorio da Turska ima prijateljske odnose i sa Srbijom i sa tzv. Kosovom.

Prema njegovim rečima, Turska podržava proces dijaloga uz posredovanje EU i spremna je da ima ulogu ako obe strane zatraže, ali Turska nije zamena za tekući proces dijaloga.

"Naš cilj je da ojačamo tekući proces i pomognemo da se napreduje tamo gde je to potrebno", rekao je turski ambasador u Prištini.
 

Komentari (0)

Srbija