Politika

Specijalni izaslanik EU u Prištini pozvao predstavnike Srba da izađu na lokalne izbore na Severu Kosova

Komentari

Autor: Kossev

03/08/2023

-

20:23

Specijalni izaslanik EU u Prištini pozvao predstavnike Srba da izađu na lokalne izbore na Severu Kosova
Specijalni izaslanik EU u Prištini pozvao predstavnike Srba da izađu na lokalne izbore na Severu Kosova - Copyright Printscreen YouTube/KTV - KONFRONT

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik Evropske unije u Prištini Tomaš Sunjog imao je danas sastanke sa predstavnicima Srba na Severu Kosova o učešću na vanrednim lokalnim izborima i s gradonačelnikom Zvečana Iljirem Pecijem o pružanju usluga stanovništvu.

Sunjog je razgovarao sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem, bivšim gradonačelnikom Leposavića Zoranom Todićem i predsednikom Partije kosovskih Srba Aleksandrom Jablanovićam.

"Sagovornike sam ohrabrio da učestvuju na vanrednim lokalnim izborima. Dobra diskusija sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova. Važno je tražiti rešenja kroz dijalog koji vodi EU", poručio je Sunjog.

 

Rakić je naveo da su razgovarali o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, javio je Kossev.

Oglasila se i PKS, potvrdivši da je Jablanović preneo Sunjogu da izbori sami po sebi nisu potpuno rešenje i da je neophodna potpuna normalizacija situacije.

„To je moguće samo potpunim povlačenjem specijalnih jedinica sa Severa i ukidanjem optužnica koje Srbe neselektivno targetiraju“, naveli su iz PKS.

Sunjog je razgovarao sa Pecijem u selu Lipa, odakle obavlja funkciju gradonačelnika Zvečana, o izazovima sa kojima se suočava u pružanju opštinskih usluga lokalnom stanovništvu. 

Sastanci predstavnika EU i političara sa Severu Kosova održavaju se u jeku sve češćih najava smene trenutnih gradonačelnika i zahteva Zapada o raspisivanju novih lokalnih izbora na kojima bi, za razliku od prethodnih, učestvovali i Srbi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija