Politika

Problemi za Srbe na Kosovu zbog rampe na srpsku robu: Tanje se zalihe, rastu cene, alarmantna situacija s lekovima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2023

-

21:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

U prodavnicama na severu Kosova tanje se zalihe proizvoda iz centralne Srbije, što je posledica blokade srpske robe koju su vlasti u Prištini uvele pre skoro mesec dana. Osim što su pogođeni nestašicama, građanima teško padaju i poskupljenja. Situacija je upozoravajuća i kada je reč o snabdevenosti lekovima i sanitetskim materijalnom, a do kada bi blokada mogla da traje - ne zna se.

Kosovska vlada, podsetimo, sredinom juna je donela odluku o zabrani uvoza robe poreklom iz Srbije. Takva odluka doneta je kao odgovor na hapšenje trojice kosovskih policajaca na teritoriji centralne Srbije. Policajci su u međuvremenu pušteni da se brane sa slobode, ali rampa na srpsku robu ostala je spuštena. Tako, mesec dana kasnije, umesto srpskog brašna, na rafovima su brašna kosovskih proizvođača, a kako piše Kosovo online, primetno je i više artikala iz Severne Makedonije nego što ih je bilo ranije. 

"Snabdevamo se u našim lokalnim magacinima i tamo je sve manje robe koju možemo da naručimo. Skoro dva meseca ne možemo da dobavimo robu koju potrošači žele. Ovo nije ništa drugo nego silom nametanje šta će ko da konzumira", kaže vlasnik jedne prodavnice u centru Severne Mitrovice.

Zabrana uvoza na Kosovo ne oseća se, međutim, samo na severu, već i južno od Ibra. Kako javlja reporterka Euronews Srbija, građani su primorani ili da u kupovinu idu u gradove centralne Srbije ili da kupuju robu na koju nisu navikli i u čiji kvalitet nisu sigurni. Samim tim, robu plaćaju i skuplje.

A ono što možda i najviše brine jeste situacija sa lekovima. Kako je za Politiku rekao doktor Zlatan Elek, direktor KBC u Kosovskoj Mitrovici, situacija je alarmantna jer su zalihe sa lekovima, sanitetskim materijalom i infuzionim rastvorom na samom kraju.

Proizvodi skuplji i za 100 dinara

I pored jasnih poziva iz EU, SAD, privrednih udruženja i kompanija da blokada bude ukinuta i alarmantnih procena o ogromnoj šteti po ekonomiju Kosova, koja je inače u lošem stanju, vlada na čijem je čelu Aljbin Kurti ne odustaje od blokade.

Prema objašnjenju kosovskog ministra unutrašnjih poslova Džejalja Svečlje, zabrana je uvedena "iz bezbednosnih razloga" i biće na snazi do nove bezbednosne procene. Za to vreme, cene "divljaju" pa su tako neki artikli skuplji i za čak 100 dinara.

"Roba lošijeg kvaliteta je zamenila srpsku, a uz to su još i cene podivljale. Sve je skuplje, za 30, 40 pa i za 100 dinara po artiklu. Ne znam do kada će ovo da traje, ali vidim da niko nema nameru da urazumi Kurtija. Dok nam stranci obećavaju da ćemo živeti bolje, nama je sve gore. Evo vidite, ovde pavlaka košta 300 dinara. Najskuplje je u regionu", objašnjava jedna žena za Kosovo online.

U Leposaviću još ima dovoljno robe na rafovima, ali trgovci prenose da su magacini poluprazni. Ne stižu ni novine iz Beograda. Skuplje su i cigarete, a skuplje je i ulje.

Euronews

Zabrana uvoza na Kosovo posebno se oseća južno od Ibra, i u većinski albanskim i većinski srpskim sredinama. 

"Trenutno ima, ali svakog dana, sve je manje i manje. Dobavljači koji donose robu su ispraznili sve što su imali u magacinu, tako da je ostalo još nešto i najverovatnije će uskoro nestati skroz...", kaže za Euronews Srbija Miloš Sekulić, radnik marketa.

Kako dodaje, sve je dosta skuplje, pa čak i za 20 odsto. I predednik Asocijacije privrednika Gračanica Saša Sekulić govori o cenama.

"Dolazi do zamene proizvoda, ali normalno to su skuplji proizvodi, već za 20 do 25 odsto jer dolaze iz Poljske ili iz Turske, tu je cena transporta veoma bitna u krajnjoj ceni proizvoda", rekao je on.

Od evro i trideset, benzin je poskupeo za 20 centi, sve je manje lekova srpskih farmaceutskih kuća, oni koji stižu iz zemalja Evropske unije su skuplji za oko 30 odsto, a u megamarketima u albanskim sredinama, srpska roba se takođe zamenjuje.  

"Pre nekoliko dana smo pozvali kosovska preduzeća, posebno velika preduzeća koja snabdevaju stanovništvo, da ne zloupotrebljavaju stanovništvo u određenim trenucima zbog obustave uvoza iz Srbije i uverili smo se da lokalni proizvođači daju promotivne cene", naveo je Agim Šahini iz Asocijacije kosovskih privrednika.

A proizvođača na Kosovu je najmanje. Onim najvećim, vlada je izašla u susret, odobrivši iz Srbije uvoz sirovina, uključujući i pšenicu. U najvećim mlinovima na Kosovu se zato, za nešto veću cenu od onog uvezenog iz Srbije, može kupiti brašno, samleveno od pšenice iz Vojvodine, ali sa etiketom kosovskih firmi.

Alarmantna situacija sa lekovima

Ono što posebno zabrinjava jeste nestašica lekova u privatnim apotekama na celom severu Kosova. Već nekoliko dana nema neophodnih medikametana za hipertenziju, dijabetes, ponestaje antibiotika, a teško je naći i lekove koji su obavezna terapija za hronične bolesti - astmu i opstruktivne bolesti pluća.

"Boce sa kiseonikom su nam juče dopremljene, ali smo na samom kraju zaliha sa lekovima, sanitetskim materijalom i infuzionim rastvorom. Licenciranoj firmi posle više od mesec i po dana, jednostranom odlukom prištinske privremene vlasti nije dozvoljeno da nam dopremi neophodne medikamente i sve što je potrebno za normalan rad bolnice, pa je tako naša bolnička apoteka prazna. Ukoliko se već sutra ne reši naš problem, nećemo moći da funkcionišemo. Pred celim svetom se Kliničko-bolničkom centru u Kosovskoj Mitrovici dešava humanitarna katastrofa, pacijenti ispaštaju, a isti taj svet ćuti", rekao je za Politiku doktor Zlatan Elek.

Nemoguće je nabaviti lekove kojih nema u mitrovičkoj bolničkoj apoteci, a ljudi su primorani da za svoje najbliže po lekove odlaze u centralnu Srbiju – Rašku i Novi Pazar. Međutim, višesatna čekanja na administrativnim prelazima dodatno otežavaju život pacijentima.

Euronews

"Ono što je najviše zabrinjavajuće to je da ponestaje lekova, ponestaje infuzije i imamo izjavu iz Kliničkog centra gde navode da se te njihove zalihe bukvalno mere u danima, svega dva-tri dana", rekao je Stefan Kalaba iz NVO Casa koja je sprovela istraživanje o nestašici srpske robe.

Rukovodilac Centra za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije Aleksandar Radovanović ocenio je da je odluka kosovske vlade da zabrani uvoz srpske robe sa stanovišta ekonomije nerazumna i dodao da štetno utiče i na srpsku i na kosovsku privredu, s tim što će, kako dodaje, kosovska privreda imati više štete.

Kako je pojasnio za Kosovo onlajn, odluka je nerazumna jer se donosi u trenutku kada je u celom svetu opšta inflacija, a Kosovo samo sebi "seče kanale distribucije robe i lance snabdevanja".  "To je potez koji nije mario za interese privrede", kaže Radovanović.

Komentari (0)

Srbija