Politika

Provokativne odluke albanskih odbornika u Severnoj Mitrovici: Skidanje srpskih zastava, promenjen logo i pečat...

Komentari

Autor: A. Ćup

31/07/2023

-

11:44

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Među prvim odlukama koje su doneli odbornici u Severnoj Mitrovici po dolasku Erdena Atića na mesto prvog čoveka opštine bile su one o skidanju srpskih i postavljanju kosovskih zastava, promenjeni su opštinski logo i pečat, a podnet je i zahtev za otvaranje glavnog mosta na Ibru.

Odlučeno je da će se na opštinskom zemljištu graditi objekat kosovske Direkcije za vanredne situacije, a na predlog gradonačelnika Atića, zaustavljena je gradnja većine objekata koje finansira Republika Srbija - osim stanova za socijalno ugrožene, zaustavljena je i izgradnja jedne škole i nove zgrade univerziteta iz Prištine, izmeštenog u Kosovsku Mitrovicu. Opštinska vlast koja je donela odve odluke postavljena je nakon izbora na koje je izašlo 3,7 odsto birača.

"Odluke koje je nedavno Skupština opštine Severna Mitrovica donela su po prirodi stvari legalne, ali ne i legitimne. One nisu legitimne pre svega zato što su donete s ciljem da sadašnju administraciju koja je, možemo pretpostaviti privremenog karaktera, sukobi sa građanima", kaže za Euronews Srbija Igor Marković iz NVO "Aktiv". 

Kako smatra Dušan Milunović, odbornik u SO Severna Mitrovica, "neke od tih odluka su vrlo opasne po lokalno stanovništvo i narod ih pogrešno možda i tumači". 

"One nisu toliko opasne kako narod misli, ali su opasne u ovom momentu kada se dešavaju tenzije između Srba i Albanaca i baš tada se bira termin da se neke teme potenciraju", kaže Milunović. 

Među takvim koracima su i oni o skidanju srpskih i postavljanju kosovskih zastava, promeni logoa i pečata, i podnošenju zahteva za otvaranje glavnog mosta na Ibru. 

"Odluka o otvaranju mosta je po meni vrlo opasna. Nije opasna po stanovništvo, već samo dodatno diže tenzije. Odluka, na primer sada koju donosi izvršna vlast, a tiče se postavljanja zastava, table na kojoj je prvi natpis na albanskom jeziku... sve su to stvari koje meni ponekad liče i na provokaciju", kaže Milunović. 

Skender Sadiku, takođe odbornik u SO Severna Mitrovica, kaže da su "imali dobru volju, da žele da se otvara grad".

"Priča se o ovom Balkanu, Open Balkan, pa da ćemo u januaru da se otvaramo za čitavu Evropu, a nemamo mogućnosti da idemo. Plus sam sa kolegama iz srpske zajednice razgovarao. Oni su rekli, pa doći će iz juga da nam prave probleme. Pa i mi možemo da im pravimo probleme sa severa na jugu", kaže Sadiku.

Odbornici su odlučili i da se opštinski objekti uključe u kosovski elektoenergetski sistem, a kosovska vlada je podržala i njihov zahtev za učlanjenje Severne Mitrovice u Asocijaciju kosovskih opština. 

"Učlanjenje u Asocijaciju kosovskih opština pokazuje jasnu poruku građanima Severne Mitrovice da oni ne žele da učestvuju u procesu formiranja Zajednice srpskih opština", ističe Marković iz NVO "Aktiv". 

Sadiku navodi da se "taj deo opet ispolitizirao", i da se "opet pravi velika priča". 

Na opštinskom zemljištu će se graditi objekat kosovske Direkcije za vanredne situacije, a na predlog gradonačelnika Atića, zaustavljena je gradnja većine objekata koje finansira Republika Srbija. 

Komentari (0)

Srbija