Evropa

Erdogan naoružava Prištinu: Kakvu poruku šalje Turska sve većim vojnim aktivnostima na Kosovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

01/08/2023

-

09:35

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Turska je pojačala vojne aktivnosti na Kosovu i Metohiji - naoružala je Prištinu dronovima i protivoklopnim sredstvima, povećala kontingent, a najavljeno je i da će komandant KFOR od jeseni biti turski general.

Kako je za Euronews Srbija rekao Srboljub Peović iz Instituta za Evropske studije, ovim potezima Ankara šalje signale pojačane spoljne aktivnosti, pre svega na evropskom putu.

"U neku ruku, Ankara se predstavlja kao suparnik pre svega Nemačkoj, čije je ovo tradicionalno područje ekonomskog uticaja. Turska sada, pošto ne može ekonomski da parira, želi da parira vojnom moći. Mislim da će to biti neki put u narednim godinama. Zašto Kosovo, odnosno albanska sredina? Verovatno je prosta računica, ne bih tu izvlačio neke emotivne i nacionalne konotacije, već mislim da su prosto zaključili da će tu napraviti najveći prodor. Kosovo bilo u njenom centru dok je pokušavala i ekonomskim sredstvima više da privuče strane investicije. Tada se KiM postavljalo kao centar turske aktivnosti na Balkanu", dodao je Peović.

Bivši šef diplomatije Turske, Ahmed Davutoglu, izneo je u svojoj knjizi nekoliko teza: da se zapadna granica te zemlje gradi na Balkanu, da su Albanci jedan od stubova Turske spoljne politike u ovom delu Evrope, i da Turska mora da stori temelj za vojnu intervenciju na Balkanu, ako neka od muslimanskih zajednica bude ugrožena.

profimedia

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

Na pitanje koliko su ove teze aktuelizovane u svetlu novih dešavanja na KiM, Peović kaže da su više zasnovane na istorijskim okolnostima, nego na samoj politici trenutnog turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

"Mislim da je Erdoganova politika više 'realpolitika', odnosno da nastupa na temeljima onoga gde Turska može realno prodreti. Videli smo u protekloj deceniji kako su pokušavali da se postave u centralnoj Aziji i na Bliskom istoku kako su pokušavali da se postave kroz tvrdu mož. Kada to nije moglo, sada imamo politiku detanta, jer nisu u tolikoj snazi da ekonomski zagospodare na tim prostorima", kaže Peović.

Sagovornik Euronews Srbije dodaje da Turska "ima element neoosmanizma, odnosno oseća se povlašćeno na prostorima Balkana, Bliskog istoka i severne Afrike", ali da je ipak realpolitički element trenutno bliži Ankari.

"Retorika Turske po pitanju KiM dosta blaža prethodnih godina"

Komanda KFOR-a, kao i mediji, dovodili su nedavni dolazak turskih komandosa na KiM u direktnu vezu sa nedavnim nemirima na severu pokrajine. Peović, međutim, ne smatra da je u pitanju poruka KFOR-a Srbima da bi, u slučaju daljih nereda, odgovor mogao biti oštriji.

"Mislim da je ovo više deo strategije SAD da se na neki način povuku sa Balkanskog poluostrva, bar delimično. Ne verujem da će se totalno povući, ali će u narednim decenijama njihov fokus više biti na Pacifiku i Indiji, i Ukrajini u zavisnosti od toka rata. U narednim godinama, veća će se pažnja dati Turskoj, koja će se postaviti kao jugoistični temelj NATO i tu projektovati svoju moć", smatra Peović.

Turski vojnici smešteni su u kasarni "Sultan Murat" u Prizrenu, na istom mestu gde je Erdogan pre deset godina rekao da je "Kosovo Turska, a Turska Kosovo". Peović, međutim, ne smatra da ovde ima povezanosti, i kaže da je retorika Turske po pitanju KiM dosta blaža proteklih godina.

"Mislim da dosta toga ima i u zaokretu u odnosima između Ankare i režima u Prištini. Videli smo razne skandale - tu je bilo nekoliko kompanija koje su dobijale koncesije na Kim, koje su im poništene. Videli smo maltene raspad režima kada je potegnuto pitanje izručenja gulanista sa prostora Prištine između Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja. Mislim da su takve stvari postavile Tursku na realnije odnose"

Profimedia

Kosovski premijer pored turskog drona Bajraktara, koji je Priština dobila

"Ima tu simbolike i zašto je Prizren u pitanju. Tu se nalazi turska manjina, i njen je položaj bio kontroverzan još od izbijanja sukoba 1998. godine na KiM. Videli smo da je 2020. godine zamenik urskog ministra za omladinu gostovao u jednoj emisiji u Prištini, i rekao je da će se Turska angažovati ako vlasti u Prištini budu dali manji broj Turaka u Prizrenu, nego što on stvarno jeste".

Osim na KiM, turske snage prisutne su i u BiH, u okviru misije EUFOR-a. S obzirom na trenutnu političku krizu u vezi sa Ustavnim sudom BiH, moguće je i povećanje turskih vojnodiplomatskih aktivnosti na ovom području.

"To će biti zanimljivo za videti. Turska posmatra BiH kao deo svoje sfere interesa, ali sa druge strane SDA, koja je bila kamen temeljac turske diplomatije, izgubila je na izborima. Novi režim u Sarajevu je ranije imao prijem kod turskog opozicionara Ekrema Imamoglua. Previše se daje značaja tom emotivnom delu, a mislim da Turska mnogo više realpolitički gleda stvari na Balkanu nego što joj se to često kod nas pripisuje".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa