Politika

KFOR: Institucije na Kosovu da se pridržavaju procedura vezanih za vazdušni prostor

Komentari

Autor: Tanjug

17/07/2023

-

18:27

KFOR: Institucije na Kosovu da se pridržavaju procedura vezanih za vazdušni prostor
Profimedia - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Misija KFOR-a je danas saopštila da primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad KiM ima komandant KFOR-a, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosi UN 1244.

Što se tiče upotrebe svih kategorija dronova i ograničenja povezanih sa tim, uključujući Bajraktar TB-2, iz misije ističu da primarnu nadležnost za vazdušni prostor iznad KiM ima komandant KFOR-a, na osnovu Rezolucije Saveta bezbednosi UN 1244.

"Očekujemo od institucija na Kosovu da obezbede koordinaciju i da se pridržavaju postojećih procedura", navodi se u saopštenju misije KFOR-a.

Iz KFOR-a navode da se gornji vazdušni prostor KiM može koristiti ''samo za prelet iz jedne zemlje u drugu komercijalnim letovima'', a da se donji može koristiti i za posebne letove, od slučaja do slučaja i uz prethodno odobrenje komandanta KFOR-a.

Dodaje se da KFOR u potpunosti ostaje fokusiran na obezbeđivanje sigurnog i bezbednog okruženja i slobode kretanja za sve zajednice na KiM, u skladu sa svojim mandatom.

"KFOR nastavlja da podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga, u okviru njihovog prvobitnog mandata, uključujući operacije civilne zaštite kao što su gašenje požara, uklanjanje eksplozivnih ubojnih sredstava, potraga i spasavanje i odgovor na izlivanje opasnog materijala", navodi se u saopštenju.

Premijer privremenih prištinskih instituicija Aljbin Kurti u nedelju je saopštio da je vojska Kosova dobila bespilotne letelice Bajraktar ​​TB-2 kupljene od Turske.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija