Politika

Igor Simić: Bez deeskalacije besmisleno pričati o izborima

Komentari

Autor: Tanjug

29/07/2023

-

09:10

Igor Simić: Bez deeskalacije besmisleno pričati o izborima
Igor Simić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je da je "bez deeskalacije, pričati o izborima na severu Kosova besmisleno".

Simić, koji je boravio u zvaničnoj poseti Vašingtonu, istakao je u intervjuu za Glas Amerike da su mu u Vašingtonu prenete jasne poruke da Sjedinjene Države zahtevaju od vlade u Prištini što pre da pristupi deeskalaciji i ispuni zahteve koji su došli od Evropske unije. 

"To podrazumeva povlačenje specijalnih jedinica sa severa Kosova i Metohije, ali i stvaranje atmosfere u kojoj će Srbi moći da nastave svoj život, ali i političko delovanje. To su preduslovi. Imali smo prethodnih meseci situaciju da su naši građani, civili, bili upucani u leđa - a da za to niko nije odgovarao", istakao je Simić.

Dodao je da Srpska lista traži i da se prestane sa arbitrarnim hapšenjima Srba, bez ikakvih dokaza, po principu da Srbi moraju da dokazuju nevinost.

Na pitanje čime srpska zajednica, a i Srpska lista, mogu da doprinesu deeskalaciji, Simić je odgovorio da je plan EU, koji je dogovoren sa zvaničnim Beogradom bio da do deeskalacije dođe na taj način što će Beograd osloboditi uhapšene specijalce i da se smanji stepen borbene gotovosti Oružanih snaga Srbije, što se desilo. 

Prema njegovim rečima, treći korak koji je trebalo da preduzme srpska strana obuhvata i delovanje Srba na severu KiM i Srpske liste i trebalo je da usledi onog trenutka kada ilegalni gradonačelnici napuste opštinske zgrade zajedno sa specijalcima. 

"Deeskalacija pa izbori"

Na pitanje šta može Srpska lista i srpska zajednica da učini da se ne dogode izbori koje bi Srbi bojktovali, Simić odgovorio da je srpski narod zainteresovan za mir. 

"Mi smo spremni da razmislimo kako postupati u budućnosti, ali je pre toga potrebno stvoriti uslove. U atmosferi straha za goli opstanak i bezbednost srpskog naroda, nemoguće je voditi normalnu kampanju", rekao je Simić i ponovio da je potrebno povući specijalne jedinice koje su ilegalno prisutne.

Ukazao je da više od hiljadu ljudi danas ne živi na severu Kosova i Metohije zato što se nalaze na tajnim spiskovima za hapšenje. Simić je istakao da, ako se gledaju koraci, prvo ide deeskalacija, pa onda govorimo o izborima. 

"Ako deeskalacije nema, priča o izborima je hipotetička priča, ja ne želim da je vodim iz poštovanja prema ljudima koji su podržali i mene kao svog predstavnika i onima koji danas protestuju, mirno ispred svojih opština", rekao je Simić. 

Ponovio je da Srpska lista bez ispunjenja uslova koje su i građani postavili pred nju ne može da razgovara o mogućnosti izbora, navodeći da je to preneo sagovornicima u Vašingtonu i da je naišao na veliko razumevanje takvog stava. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija