Politika

Simić: Od 1. juna svoje pravo na opstanak branićemo se "svim mogućim sredstvima"

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2023

-

12:03

Simić: Od 1. juna svoje pravo na opstanak branićemo se "svim mogućim sredstvima"
Simić: Od 1. juna svoje pravo na opstanak branićemo se "svim mogućim sredstvima" - Copyright Printskrin/Tanjug video

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je danas da, ukoliko nasilje i represija koju režim u Prištini sprovodi na Srbima na KiM ne prestanu do 1. juna, Srbi će biti prinuđeni da svoje "pravo na ostanak i opstanak brane svim mogućim sredstvima".

Prema njegovim rečima, Srbi na KiM žele mir - oni nisu ni avanturisti ni ekstremisti, ali ugrožena su im elementarna ljudska prava jer su neprekidno izloženi različitim oblicima nasilja i represije.

Simić je u izjavi za TV Prva naglasio da je za Srbe neprihvatljivo to što je režim premijera prištinskih institucije Aljbina Kurtija u petak postavio svog gradonačelnika u severnom delu Kosovske Mirovice, dok je na zgradi opštine istaknuta albanska zastava.

"Bio je to izuzetno težak dan za Srbe na severu KiM, a sraman dan za međunarodnu zajednicu koja je dozvolila da zvanična Priština represijom i nasiljem nad Srbima nastavi okupaciju Severa", rekao je Simić i ukazao da su albanski predstavnici juče demonstrirali koliko im je stalo do suživota sa Srbima.

Kako kaže Simić, to je nastavak serije provokacija s ciljem da se izazove reakcija srpskog naroda.

"Srpska lista je nadljudskim naporima uticala na građane da ne nasednu na provokacije Kurtija, ali strpljenje je zaista iscrpljeno", rekao je Simić.

On je ponovio da građani traže reakciju jer neće da trpe teror, a 1. jun kao rok koji je dat režimu u Prištini nije tek tako određen, jer do tada ima dovoljno vremena da predstavnici Kvinte i međunarodne zajednice utiču na Prištinu da prestane sa ovim maltretiranjem i promeni način ponašana prema srpskom narodu.

"Svaki narod u 21. veku ima pravo da živi život dostojan čoveka", rekao je Simić i pozvao sve Srbe na jedinstvo u odbrani sprskog naroda na KiM.
 

Komentari (0)

Srbija